«Από τον Αριστοτέλη στον Χόκινγκ»: Μια φιλοσοφική συζήτηση με τον Παύλο Πισσάνο για το διεθνές best seller

«Από τον Αριστοτέλη στον Χόκινγκ»: Μια φιλοσοφική συζήτηση με τον Παύλο Πισσάνο για το διεθνές best seller

Συνέντευξη: Σωτήρης Σκουλούδης

Εικονολήπτης: Νίκος Χριστοφάκης

Μοντάζ: Απόστολος Μαρούσης

Από τον Αριστοτέλη στον Χόκινγκ και πάλι… πίσω, αναζητώντας, μέσα από τους γιγάντιους διανοητές της ανθρωπότητας, τις απαντήσεις στα μεγάλα κοσμικά ερωτήματα. Το έργο -βιβλίο και ταινία- του σκηνοθέτη-συγγραφέα Παύλου Πισσάνου πρωτοκυκλοφόρησε το 2006, αλλά η διαχρονική του αξία το κατέταξε, πρόσφατα, στην 5η θέση της κατηγορίας «Φιλοσοφία» στην παγκόσμια πλατφόρμα πώλησης βιβλίων, το Amazon!

Το έργο «Από τον Αριστοτέλη στον Χόκινγκ» μεταφράστηκε σε 100 γλώσσες και αποτελεί τον σύνδεσμο της αρχαίας διανόησης, με τις πιο σύγχρονες επιστημονικές ανακαλύψεις. Η συμφωνία, αυτών των δύο, θα εκπλήξει πολλούς…

Ο Παύλος Πισσάνος, έχοντας αφιερώσει τη ζωή του σε προβληματισμούς όπως η γέννηση του σύμπαντος και η αθανασία της ψυχής, με κατανοητό και εύληπτο τρόπο, και έχοντας συμπαραστάτες σημαίνοντες επιστήμονες από διάφορους χώρους που φιλοξενούνται στις σελίδες του, μας προσφέρει τις απαντήσεις -ή μάλλον την πιο ασφαλή τους… προσέγγιση- που έχει πετύχει η ανθρωπότητα απέναντι στα κοσμικά και όχι μόνο μυστήρια.

Για τη χρήση του δικαιώματος του ονόματος του Χόκινγκ, μάλιστα, ο συγγραφέας επικοινώνησε με τον ίδιο, ο οποίος, αφού διάβασε το βιβλίο του, έμεινε εντυπωσιασμένος, συμφώνησε στην έκδοσή του, έχοντας όμως μια και μόνη διαφωνία, όσον αφορά στις Μαύρες Τρύπες, ένας τομέας που επίσης εξηγείται -με επιστημονικό αλλά και μεταφυσικό τρόπο- στο βιβλίο και στην ταινία.

Η κορυφαία επίδοση στην Amazon το 2020 δεν είναι η μόνη διάκριση για το συγκεκριμένο έργο: Το 2007, επιστήμονες από όλο τον κόσμο πρότειναν τον Παύλο Πισσάνο υποψήφιο για το διεθνές βραβείο «Templeton Prize», το οποίο δίνεται κάθε χρόνο σε μια προσωπικότητα που «με το έργο της εξελίσσει την ανθρώπινη αντίληψη για το θείο».

Αυτό ακριβώς που επιτυγχάνεται, για όσους ασχοληθούν με το έργο, το οποίο χορηγήθηκε από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (European Space Agency) και το Ίδρυμα Ευγενίδου- Πλανητάριο Αθηνών.

Κβαντική Φυσική, Big Bang, υπερβατικά μαθηματικά, Φιλοσοφία και άλλες έννοιες, αποκρυπτογραφούνται για να επιχειρηθεί η επεξήγηση του Όλου και του Ενός, σε μια σύνθεση αρχαίας γνώστης και μοντέρνας αστροφυσικής. 

To zougla.gr επισκέφτηκε τον Παύλο Πισσάνο στην κατοικία του και είχαμε μια ενδιαφέρουσα κοσμολογική συζήτηση, γύρω από το βιβλίο του. Επίσης, ο ίδιος μας αποκάλυψε το μεγάλο όραμά του, για το οποίο εργάζεται από τη δεκαετία του 1980, όταν και συνέστησε το σωματείο «Όλυμπος».

Πρόκειται για τη δημιουργία της «Επτάπολις», μιας πόλης δηλαδή, που μπορεί να αποτελέσει το παγκόσμιο πνευματικό κέντρο, εκεί όπου θα θριαμβεύει η γνώση, η επιστήμη, η τέχνη, ο οικολογικός πολιτισμός, κατά τα «χρυσά» αρχαιοελληνικά πρότυπα και με εργαλείο τη σύγχρονη τεχνολογία, όπως μας εξηγεί. Ακούγεται μεγαλεπήβολο, όμως υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο υλοποίησης: Τα αρχιτεκτονικά σχέδια έχουν εκπονηθεί και… εντυπωσιάζουν, όπως και το αναλυτικό business plan λειτουργίας και χρηματοδότησης του. Ο χώρος, προσδιορίζεται πολεοδομικά στην περιοχή της Βοιωτίας, δυτικά της Θήβας, κοντά στους Δελφούς.

Η «Επτάπολις» υπάρχει ήδη στον ψηφιακό κόσμο, , ενώ εδώ θα γνωρίσετε και το πρώτο ολοκληρωμένο ψηφιακό πανεπιστήμιο του κόσμου, που αναμένεται να λειτουργήσει άμεσα, με καθηγητές σημαίνοντα ονόματα από όλες τις επιστήμες.

Δείτε τη συνέντευξη του Παύλου Πισσάνου στο zougla.gr:

 

 

Το έργο «Από τον Αριστοτέλη στον Χόκινγκ» διατίθεται από τον

 

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC