Έρχεται εφαρμογή που εντοπίζει παθήσεις του δέρματος

Έρχεται εφαρμογή που εντοπίζει παθήσεις του δέρματος

Η ιατρική επιστήμη και η τεχνολογία κινητών τηλεφώνων συνεργάζονται και το αποτέλεσμα θα είναι σύντομα επαναστατικό. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ συνέλεξαν 130.000 διαφορετικές εικόνες δερματικών παθήσεων και παράλληλα έναν αλγόριθμο προκειμένου τα data αυτά σε «συνεργασία» να δημιουργήσουν εφαρμογή με την οποία κάθε χρήστης smartphone να μπορεί να εξετάζει τις ελιές του!

Θα γίνουμε γιατροί του εαυτού μας; Τουλάχιστον δερματολόγοι ίσως. Διότι αυτή η επαναστατική εφαρμογή που αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα και να γίνει προσβάσιμη από τις συσκευές μας θα επιτρέπει στο χρήστη να φωτογραφίζει το σημάδι ή την ελιά στο σώμα του και αμέσως να μαθαίνει αν υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου.

Η επιστημονική ομάδα, μάλιστα, ισχυρίζεται πως η αξιοπιστία της εφαρμογής θα ξεπερνά μία επίσκεψη στο δερματολόγο. Ο Sebastian Thurn, μέλος της ερευνητικής ομάδας, εξηγεί: «Ξεκίνησε ως ένα φοιτητικό πρότζεκτ και μετά σκεφτήκαμε πως εδώ υπάρχει η ευκαιρία να δημιουργήσουμε κάτι εξαιρετικό για την ανθρωπότητα. Ο αλγόριθμός μας σχεδιάστηκε με τέτοιον τρόπο που να μπορεί να ξεχωρίζει 1.280.000 διαφορετικές εικόνες! Έχουν φωτογραφηθεί σημάδια σε σώματα από πολλαπλές γωνίες, με συγκεκριμένους φωτισμούς και με όλα τα δυνατά ζουμ!»

Γιατί είναι καλύτερη, όμως, η εφαρμογή αυτή από την επίσκεψη σε έναν γιατρό. Πολύ απλά επειδή δίνει τη δυνατότητα στον οποιονδήποτε να μελετά και να εξετάζει το σώμα του ανά πάσα στιγμή κι έτσι να προλάβει το κακό. Η Susan Swetter, καθηγήτρια δερματολογίας, είναι σαφής: «Το μελάνωμα είναι η πλέον θανατηφόρα δερματολογική πάθηση. Μετά τον εντοπισμό ενός μελανώματος μόνο το 14% των ασθενών ζει περισσότερα από πέντε χρόνια. Με τη συγκεκριμένη εφαρμογή το μελάνωμα θα εντοπίζεται στο πρώτο του στάδιο πολύ πιο εύκολα και συχνά και σε αυτή την περίπτωση, το ποσοστό από 14% εκτοξεύεται στο 97%».

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC