Η μελλοντική νοσοκόμα θα είναι ρομπότ

Η μελλοντική νοσοκόμα θα είναι ρομπότ

Την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να επισκεφθείτε το νοσοκομείο, ο νοσηλευτής ή η νοσηλεύτρια που θα σας βοηθήσει δεν θα είναι άνθρωπος, αλλά ένα ρομπότ.

Το σενάριο αυτό μπορεί να μοιάζει με επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, που δημοσίευσε πρόσφατα η δρ. Elena De Momi και οι συνεργάτες της, στο περιοδικό «Frontiers in Robotics and AI», ένα ρομπότ μπορεί να μιμηθεί με επιτυχία τις ανθρώπινες κινήσεις στο χειρουργείο.

Η δρ. De Momi από το πολυτεχνικό πανεπιστήμιο του Μιλάνου μαζί με μια διεθνή ομάδα ειδικών εκπαίδευσαν ένα ρομπότ να μιμείται φυσικές ανθρώπινες κινήσεις, αποδεικνύοντας ότι οι άνθρωποι και τα ρομπότ μπορούν να συντονίζουν αποτελεσματικά τις ενέργειές τους κατά τη διάρκεια πολύ σημαντικών ενεργειών, όπως είναι για παράδειγμα μια χειρουργική επέμβαση.

Με την πάροδο του χρόνου αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση της ασφάλειας κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων, καθώς σε αντίθεση με τον άνθρωπο, τα ρομπότ δεν κουράζονται και μπορούν να ολοκληρώσουν μια μεγάλη αλληλουχία ακριβών κινήσεων.

Στόχος των επιστημόνων δεν είναι να αντικαταστήσουν την ανθρώπινη εμπειρία, αλλά να τη συμπληρώσουν με ιδιαίτερες δεξιότητες και τα οφέλη ενός ρομπότ.

1 Comment

  1. Έχετε σκεφθεί το ενδεχόμενο μιας βλάβης ενός ρομπότ, που θα έχει ως αποτέλεσμα να κάνει βίαιες κινήσεις, όπου θα μπορεί να σκοτώσει, ή να τραυματίσει έναν ασθενή;

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC