Χάρτης αποκαλύπτει τις «πληγές» της σελήνης
Ο χάρτης του φυσικού δορυφόρου της Γης απεικονίζει διακυμάνσεις της βαρύτητας που προκαλούνται είτε από τα εξογκώματα (π.χ. βουνά), είτε από τα βαθουλώματα του εδάφους (π.χ. κρατήρες), αλλά και από τις βαθύτερες γεωλογικές δομές στο εσωτερικό του.
Οι πληροφορίες για τη δημιουργία του χάρτη, προήλθαν από τους «δίδυμους» δορυφόρους της NASA που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.
Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, κάτω από τη γεμάτη κρατήρες επιφάνεια, ο φλοιός της Σελήνης είναι σχεδόν τελείως κονιορτοποιημένος (σε ποσοστό 98%) από τις πολλαπλές πτώσεις διαφόρων ουράνιων σωμάτων. Οι «πληγές» αυτές δημιουργήθηκαν από προσκρούσεις κομητών και αστεροειδών. Η εικόνα που έχει η σελήνη, προκάλεσε έκπληξη ακόμη και στους αστροφυσικούς, οι οποίοι δεν περίμεναν τόσο εκτεταμένη έκταση της καταστροφής.
«Ήταν γνωστό ότι οι πλανήτες έχουν πληγεί από ισχυρές προσκρούσεις, αλλά κανείς δεν φανταζόταν ότι ο φλοιός της Σελήνης είχε υποστεί τέτοια χτυπήματα. Αποτελεί πράγματι μεγάλη έκπληξη», δήλωσε η Μαρία Ζούμπερ, καθηγήτρια γεωφυσικής του ΜΙΤ και επικεφαλής της αποστολής Grail.
Δεν αποκλείεται και η Γη να είχε υποστεί ανάλογα «κατάγματα» με τη σελήνη, κατά το πρώτο δισεκατομμύριο χρόνια μετά τη δημιουργία τους. Όμως, σε αντίθεση με το φεγγάρι, η αέναη κίνηση των τεκτονικών πλακών, η ηφαιστειακή δραστηριότητα και η διάβρωση των εδαφών έχουν σβήσει τα ίχνη των αρχαίων προσκρούσεων, ιδίως κατά τη νεαρή ηλικία του πλανήτη.