Big Bang: Τι καταλαβαίνουμε λάθος και τι πραγματικά ισχύει!

Big Bang: Τι καταλαβαίνουμε λάθος και τι πραγματικά ισχύει!

Πολλά εκπαιδευτικά συγγράμματα και καθηγητές φυσικών επιστημών έχουν προσπαθήσει να περιγράψουν το Big Bang ως τη γέννηση του Σύμπαντος, μια εκρηκτική εκκίνηση που συνέβη σε ένα συγκεκριμένο σημείο δημιουργώντας ύλη και εκτοξεύοντάς την στο κενό σαν θραύσματα από χειροβομβίδα.

Ωστόσο, το Big Bang δεν είναι στην πραγματικότητα η στιγμή της δημιουργίας αλλά μάλλον το επακόλουθό της. Το Big Bang δεν προέκυψε από μια συγκεκριμένη θέση στο Διάστημα και δεν ήταν έκρηξη, τουλάχιστον όχι με την παραδοσιακή έννοια. Απλά οι κοσμολόγοι υιοθέτησαν μια μάλλον ατυχή ονομασία για την πιο δημοφιλή θεωρία.

«Λέγεται συχνά ότι ολόκληρο το Σύμπαν που μπορούμε τώρα να παρατηρήσουμε ήταν κάποτε συμπιεσμένο σε έναν όγκο στο μέγεθος μιας μπάλας του γκολφ», έγραψε ο John Mather, νομπελίστας αστροφυσικός και ανώτερος επιστήμονας του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb της NASA. «Αλλά θα πρέπει να φανταστούμε ότι η μπάλα του γκολφ είναι μόνο ένα μικροσκοπικό κομμάτι ενός Σύμπαντος που ήταν άπειρο ακόμη και τότε».

Η θεωρία του Big Bang περιγράφει ένα γεγονός κατά το οποίο ο υπάρχων χώρος – πολύ θερμότερος, πυκνότερος και μικρότερος εκείνη την εποχή – άρχισε ξαφνικά και γρήγορα να απλώνεται. Το αρχέγονο Σύμπαν ήταν μια καυτή μίξη μικροσκοπικών σωματιδίων, φωτός και ενέργειας, αλλά καθώς επεκτεινόταν, ο χώρος ψύχθηκε αρκετά ώστε να μπορέσουν να συμβούν σημαντικές διεργασίες, όπως ο σχηματισμός ατόμων και στοιχείων. Η διαστολή συνεχίζεται και σήμερα.

Αυτό είναι όλο. Δεν υποδηλώνει ποιες ήταν οι συνθήκες πριν από τη διαστολή, δεν υποθέτει σε τι διατείνεται το Σύμπαν, δεν εξηγεί καν τι προκάλεσε τη διαστολή εξ αρχής. Και υπάρχουν λόγοι για τους οποίους η προσπάθεια να φανταστεί κανείς το γεγονός ως έκρηξη μπορεί να οδηγήσει σε κάποια λανθασμένα συμπεράσματα.

«Κανένας αξιόπιστος επιστήμονας δεν θα ισχυριστεί ότι καταλαβαίνουμε με κάθε λεπτομέρεια τι συνέβη την ακριβή στιγμή που ξεκίνησε το Σύμπαν. Απλώς δεν το ξέρουμε», δήλωσε ο, ανώτερος επιστήμονας στο Fermilab στο Ιλινόις. «Παρά το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε τα πάντα για το πώς ξεκίνησε το Σύμπαν, μένω συνεχώς έκπληκτος από το γεγονός ότι γνωρίζουμε τόσα πολλά».

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC