Έρχεται η ώρα που θα φορτίζουμε το κινητό μια φορά το τρίμηνο;

Έρχεται η ώρα που θα φορτίζουμε το κινητό μια φορά το τρίμηνο;

Κινητά, tablet, wearables και υπολογιστές μέρα με τη μέρα γίνονται όλο και πιο έξυπνα. Ωστόσο ο κοινός παρονομαστής/ πρόβλημα είναι ένα και ονομάζεται μπαταρία. Όση κι αν είναι η εξέλιξη σε όλους τους τομείς, στη διάρκεια της μπαταρίας δεν έχει αλλάξει σχεδόν τίποτα.

Φανταστείτε αντί για κάθε μέρα, το κινητό να χρειαζόταν φόρτιση μια φορά το τρίμηνο. Αυτό θέλουν να καταφέρουν ερευνητές από τα University of Michigan και Cornell δημιουργώντας ένα ειδικό υλικό που ονομάζεται «magnetoelectric multiferroic», το οποίο έχει τεράστιες δυνατότητες.

Το υλικό θα επιτρέψει στους υπολογιστές του μέλλοντος να λειτουργούν χρησιμοποιώντας μόνο μερικούς γρήγορους παλμούς ηλεκτρικής ενέργειας αντί για συνεχή ροή. Με λίγα λόγια οι υπολογιστές και τα smartphones θα απαιτούν 100 φορές λιγότερη ενέργεια για να λειτουργήσουν. Το διάστημα μεταξύ των φορτίσεων θα είναι πολύ μεγαλύτερο.

Με λίγα λόγια αυτό που αντιλαμβανόμαστε ότι έκαναν οι επιστήμονες είναι να βάλουν μαζί επιμέρους στρώματα ατόμων για να δημιουργηθεί μια λεπτή, μαγνητική ταινία που μπορεί να αλλάζει από θετικό σε αρνητικό με τη χρήση μικρών παλμών ενέργειας.

Θεωρητικά, υπολογιστές, smartphones και άλλες συσκευές θα μπορούν να διαβάζουν και να γράφουν δεδομένα με ελάχιστη ποσότητα ενέργειας. Μιλώντας ακόμη πιο θεωρητικά, ένα smartphone θα χρειαζόταν φόρτιση μια φορά το τρίμηνο.

Το πρόβλημα είναι ότι κατά καιρούς βλέπουμε τους επιστήμονες να κάνουν διάφορες εφευρέσεις, αλλά καμία από αυτές δεν έχει έρθει ακόμη στην αγορά για να φέρει την επανάσταση.

2 Σχόλια

  1. Aπορώ πως δεν σκέφθηκαν να φτιάξουν ένα σύστημα, το οποίο να απορροφά ενέργεια, εξ επαγωγής και να φορτίζει την μπαταρία του κινητού, από τα ηλεκτρικά πεδία που μας περιβάλλουν, στο σπίτι, στη δουλειά και παντού γύρω μας. Κάθε δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας εκπέμπει ενέργεια, η οποία μπορεί να ληφθεί εξ επαγωγής, από κάποιο σχετικό μηχανισμό, ο οποίος στη συνέχεια μπορεί να φορτίσει μια μπαταρία.

  2. Κάτι πρέπει να υπάρχει για να διατηρεί καταναλωτικό ενδιαφέρον για τις μελλοντικές πωλήσεις, η τεχνογνωσία υπάρχει αλλά είναι θέμα marketing για το πότε θα γίνει, τα κινητά τηλέφωνα είναι κοντά πάντως στο τεχνολογικό τους κορεσμό, όπως και οι τηλεοράσεις… Αντικαθιστάς κάτι όταν είναι 70% καλύτερο αυτό που θα πάρεις (εμένα πχ δεν με χαλάει να φορτίζω το τηλέφωνο μου..)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC