Apple: Επιβεβαιώνει ότι η κάμερα του iPhone 7 είναι από ζαφείρι
Εδώ και χρόνια η Apple αναφέρει ότι χρησιμοποιεί ζαφείρι στην κάμερα και τον αισθητήρα δαχτυλικών αποτυπωμάτων των iPhones. Tο ζαφείρι είναι πολύ ανθεκτικό υλικό και μπορεί να προστατέψει τα συγκεκριμένα κομμάτια του κινητού από γρατζουνιές.
Ωστόσο σε χθεσινό άρθρο είδαμε ένα scratch test video όπου η κάμερα του iPhone φάνηκε να γρατζουνιέται πιο εύκολα σε σύγκριση με ένα Tissot ρολόι, το οποίο επίσης έχει ζαφείρι στην οθόνη. Η κάμερα του iPhone άρχισε να γρατζουνέται στο επίπεδο 6 της κλίμακας Mohs, το ρολόι άντεξε μέχρι το 8ο επίπεδο.
Το video άρχισε να εγείρει κάποια ερωτήματα για το εάν πράγματι η Apple χρησιμοποιεί ζαφείρι στα κινητά της. Θεωρήθηκε ότι το πιο πιθανό είναι να μην χρησιμοποιεί 100% ζαφείρι, αλλά σε συδυασμό με κανονικό γυαλί και ότι το κάτω μέρος του φακού περιέχει λιγότερο ζαφείρι από το πάνω κομμάτι που είναι εκτεθειμένο, μιας και φάνηκε να είναι πιο ευαίσθητο. Με λίγα λόγια, θεωρητικά χρησιμοποιεί ζαφείρι, αλλά χαμηλότερης ποιότητας από το Tissot.
Αν και η Apple δεν μας έχει συνηθίσει να σχολιάζει, προχώρησε σε επίσημη δήλωση επιβεβαιώνοντας ότι το iPhone 7 χρησιμοποιεί ζαφείρι στον φακό της κάμερας και τον αισθητήρα δαχτυλικών αποτυπωμάτων Touch ID. «Apple confirms the iPhone 7 camera lens is sapphire, and under proper testing conditions, achieves the hardness and purity results expected from sapphire».
Γιατί όμως ο φακός της κάμερας γρατζουνιέται πιο εύκολα συγκριτικά με το Tissot ρολόι; Σύμφωνα με το iMore, αυτό που βλέπουμε στο video δεν είναι γρατζουνιές, αλλά θραύση του υλικού. Όταν έχεις κάτι τόσο λεπτό όπως ο φακός της κάμερας του iPhone και ασκήσεις πίεση επάνω θα αρχίσει να θρυμματίζεται, σε αντίθεση με την οθόνη του Tissot που έχει μεγαλύτερο πάχος. Θα πρέπει στις δοκιμές να ασκήσεις το ίδιο επίπεδο πίεσης σε υλικά ίδιου πάχους.
Αυτή θα μπορούσε να είναι μια εξήγηση για το γεγονός ότι η κάμερα του iPhone είναι πιο ευαίσθητη από την οθόνη του Tissot, όμως στο video είδαμε ότι η μέσα πλευρά του φακού είναι πιο ευαίσθητη, κάτι που δεν έχει εξηγηθεί.
Το σχετικό video με το scratch test: