Στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ μεταφέρεται η διαμάχη των Samsung και Apple

Στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ μεταφέρεται η διαμάχη των Samsung και Apple

Το Περιφερειακό Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών της Βόρειας Περιφέρειας της Καλιφόρνια κατέληξε στην απόφαση ότι η Samsung όφειλε να αποζημιώσει την Apple με το ποσό των $548 εκατομμυρίων για παραβίαση ευρεσιτεχνιών έως στις 14 Δεκεμβρίου.

Από ότι φαίνεται ωστόσο, η Samsung δεν είχε πει την τελευταία της λέξη και φέρνει την διαμάχη της με την Αμερικάνικη εταιρεία σε ανώτατο επίπεδο.

Λίγο πριν υπογράψει την επιταγή των $548 εκατομμυρίων (η αποζημίωση που έπρεπε να καταβάλει ο Κορεάτικος γίγαντας ήταν $930 εκατομμύρια, ωστόσο η Samsung εφεσίβαλε την απόφαση και το ποσό μειώθηκε σημαντικά), η Samsung απευθύνεται στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, με στόχο να επισημάνει διάφορα ζητήματα και κενά που υπάρχουν στην νομοθεσία που σχετίζεται με τις ευρεσιτεχνίες και να αμφισβητήσει την ετυμηγορία του προηγούμενου δικαστηρίου σχετικά με την αποζημίωση.

Στην αίτηση έφεσης, η Samsung υποστηρίζει ότι οι ένορκοι στην συγκεκριμένη υπόθεση –και στις περισσότερες υποθέσεις που αφορούν σε ευρεσιτεχνίες- δεν ήταν επαρκώς ενημερωμένοι και επομένως δεν μπορούσαν να κατανοήσουν τις πατέντες. Στις πατέντες που έχουν σχέση με την χρηστικότητα, ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου, συμβουλεύει και καθοδηγεί τους ενόρκους για τον τρόπο που μπορούν να ερμηνεύσουν το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και όλα όσα αυτό καλύπτει, ωστόσο στην περίπτωση των ευρεσιτεχνιών που αφορούν στον σχεδιασμό, δεν προσφέρεται παρόμοια καθοδήγηση. Η Samsung φέρνει επίσης στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ το θέμα της αποζημίωσης, και πιο συγκεκριμένα αμφισβητεί τον τρόπο που υπολογίζονται οι ζημίες σε τέτοιου είδους υποθέσεις (design patents), τονίζοντας ότι μία εταιρεία μπορεί να κάνει αγωγή, για να ανακτήσει το σύνολο των κερδών της άλλης.

Θεωρητικά, επισημαίνει η Samsung, αν μία εταιρεία βρεθεί ότι παραβιάζει διπλώματα ευρεσιτεχνίας που αφορούν στον σχεδιασμό πολλών εταιρειών, τότε θα πρέπει να καταβάλει το σύνολο της αξίας των κερδών της πολλαπλές φορές. Σε σχετική ανακοίνωση, υπογραμμίζεται ότι “Η Samsung κλιμακώνει την υπόθεση, διότι πιστεύει ότι ο τρόπος που ερμηνεύεται η νομοθεσία δεν συνάδει με την σύγχρονη εποχή”. “Αν παραμείνει το ισχύον νομικό προηγούμενο, θα μπορούσε να εξαφανίσει την καινοτομία, να παρεμποδίσει τον ανταγωνισμό, να στρώσει τον δρόμο για περισσότερες αντιδικίες που αφορούν σε διπλώματα ευρεσιτεχνίας στον σχεδιασμό και να επηρρεάσει αρνητικά την οικονομία και τους καταναλωτές”.

Η έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο έχει να κάνει με την πρώτη δικαστική διαμάχη μεταξύ των Apple και Samsung. Σε μία ξεχωριστή δικαστική διαμάχη τους αργότερα, που αφορούσε σε μία νεώτερη γενιά ευρεσιτεχνιών της Apple και που πάλι βρέθηκε να παραβιάζει η Samsung, η τελευταία έπρεπε να αποζημιώσει την πρώτη με το ποσό των $119 εκατομμυρίων. Οι δύο εταιρείες αποφάσισαν να τερματίσουν τις δικαστικές διαμάχες τους εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, κάτι που σημαίνει ότι οι εφέσεις στις δύο αυτές αποφάσεις, είναι τα μόνα ζητήματα που εκκρεμούν, όταν κάποτε η δικαστική της διαμάχη είχε εξαπλωθεί σε τέσσερις ηπείρους (Ασία, Αυστραλία, Ευρώπη και Β. Αμερική). Εφετεία, έχουν ήδη καθορίσει το ύψος της αποζημίωσης που η Samsung θα πρέπει να καταβάλει στην Apple από την πρώτη υπόθεση, με δύο ομάδες ενόρκων να καταλήγουν στο ποσό των $930 εκατομμυρίων.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC