Edge, Cloud, Data: Οδηγός επιβίωσης σε έναν κόσμο που αλλάζει ταχύτατα
Περισσότερα από τα μισά data του πλανήτη δημιουργήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια!
Στη σύγχρονη εποχή, είναι τέτοια η ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται η τεχνολογία και ψηφιοποιείται ο κόσμος, που μέχρι να προλάβεις να αφομοιώσεις μία έννοια, υπάρχουν φορές που κοντεύει να ξεπεραστεί! Ο παραπάνω ισχυρισμός ενέχει μία δόση υπερβολής, στόχο έχει όμως να καταγράψει την άγνοια που πολλοί εξ ημών έχουμε για πράγματα που μας αφορούν πολύ περισσότερο από όσο νομίζουμε. Η τεχνολογία αλλάζει τον κόσμο όσο τίποτε άλλο σήμερα, πρέπει λοιπόν ακόμα και αν δεν θέλουμε να ανέβουμε στο… τρένο, να γνωρίζουμε κάποια πράγματα γι’ αυτό!
Στο Συνέδριο Discover More της HPE (Hewlett Packard Enterprise) στο Μόναχο παρουσιάστηκαν πολλές καινοτομίες και ουσιαστικά μία γεύση από το μέλλον.
Ενας καλύτερος κόσμος
Ο πρόεδρος της HPE Antonio Neri πιστεύει σε έναν καλύτερο κόσμο και πρεσβεύει ότι η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. «Κάνουμε καλύτερο τον τρόπο που δουλεύουν οι άνθρωποι, φτιάχνουμε καινοτομίες που αλλάζουν τον κόσμο. Η τεχνολογία φέρνει θετική αλλαγή, μας βοηθάει να θεραπεύσουμε ασθένειες, να καταπολεμήσουμε τη φτώχεια». Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρωτοβουλία Tech Impact 2030 σε συνεργασία με το World Economic Forum με αρχικό στόχο την καταπολέμηση της πείνας μέσα από την εφαρμογή της ψηφιακής τεχνολογίας στον τομέα της γεωργίας.Επίσης συνεργάζεται με τη Jungla για προσωποποιημένη Ιατρική, ενώ δημιουργεί και υπερ-υπολογιστές για να μειώνει τον χρόνο της ιατρικής έρευνας από χρόνια σε μερικές εβδομάδες. Τις τεχνολογίες της HPE χρησιμοποιεί και ο γερμανικός οργανισμός DZNE που επεξεργάζεται μεγάλο όγκο δεδομένων με στόχο να βρει την ίαση του Alzheimer.
Προς έναν data-κεντρικό κόσμο
Τα μεγέθη αποτυπώνουν την κατάσταση. Όπως περιέγραψε η Lisa Spelman γενική διευθύντρια της Intel Xeon Products οδεύουμε σε έναν data-κεντρικό κόσμο. Περισσότερα από τα μισά data του πλανήτη δημιουργήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια και λιγότερο από το 2% έχει αναλυθεί! Αυτή η ανάπτυξη είναι επόμενο να προκαλέσει έκρηξη ψηφιοποίησης. Είναι τεράστιος ο όγκος των δεδομένων και γι’ αυτό θα χρειάζεσαι όλο και περισσότερο χώρο, όλο και καλύτερα διαχειριστικά εργαλεία. Όπως χαρακτηριστικά το έθεσε η κ. Spelman; «Πώς θα κινήσουμε τα δεδομένα, πώς θα τα αποθηκεύσουμε, πώς θα τα διαχειριστούμε. Αυτή είναι η πρόκληση». Οι τάσεις στις επιχειρήσεις πάντως είναι το 5G δίκτυο, η Τεχνητή Νοημοσύνη και το EDGE, ενώ στόχος είναι να μπουν όλα στο cloud (cloudification).
Cloud
Με την έννοια του cloud έχουμε εξοικειωθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια. Με λίγα λόγια θα μπρούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για αποθήκες με υπολογιστές που βρίσκονται απομακρυσμένες από τον τελικό χρήστη και τον εξυπηρετούν μέσω Διαδικτύου, αυτοματοποιώντας διαδικασίες.
Το cloud διακρίνεται σε:
Public Cloud: Είναι διαθέσιμο από ένα τρίτο φορέα παροχής υπηρεσιών μέσω Διαδικτύου
Private Cloud: Εύχρηστο μέσα σε έναν οργανισμό, χρησιμοποιείται κυρίως σε μεγάλες επιχειρήσεις
Community Cloud: Χρησιμοποιείται και ελέγχεται από μια ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι έχουν κοινά ενδιαφέροντα
Υβριδικό σύννεφο: Συνδυασμός δημόσιου και ιδιωτικού cloud
Η HPE πιστεύει ότι το cloud δεν αποτελεί προορισμό αλλά εμπειρία. Οι επιχειρήσεις κάθε μεγέθους χρειάζονται μία συνεκτική υβριδική cloud λύση που να προωθεί την ικανότητά τους για καινοτομία. Η ΗPE συνδύασε το αυτοματοποιημένο ΙΤ, τις λειτουργίες Τεχνητής Νοημοσύνης, τα ισχυρότερα πρωτόκολλα Ασφάλειας και δημιούργησε μία σειρά από κλιμακούμενες πλατφόρμες cloud, ικανές να ανταποκριθούν στις ανάγκες κάθε επιχείρησης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ελευθερία επιλογής είτε μεταξύ Private και Public Cloud είτε μεταξύ Public Cloud Providers. Με υποδομές που ορίζονται σε επίπεδο λογισμικού (SW defined), οι πελάτες της έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν τον καταλληλότερο συνδυασμό με απόλυτη ελευθερία.
Τι είναι το Edge
Το Edge (άκρο) είναι το νέο big thing: είναι ο χώρος που δημιουργούνται τα μεγαλύτερα μεγέθη δεδομένων. Αυτά τα δεδομένα μπορεί να προέρχονται από οποιαδήποτε πηγή: από το κινητό τηλέφωνο ή το tablet, από συσκευές ή κάποιον αισθητήρα, από οπουδήποτε. Το ζητούμενο ειδικά για τον κόσμο των επιχειρήσεων είναι η σωστή διαχείριση των δεδομένων αυτών γιατί ανοίγει το δρόμο για τη μέγιστη αποτελεσματικότητα αλλά και περισσότερη καινοτομία. Η ΗPE με την πλατφόρμα ARUBA αποσκοπεί στη γεφύρωση του ψηφιακού με τον φυσικό κόσμο.
Παραδείγματα εφαρμογής του intelligent edge βλέπουμε για παράδειγμα στις έξυπνες πόλεις. Στο συνέδριο Discover More είδαμε για παράδειγμα τις έξυπνες λάμπες που ανάβουν όταν υπάρχει κίνηση, ή ειδοποιούν όταν ακουστεί πυροβολισμός.
Επίσης είδαμε προσομοίωση ανάλυσης δεδομένων σε ένα κατάμεστο στάδιο που ελέγχει τα δεδομένα κάθε συσκευής που μπαίνει στον χώρο.
Το παράδειγμα με τα ηλιοτρόπια
O αντιπρόεδρος Eng Lim Goh, υπεύθυνος για θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης έδωσε ένα πολύ ενδιαφέρον παράδειγμα για να δείξει πώς λειτουργεί η Τεχνητή Νοημοσύνη. Στο συγκεκριμένο πείραμα, οι υπεύθυνοι ήθελαν να διαπιστώσουν αν μία μηχανή ή ένας άνθρωπος μπορεί να εντοπίσει χωρίς λάθος σε μία φωτογραφία ένα ηλιοτρόπιο. Για να κάνουν τις μηχανές να βρίσκουν το ηλιοτρόπιο, τους έδωσαν κατευθύνσεις-κανόνες. Τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά. Οι μηχανές έκαναν λάθος σε ποσοστό 25%, ενώ το ανθρώπινο μάτι απέτυχε μόνο στο 5% των περιπτώσεων (πχ σε κάποια φωτογραφία που το ηλιοτρόπιο ήταν κρυμμένο ή καλυμμένο). Τότε οι επιστήμονες σκέφτηκαν ότι έπρεπε να κάνουν κάτι διαφορετικό για να γίνει έξυπνη η μηχανή. Δεν έπρεπε να τη γεμίσουν με οδηγίες. Έπρεπε να τη γεμίσουν με παραδείγματα, δηλαδή με πολλά δεδομένα. Στην εν λόγω περίπτωση με πολλές φωτογραφίες με ηλιοτρόπια. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι είχαν βρει τη σωστή συνταγή. Όσο περισσότερα παραδείγματα έδιναν στη μηχανή, τόσο βελτιώνονταν οι επιδόσεις της μέχρι που έφτασε να ξεπεράσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο και να κάνει λάθος μόνο στο 2% των περιπτώσεων.