Bezos: Αγωγή κατά του Trump για την απώλεια συμβολαίου $10δις με το Αμερικανικό Πεντάγωνο

Bezos: Αγωγή κατά του Trump για την απώλεια συμβολαίου $10δις με το Αμερικανικό Πεντάγωνο

Η Amazon έχασε πρόσφατα μια σύμβαση έργου cloud computing για λογαριασμό του Πενταγώνου εξαιτίας της “ανάρμοστης ευθείας παρέμβασης” του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διαδικασία επιλογής. Αυτό ισχυρίζεται η εταιρεία στην νέα αγωγή που κατέθεσε και είδε το φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα, ρίχνοντας νέο λάδι στη φωτιά της συνεχιζόμενης κόντρας μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του πλουσιότερου ανθρώπου στον πλανήτη.

Η Amazon Web Services (ή AWS, που είναι ο βραχίονας της εταιρείας στον τομέα του cloud) ήταν κατά κοινή ομολογία ο επικρατέστερος διεκδικητής για τη σύμβαση έργου Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI), συνολικού προϋπολογισμού 10 δισ. δολαρίων σε βάθος 10ετίας, έως ότου ο πρόεδρος Τραμπ άρχισε να αμφισβητεί τη διαδικασία επιλογής και να επικρίνει την Amazon, σύμφωνα με την αγωγή.

Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου κάνει λόγο για “σκανδαλώδη σφάλματα” στη διαδικασία αξιολόγησης του Υπουργείου Άμυνας, ως απόρροια των “ανάρμοστων πιέσεων” του Τραμπ και της αλλεπάλληλης αποφασιστικότητάς του να “βγάλει εκτός παιχνιδιού την Amazon”, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να κερδίσει το έργο η Microsoft, ισχυρίζεται η εταιρεία στην αγωγή της.

Η Amazon υποστηρίζει ότι ο Τραμπ, ο οποίος δεν κρύβει την αντιπάθειά του για τον Μπέζος, την Amazon και τη Washington Post -ούτε την επιθυμία του να τους βλάψει- “παρενέβη ευθέως” στη διαδικασία επιλογής, ωθώντας το Πεντάγωνο να αναθέσει τελικά την πολυπόθητη σύμβαση στην ανταγωνίστρια εταιρεία Microsoft.

Σύμφωνα πάντα με την αγωγή, ο Αμερικανός πρόεδρος προέβη σε “επανειλημμένες δημόσιες και παρασκηνιακές επιθέσεις” (σ.μ. κατά της Amazon) προκειμένου να μην αναλάβει το έργο JEDI η AWS και κατ’ επέκταση να “βλάψει τον θεωρούμενο πολιτικό εχθρό του – Τζέφρι Π. Μπέζος”.

Στην αγωγή, η Amazon αναφέρει μάλιστα λεπτομερώς πώς ο Τραμπ “χρησιμοποίησε την εξουσία του για να εντείνει τις επιθέσεις του εναντίον της Amazon, της Washington Post και του κ. Μπέζος”, ακόμη και πριν να προβεί στις δημόσιες επικρίσεις εναντίον των τριών οντοτήτων, τουλάχιστον από το 2015.

Η Amazon επαναλαμβάνει επίσης ότι η AWS “ήταν και είναι ο μόνος ανάδοχος που έχει αποδεδειγμένα τις δυνατότητες να αντεπεξέλθει” στη διαχείριση ενός έργου cloud του μεγέθους του JEDI.

“Οι βασικές αρχές της δικαιοσύνης καθιστούν απαραίτητη την επαναξιολόγηση των προτάσεων (σ.μ. των υποψήφιων αναδόχων) και την εκ νέου ανάθεση”, αναφέρει η Amazon στην αγωγή της. “Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν επιτρέπεται στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να χρησιμοποιεί τον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας για την επίτευξη των προσωπικών και πολιτικών του στόχων”, προσθέτει.

Σημειώνεται ότι η Amazon επιβεβαίωσε τον περασμένο μήνα ότι προσέφυγε στο αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο που ασχολείται με τις κρατικές συμβάσεις κατά της απόφασης του Πενταγώνου στις 25 Οκτωβρίου να αναθέσει στη Microsoft το τεράστιο έργο cloud computing JEDI. Σε προηγούμενη ανακοίνωση της εταιρείας, όταν η Amazon γνωστοποίησε ότι θα κινηθεί νομικά κατά της απόφασης, ένας εκπρόσωπος της Amazon Web Services έκανε λόγο για “σαφείς ελλείψεις”, “αδιαμφισβήτητη προκατάληψη” και “πολιτική επιρροή” κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αξιολόγησης (σ.μ. των προτάσεων) από το Πεντάγωνο.

Η νέα αυτή διαμάχη σηματοδοτεί, όμως, και την κλιμάκωση της συνεχιζόμενης κόντρας μεταξύ του Τραμπ και του Μπέζος, ο οποίος είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη με περιουσία ύψους 109,5 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Forbes. Ο Τραμπ στο παρελθόν είχε αποκαλέσει τη Washington Post “μηχανή προπαγάνδας”, “όπλο των λόμπι” και “φορολογικό καταφύγιο” για τον Μπέζος και την Amazon. Ο πρόεδρος φέρεται να έχει “εμμονή” με το να “γκρεμίσει” τον γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου, τον οποίο έχει κατηγορήσει επανειλημμένως ότι δεν πληρώνει αρκετούς φόρους. Έχει επίσης επιτεθεί και προσωπικά εναντίον του Μπέζος, τον Ιανουάριο, αποκαλώντας τον “Jeff Bozo” και αναρτώντας στο Twitter το δημοσίευμα του National Enquirer που περιγράφει τη σχέση του Μπέζος με τη Λόρα Σάντσεζ.

Μένει να φανεί εάν η Amazon θα επιτύχει κάποιο αποτέλεσμα με τη νέα αυτή αγωγή όσον αφορά την επαναξιολόγηση της ανάθεσης του έργου JEDI που έχει ανατεθεί στη Microsoft. Η τελευταία πάντως, από την πλευρά της, έχει ήδη ξεκινήσει την υλοποίηση του κολοσσιαίου έργου cloud computing, παρά τη διαμαρτυρία της Amazon. “Εργαζόμασταν καθημερινά, πριν την ανάληψη αυτής της σύμβασης, ώστε να βελτιώσουμε το προϊόν μας”, δήλωσε ο πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, στο CNBC το Σάββατο. “Εργαζόμαστε ακόμη πιο γρήγορα από τότε που μας ανατέθηκε η σύμβαση”, πρόσθεσε.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC