Αερογραφίτης: το ελαφρύτερο υλικό στον κόσμο

Αερογραφίτης: το ελαφρύτερο υλικό στον κόσμο
 

Φαίνεται ότι η επιστήμη δεν θα πάψει ποτέ να μας εκπλήσσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δημιουργία του αερογραφίτη. Ενός υλικού το οποίο έχει πυκνότητα μικρότερη από 0,2 μικρογραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό! Πρόκειται για επίτευγμα του Πανεπιστημίου του Αμβούργου και του Kiel και αποτελείται από ένα δίκτυο νανοσωλήνων άνθρακα, ενώ αν το δει κανείς σε μεγάλη κλίμακα μάλλον θα του θυμίσει ένα μαύρο σφουγγάρι.

Εκτός από σχεδόν μηδενική πυκνότητα όμως, έχει και εκπληκτικές ιδιότητες. Μπορεί για παράδειγμα να συμπιεστεί έως και 1.000 φορές πριν γυρίσει πίσω στο αρχικό του σχήμα, αλλά και να αντέξει έως και 40.000 φορές το βάρος του!

Παράλληλα όμως, είναι και αγώγιμο. Πράγμα που σημαίνει ότι δυνητικά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μπαταρίες ή σε ηλεκτρονικές εφαρμογές.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC