Ανακαλύφθηκαν εξωτικά άτομα με πυρήνες σε σχήμα αχλαδιού

Ανακαλύφθηκαν εξωτικά άτομα με πυρήνες σε σχήμα αχλαδιού
pearΟι ερευνητές σχεδιάζουν περαιτέρω συγκρούσεις σωματιδίων για το 2015
Άμεσες ενδείξεις για την ύπαρξη εξωτικών ατόμων που διαθέτουν πυρήνες σε σχήμα αχλαδιού και όχι του συνήθους σφαιρικού ή ελλειψοειδούς σχήματος, βρήκε διεθνής ομάδα επιστημόνων.Η ανακάλυψη εκτός από τις νέες πληροφορίες που παρέχει για τις ήδη γνωστές δυνάμεις, οι οποίες συνδέουν τα πρωτόνια και τα νετρόνια σε έναν ατομικό πυρήνα, μπορεί να έχει και ευρύτερες προεκτάσεις, καθώς ίσως βοηθήσει στην εύρεση μιας νέας θεμελιώδους δύναμης στη Φύση, που θα εξηγούσε γιατί στο σύμπαν δημιουργήθηκε περισσότερη ύλη από ό,τι αντιύλη μετά την αρχική «Μεγάλη Έκρηξη» (Μπιγκ Μπανγκ). Κάτι τέτοιο θα άνοιγε τον δρόμο για μια νέα σωματιδιακή Φυσική, πέρα από το σημερινό «Καθιερωμένο Πρότυπο».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες πως οι πυρήνες μπορούν να πάρουν διάφορα σχήματα, πέρα από απλές σφαίρες, όπως π.χ. σαν μια μπάλα του ράγκμπι, όμως σε όλα αυτά τα εναλλακτικά σχήματα διατηρείται μια αξονική συμμετρία. Θεωρητικά, είχε προβλεφθεί η ύπαρξη και μη συμμετρικών πυρήνων σε σχήμα αχλαδιού, μπανάνας ή και πυραμίδας, όμως έως τώρα δεν είχαν στην πράξη ανακαλυφθεί στοιχεία που να ενισχύουν αυτήν τη θεωρία.

Κάποιες ενδείξεις για την ύπαρξη αχλαδοειδών πυρήνων στα στοιχεία ράδιο-226 και νεοδύμιο-148 είχαν ανακύψει κατά τη δεκαετία του ’90, όμως, τίποτε δεν ήταν τότε βέβαιο. Τα νέα πειράματα, όμως, παρέχουν πλέον τις πιο ισχυρές έως τώρα ενδείξεις για την ύπαρξη αυτών των ασυνήθιστων πυρήνων.

Η εξαγωγή των συμπερασμάτων έγινε από τις μετρήσεις των ακτινών- γάμα που εξέπεμψαν προς όλες τις κατευθύνσεις οι πυρήνες του ραδονίου-220 και του ραδίου-224 μετά τις προσκρούσεις. Το ραδόνιο-220 φαίνεται να «ταλαντεύεται» ανάμεσα σε ένα σφαιρικό και ένα αχλαδοειδές σχήμα πυρήνα, ενώ ο πυρήνας του ραδίου-220 είναι ένα γνήσιο και σταθερό αχλάδι.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν περαιτέρω συγκρούσεις σωματιδίων, όταν το CERN λειτουργήσει ξανά το 2015, με στόχο να βρουν κι άλλους πυρήνες με σχήμα αχλαδιού.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC