Διαστημικός εντοπισμός ναυαγίων με ελληνική σφραγίδα
Έλληνες επιστήμονες εμπιστεύτηκε ο Εκτελεστικός Οργανισμός Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να ηγηθούν πολυμελούς κοινοπραξίας ευρωπαϊκών φορέων για την υλοποίηση ερευνητικού έργου διαστημικής τεχνολογίας.
Η εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών παρακολούθησης της Γης από το Διάστημα με σκοπό τον εντοπισμό ναυαγίων και βυθισμένων αρχαίων οικισμών είναι υπόθεση ελληνική καθώς η ομάδα που θα τρέξει το συγκεκριμένο project απαρτίζεται από Έλληνες επιστήμονες οι οποίοι τέθηκαν επικεφαλής διεθνούς κοινοπραξίας με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.
Η Βασιλική Αυγικού και ο Δημήτρης Ιωαννίδης είναι δύο από τους επιστήμονες τηςPlanetek Hellas που συμμετέχουν στην έρευνα. Έχουν επιφορτιστεί, μαζί με τους συναδέλφους τους, να αξιολογήσουν εκατοντάδες δορυφόρους ώστε να διαπιστώσουν ποιοι έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν ναυάγια και αρχαίους οικισμούς στον βυθό.
Μέσα σε διάστημα τριάντα μηνών θα πρέπει να ελέγξουν εκατοντάδες δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη και να αξιολογήσουν πόσοι εξ αυτών μπορούν να καταγράψουν με την μεγαλύτερη ακρίβεια ό,τι υπάρχει στον βυθό της θάλασσας και σε βάθος που φτάνει τα 50 μέτρα. Η εν λόγω έρευνα είναι προπομπός της τεχνολογίας που εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιείται από τους επιστήμονες σε τρία χρόνια από τώρα προκειμένου ερευνητικοί και άλλοι οργανισμοί να εντοπίζουν και να εξετάζουν ναυάγια και βυθισμένους αρχαίους οικισμούς με όσο το δυνατόν λιγότερη την ανθρώπινη παρουσία.
Στο παρόν project η έρευνα θα βασιστεί στην ανάλυση δεδομένων από δύο ναυάγια τα οποία έχουν ήδη εντοπιστεί εδώ και χρόνια. Αντικείμενο παρατήρησης θα είναι ένα ναυάγιο στη Σικελία και ένα στη θάλασσα του Νομού Μαγνησίας. Έχει ήδη ληφθεί έγκριση από τους τοπικούς φορείς τόσο στη Σικελία όσο και στη Μαγνησία για να γίνουν οι απαραίτητες μετρήσεις και αυτό που μένει είναι να εφαρμοστεί στην πράξη η δορυφορική παρακολούθηση στη Μεσόγειο.
Η Planetek Hellas έχει άλλωστε πολυετή εμπειρία και έχει διεξάγει πλήθος ερευνών για λογαριασμό μερικών από τους σημαντικότερους ευρωπαϊκούς φορείς όπως η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος. Με έδρα την Αθήνα από το 1994 αποτελεί μέλος της Planetek Italia Group και δραστηριοποιείται στον τομέα της Δορυφορικής Χαρτογράφησης των Πληροφορικών Υποδομών Γεω-Χωρικών Δεδομένων και της Ανάπτυξης Λογισμικού για Εφαρμογές Διαστήματος. Επιπρόσθετα, είναι ιδρυτικό μέλος του νεοσύστατου si-cluster διαστημικής στην Αθήνα και μέλος της Ένωσης «Ελληνική Βιομηχανία Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών».
Η εταιρεία ανέλαβε το έργο μέσα από τη συμμετοχή της σε ανοικτή διαδικασία κατάθεσης προτάσεων της τελευταίας πρόσκλησης στη θεματική ενότητα «Διάστημα», του έβδομου Προγράμματος Πλαίσιο για την Έρευνα στην Ευρώπη. Εκείνο που κάνει τη διάκρισή της ακόμη πιο σημαντική είναι το γεγονός ότι η πρότασή της ήταν μια από τις έξι συνολικά προτάσεις που επιλέχθηκαν προς χρηματοδότηση, σε σύνολο 67 που κατατέθηκαν απ’ όλη την Ευρώπη!
Η εταιρεία θα συμμετάσχει στην κοινοπραξία με άλλους ερευνητικούς φορείς που προέρχονται από την Πορτογαλία, το Βέλγιο, την Ιταλία, την Αγγλία και τη Δανία.
Όσο για τον Εκτελεστικό Οργανισμό Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημιουργήθηκε προκειμένου να μεγιστοποιήσει την αποτελεσματικότητα και τις επιπτώσεις των προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας στην Ενωμένη Ευρώπη. Ο Οργανισμός δεν έχει κανέναν πολιτικό ρόλο και επικεντρώνεται αποκλειστικά στη διαχείριση των ερευνητικών προτάσεων και έργων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ. Από την αρχή του 2014 διαχειρίζεται ένα μεγάλο μέρος του ερευνητικού προγράμματος της ΕΕ, «Ορίζοντας 2020», το μεγαλύτερο πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας που έγινε ποτέ.