Apple – Meta: Οι «άσπονδοι εχθροί» ενώνουν δυνάμεις για τα «μάτια» της τεχνητής νοημοσύνης

Apple – Meta: Οι «άσπονδοι εχθροί» ενώνουν δυνάμεις για τα «μάτια» της τεχνητής νοημοσύνης

Η τεχνητή νοημοσύνη και η έκρηξή της τα τελευταία χρόνια είναι ένας τομέας στον οποίο η Apple έχει μείνει πίσω.

Στην προσπάθειά της να καλύψει το χαμένο έδαφος, έχει ξεκινήσει συνομιλίες με μία εκ των μεγαλύτερων ανταγωνιστριών της: τη Meta.

Η μητρική εταιρεία του Facebook έχει συζητήσει με την Apple για την ενσωμάτωση του μοντέλου γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) της Meta στο Apple Intelligence, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που ανακοινώθηκε πρόσφατα για iPhones και άλλες συσκευές, σύμφωνα με άτομα με γνώση επί του θέματος.

Η Meta και άλλες εταιρείες που αναπτύσσουν γεννητική AI ελπίζουν να επωφεληθούν από τη μαζική διανομή της τεχνολογίας μέσω των iPhones της Apple.

Οι συνεργασίες είναι το «κλειδί»
Η Apple, η οποία άργησε με τη γεννητική τεχνητή νοημοσύνη, έχει αναπτύξει τα δικά της μικρότερα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, όμως έχει ανακοινώσει ότι θα απευθυνθεί σε συνεργάτες για πιο σύνθετες ή συγκεκριμένες εργασίες. Όταν το Apple Intelligence παρουσιάστηκε νωρίτερα αυτό το μήνα στο Worldwide Developers Conference της εταιρείας, το ChatGPT της OpenAI ανακοινώθηκε ως η πρώτη συνεργασία της εταιρείας.

«Θέλαμε να ξεκινήσουμε με τον καλύτερο», δήλωσε ο επικεφαλής λογισμικού της Apple Craig Federighi, σημειώνοντας ότι το ChatGPT «αντιπροσωπεύει την καλύτερη επιλογή για τους χρήστες μας σήμερα». Είπε επίσης ότι η Apple ήθελε να ενσωματώσει και το Gemini της Google.

Εκτός από τη Google και τη Meta, οι startups με αντικείμενο την AI Anthropic και Perplexity έχουν επίσης συζητήσει με την Apple για να ενσωματώσουν τη γεννητική AI τους στο Apple Intelligence, όπως δήλωσαν οι πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Εάν η αμερικανική εταιρεία συνάψει συμφωνίες με συνεργάτες πέραν της OpenAI, η ίδια η Apple έχει δηλώσει ότι οι πελάτες θα μπορούν να επιλέξουν ποια εξωτερικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης θέλουν να χρησιμοποιήσουν εκτός από τα εσωτερικά συστήματα της Apple.

Συμμαχίες
Οι συζητήσεις με τη Meta αναδεικνύουν τις συμμαχίες που διαμορφώνονται μεταξύ των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Η τεχνολογία της OpenAI πρόκειται να ενσωματωθεί σε συσκευές της Microsoft και της Apple. Και μια συμφωνία μεταξύ της Apple και της Meta θα αποτελέσει ορόσημο, δεδομένου ότι οι δύο εταιρείες έχουν έρθει σε αντιπαράθεση για άλλα τεχνολογικά ζητήματα.

Στις συνομιλίες της με άλλες εταιρείες που αναπτύσσουν την τεχνητή νοημοσύνη, η Apple δεν έχει επιδιώξει κάποια συμφωνία για ανταμοιβές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Αντ’ αυτού, οι εταιρείες AI μπορούν να πωλούν premium συνδρομές στις υπηρεσίες τους μέσω του Apple Intelligence. Όπως κάνει και στο App Store της, η κατασκευάστρια εταιρεία iPhone θα κρατάει ένα ποσοστό από τα έσοδα των συνδρομών από τις συσκευές της.

Οι συζητήσεις δεν έχουν οριστικοποιηθεί και θα μπορούσαν μην καταλήξουν κάπου. Παρόλο που οι συμφωνίες με την Apple θα βοηθούσαν τις εταιρείες AI να αποκτήσουν μαζική διανομή των προϊόντων τους, δεν είναι ξεκάθαρο αν οικονομικά θα είναι συμφέρον

Η OpenAI θα προσφέρει μια δωρεάν έκδοση του ChatGPT μέσω του Apple Intelligence, ωστόσο οι χρήστες μπορούν επίσης να συνδέσουν έναν premium λογαριασμό στο ChatGPT με τη συσκευή της Apple που έχουν.

Αυξάνεται η χρήση, αυξάνεται το κόστος
Ενώ η χρήση του ChatGPT αναμένεται να διπλασιαστεί με τη συνεργασία με την Apple, το κόστος για τις υποδομές της OpenAI αναμένεται να αυξηθεί κατά 30% έως 40%, δήλωσε ο Gene Munster, μακροχρόνιος αναλυτής της Apple και διευθύνων σύμβουλος της Deepwater Asset Management. Ο Munster αναμένει ότι το 10% έως 20% των χρηστών της Apple θα επιλέξουν να πληρώσουν για μια premium AI συνδρομή σε ένα προϊόν όπως το ChatGPT. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει δισεκατομμύρια δολάρια για τις εταιρείες AI που θα ενσωματωθούν με επιτυχία στη νέα πλατφόρμα της Apple.

«Η διανομή είναι δύσκολο να επιτευχθεί», δήλωσε ο Munster. «Η ομορφιά αυτού που δημιούργησε η Apple είναι ότι έχεις αυτή τη δεσμευμένη διανομή σε κλίμακα».

Μια συνεργασία με τη Meta θα βοηθούσε στην υστεροφημία των προσπαθειών της στη μάχη για την τεχνητή νοημοσύνη και αποτελεί ένα σπάνιο δείγμα συνεργασίας μεταξύ του κολοσσού των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της κατασκευάστριας εταιρείας iPhone. Η Meta λάνσαρε το Llama 2, το μεγάλο γλωσσικό μοντέλο της, τον Ιούλιο του 2023, και τον περασμένο Απρίλιο η εταιρεία κυκλοφόρησε τις τελευταίες εκδόσεις των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης της, με την ονομασία Llama 3. Ενώ το Llama έχει κερδίσει την υποστήριξη και την υιοθέτηση εντός της τεχνολογικής βιομηχανίας και των startups, μια συμφωνία με την Apple θα αποτελούσε σημαντική νίκη για τον διευθύνοντα σύμβουλο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και το τμήμα AI της εταιρείας του.

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο εταιρειών εξακολουθούν να υφίστανται για περισσότερο από μια δεκαετία. Πιο συγκεκριμένα, η Apple το 2021 εισήγαγε αλλαγές στην προστασία των προσωπικών δεδομένων στις κινητές συσκευές της, οι οποίες, όπως δήλωσε αργότερα η Meta, θα της κόστιζαν 10 δισ. δολάρια σε απώλεια εσόδων το 2022. Τον περασμένο Απρίλιο, η Meta δημοσίευσε οδηγίες που ενθαρρύνουν τους διαφημιζόμενους να χρησιμοποιήσουν μια λύση για να αποφύγουν την καταβολή ενός τέλους υπηρεσίας 30% στην Apple για τις «ενισχυμένες αναρτήσεις», μια μορφή διαφήμισης για την οποία οι δύο εταιρείες διαφωνούσαν επί χρόνια, όπως ανέφερε η Wall Street Journal.

Περιορίζεται η εξάρτηση
Πραγματοποιώντας συζητήσεις με μια σειρά από εταιρείες AI, η Apple είναι σε θέση να αποφύγει την υπερβολική εξάρτηση από την OpenAI. Αλλά μένει να διαπιστωθεί πόσο ανοιχτή θα καταστήσει η Apple τη νέα της πλατφόρμα AI σε αυτές τις εταιρείες AI. Αυτές οι συμφωνίες χρειάζονται χρόνο επειδή προς το παρόν πρέπει να κλείνονται ανά εταιρεία, σε αντίθεση με το App Store όπου υπάρχει μια καθιερωμένη διαδικασία στην οποία οι προγραμματιστές μπορούν πιο ελεύθερα να υποβάλλουν τις εφαρμογές τους για έγκριση από την Apple πριν εμφανιστούν στην ψηφιακή βιτρίνα της.

Ο Federighi της Apple δήλωσε ότι είναι λογικό για την εταιρεία να προσφέρει πολυάριθμες επιλογές AI επειδή οι χρήστες θα προτιμούν διαφορετικά μοντέλα για διαφορετικές εργασίες, όπως η δημιουργική συγγραφή ή η έρευνα ιατρικών πληροφοριών. «Οι άνθρωποι θα θέλουν να αξιοποιήσουν αυτού του είδους την τεχνογνωσία που μπορεί να μην αποτελεί μέρος του πυρήνα των δραστηριοτήτων μας», δήλωσε στο συνέδριο για τους προγραμματιστές νωρίτερα αυτό το μήνα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC