Demokratia: To video game που εξευτελίζει τη ρωσική πολιτική

Demokratia: To video game που εξευτελίζει τη ρωσική πολιτική

Γίνε και εσύ ένας παντοδύναμος τσάρος. Εξαγόρασε ψηφοφόρους, κλέψε κρατικό χρήμα, μπορείς. Κι όμως, αυτή είναι με λίγα λόγια η «υπόθεση» ενός video game που κάνει θραύση. Είναι το «Demokratia», το παιχνίδι που εξευτελίζει τη ρωσική πολιτική.

«Ξεκινήστε την εκλογική νοθεία» και «Η συμμετοχή στις εκλογές είναι 146%», είναι μερικές από τις ατάκες των χαρακτήρων στο video game, οι οποίοι έχουν τέτοια ομοιότητα με μερικά από τα πρόσωπα της ρωσικής πολιτικής σκηνής, που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Ηδη, περισσότεροι από 1,5 εκατ. Ρώσοι έχουν «κατεβάσει» το παιχνίδι, το οποίο κερδίζει περίπου 100.000 νέους χρήστες κάθε μήνα, σύμφωνα με την εταιρεία που το δημιούργησε, την NeskinSoft. Για να δημιουργήσει μία ρωσική δημοκρατία, ο παίκτης συνδυάζει στοιχεία για να κερδίσει κάτι νέο. Για παράδειγμα, τρία νομίσματα του δίνουν ένα πρόβατο, τρία πρόβατα έναν ψηφοφόρο, τρεις ψηφοφόροι μία έδρα και συνεχίζει έτσι μέχρι να βρεθεί στην εξουσία. Επίσης, οι παίκτες μαθαίνουν να αγνοούν τους προϋπολογισμούς, να παραβιάζουν το σύνταγμα και να δωροδοκούν βουλευτές.

Παράλληλα υπάρχουν και εκείνοι που πολεμούν τους φιλοκυβερνητικούς κακούς, όπως ο «συνταγματάρχης της KGB» -που τυγχάνει να είναι η παλιά… δουλειά του Βλαντιμίρ Πούτιν. Στους εχθρούς του συγκαταλέγεται ο «φυλακισμένος δικηγόρος», μία σαφής αναφορά στον πολιτικό αντίπαλο του Ρώσου προέδρου, τον Αλεξέι Ναβάλνι. Αλλωστε ο Βαλεντίν Μερζλίκιν -ο προγραμματιστής που δημιούργησε το παιχνίδι- έχει τοποθετηθεί δημόσια υπέρ του Ναβάλνι.

Το «Demokratia» κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2011, την ίδια ημέρα που οι κατηγορίες για νοθεία στις βουλευτικές εκλογές είχαν προκαλέσει κύμα διαδηλώσεων, που κράτησαν μέχρι την επανεκλογή του Πούτιν στη θέση του προέδρου. Από τότε έχουν βγει 20 νέες εκδοχές του παιχνιδιού, στις οποίες κάθε φορά μπαίνουν νέες προσωπικότητες από την επικαιρότητα, από τις Pussy Riot έως τη Madonna, που τάχθηκε στο πλευρό του γυναικείου συγκροτήματος.

Εννοείται πως στη Ρωσία δεν βλέπουν όλοι με καλό μάτι το συγκεκριμένο παιχνίδι, με κάποιες ιστοσελίδες να το έχουν μπλοκάρει. Μάλιστα, η κυβέρνηση προσπάθησε να φτιάξει και τη δική της εκδοχή, η οποία βέβαια στηρίχθηκε απόλυτα από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Ενα από αυτά τα παραδείγματα ήταν το «Snowdev Run», όπου ένας πρώην πράκτορας της KGB σώζει τη Μόσχα από ζόμπι.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC