Πρόγραμμα σκαρώνει τραγούδια με έμπνευση… μια φωτογραφία

Πρόγραμμα σκαρώνει τραγούδια με έμπνευση… μια φωτογραφία

Ερευνητές δημιούργησαν ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης το οποίο ενδεχομένως να δημιουργήσει το επόμενο χριστουγεννιάτικο τραγούδι που θα σαρώσει στα τσαρτς.

Το πρόγραμμα που ανέπτυξε το πανεπιστήμιο του Τορόντο μπορεί να δημιουργήσει ένα τραγούδι, με μουσική και στίχους, με πηγή μόνο μια εορταστική ψηφιακή φωτογραφία!

«Έχουμε συνηθίσει να σκεφτόμαστε την τεχνητή νοημοσύνη για πράγματα που αφορούν κυρίως τη ρομποτική. Το ερώτημα πλέον είναι τι μπορεί να κάνει η τεχνητή νοημοσύνη για εμάς;», δήλωσε στον Guardian η Ρακέλ Ούρτασαν, μέλος της ομάδας ανάπτυξης του προγράμματος. «Μπορείτε να φανταστείτε ένα κανάλι τεχνητής νοημοσύνης στο Spotify να παράγει μουσική ή να “βλέπει” τις φωτογραφίες ανθρώπων και να τραγουδά αποκλειστικά για αυτούς; Πρόκειται για το τι μπορεί να κάνει στις μέρες μας η Βαθιά Μάθηση ώστε να γίνει η ζωή μας πιο διασκεδαστική», πρόσθεσε η ίδια.

Το Neural Karaoke προέκυψε κατά τη διάρκεια μιας ευρύτερης προσπάθειας ερευνητών να χρησιμοποιήσουν προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών προκειμένου να συνθέσουν μουσική, να γράψουν στίχους ή ακόμα και να δημιουργήσουν χορογραφίες. Μόλις το πρόγραμμα «εκπαιδευτεί» μπορεί να πάρει μια μουσική κλίμακα και ένα μελωδικό προφίλ και να δημιουργήσει μια απλή μελωδία.

Ωστόσο, η σύνθεση μουσικής ήταν μόνο η αρχή. Η ομάδα του πανεπιστημίου του Τορόντο εκπαίδευσε στη συνέχεια το πρόγραμμα να χορεύει. Αφού «παρακολούθησε» χορογραφίες από το παιχνίδι Just Dance, το πρόγραμμα κατάφερε να εντοπίσει τις ανθρώπινες στάσεις και έτσι έμαθε να συνδέει τις κινήσεις με τη μουσική.

Μία ακόμα ώρα με μελωδίες από το Just Dance και 50 ώρες ανάγνωσής στίχων από το ίντερνετ, βοήθησαν ώστε το πρόγραμμα να μάθει πώς να βάζει λέξεις στη μουσική.

Για το τελικό στάδιο, το Neural Karaoke εκπαιδεύτηκε με μια σειρά από εικόνες και λεζάντες και πώς συγκεκριμένες λέξεις μπορούν να συνδεθούν με οπτικά μοτίβα και αντικείμενα. Όταν «δει» μια καινούρια εικόνα έχει τη δυνατότητα να βρει σχετικούς στίχους και να τους τραγουδήσει.

Η ομάδα του Τορόντο ευελπιστεί ότι, στο όχι μακρινό μέλλον, το πρόγραμμα θα είναι σε θέση να δημιουργήσει πιο πολύπλοκα τραγούδια και ακόμα να επιλέξει τα καλύτερα μέσα για μια εικόνα.

«Αντί να αγοράσει κάποιος ένα μηχάνημα καραόκε, το οποίο θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα τραγούδια, θα μπορούσε να δημιουργήσει τη δική του μουσική καραόκε στο σπίτι του, προσθέτοντας μερικές ενδιαφέρουσες φωτογραφίες και αφήνοντας το πρόγραμμα να συνθέσει μουσική ειδικά για τον χρήστη», δήλωσε στη Guardian η Σάντζα Φίντλερ, επίσης μέλος της ομάδας του Τορόντο. «Πιστεύω ότι οι δυνατότητες είναι απεριόριστες».

Neural Story Singing Christmas from Hang Chu on Vimeo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC