Βέτο σε νόμο που απαγορεύει να επισκέπτεται κανείς τακτικά τζιχαντιστικούς ιστότοπους

Βέτο σε νόμο που απαγορεύει να επισκέπτεται κανείς τακτικά τζιχαντιστικούς ιστότοπους

Ένας γαλλικός νόμος, ο οποίος απαγορεύει να επισκέπτεται κανείς τακτικά τζιχαντιστικούς ιστότοπους που καλούν σε «τρομοκρατικές ενέργειες», κρίθηκε αντισυνταγματικός από το γαλλικό Συνταγματικό Δικαστήριο.

Ο νόμος είχε υιοθετηθεί τον περασμένο Ιούνιο, επτά μήνες αφότου οι ένοπλες και βομβιστικές επιθέσεις μαχητικών ισλαμιστών, που στοίχισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους στο Παρίσι, είχαν προκαλέσει την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία.

Με σημερινή απόφασή του, το δεκαμελές Συνταγματικό Δικαστήριο άσκησε βέτο στον νόμο που ορίζει ποινή φυλάκισης δύο ετών για όποιον συμβουλεύεται τακτικά τζιχαντιστικούς ιστότοπους. Οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι ο εν λόγω νόμος παραβιάζει την ελευθερία της επικοινωνίας άνευ λόγου και με τρόπο δυσανάλογο.

Κατά της απαγόρευσης είχε προσφύγει ένας δικηγόρος ο οποίος ενεργούσε για λογαριασμό ενός άνδρα που έχει τιμωρηθεί με βάση τον συγκεκριμένο νόμο και εκτίει ποινή φυλάκισης δύο ετών.

Το δικαστήριο αναφέρει σε δήλωσή του πως οι γαλλικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου έχουν αρκετούς άλλους πόρους για να παρακολουθούν ιστότοπους που παρακινούν σε τζιχαντιστικές ενέργειες και ανθρώπους που έχουν σαφώς «τρομοκρατικές προθέσεις».

Ο άνδρας, η υπόθεση του οποίου προκάλεσε την απόφαση, έχει καταδικασθεί και για άλλα αδικήματα και δεν κατέστη αμέσως σαφές πώς η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα επηρεάσει την ποινή φυλάκισης που εκτίει.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC