Διαστημικά εργαλεία από βράχους από τη Σελήνη

Διαστημικά εργαλεία από βράχους από τη Σελήνη
 
Στο μέλλον, οι βράχοι από τη Σελήνη θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τρισδιάστατους εκτυπωτές για την κατασκευή εργαλείων και ανταλλακτικών, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσίευσε το BBC.

Αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν, μέσω τρισδιάστατου εκτυπωτή, μικρά αντικείμενα από λιωμένο σεληνιακό βράχο.

Όπως ισχυρίζονται οι μελετητές, η τεχνική θα μπορούσε να βοηθήσει μελλοντικές αποστολές στο δορυφόρο της Γης. Ο λόγος είναι ότι θα ελαχιστοποιούνταν τα αντικείμενα που πρέπει να πάρουν μαζί τους ξεκινώντας το διαστημικό ταξίδι. Τα υπόλοιπα θα μπορούσαν να τα κατασκευάσουν στη Σελήνη, αξιοποιώντας τους βράχους της.

Ωστόσο, ο αντίλογος είναι ότι ο εκτυπωτής θα πρέπει να είναι εξαιρετικά ακριβής στην κατασκευή αντικειμένων και ανταλλακτικών, καθώς, χωρίς αυτά, οι αποστολές δεν θα έχουν παρά ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης.

Το πείραμα για τη δημιουργία αντικειμένων από σεληνιακούς βράχους ξεκίνησε το 2010 με πρωτοβουλία της NASA. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ζήτησε από ομάδα επιστημόνων του πανεπιστημίου Ουάσινγκτον Στέιτ να εξετάσει εάν είναι δυνατόν να κατασκευαστούν ανταλλακτικά από βράχους που προέρχονται από αποστολές στη Σελήνη, όπως οι αμερικανικές Απόλλο και οι σοβιετικές Λούνα.

Στους ερευνητές διατέθηκε μια προσομοίωση σεληνιακού βράχου, η οποία περιείχε πυρίτιο, αλουμίνιο, σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο.

Ο λόγος που δεν τους διατέθηκε «αυθεντικό» σεληνιακό υλικό είναι ότι στις ΗΠΑ οι βράχοι που έχουν καταφτάσει μέσω διαστημικών αποστολών ή μέσω πτώσεων μετεωριτών θεωρούνται «εθνικός θησαυρός» αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Έπειτα από δύο χρόνια ερευνών, οι επιστήμονες πέτυχαν το στόχο τους. «Ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία, αλλά τώρα είναι πραγματικά δυνατό», δήλωσε ο καθηγητής Αμίτ Μπαντιοπαντιάι, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC