Εισαγγελέας έκρινε νόμιμη την πειρατεία στην Πορτογαλία

Εισαγγελέας έκρινε νόμιμη την πειρατεία στην Πορτογαλία
 
Φορώντας μπλουζάκια με το σλόγκαν «η πειρατεία είναι παράνομη» μέλη του αντι-πειρατικού group ACAPOR, το οποίο χρηματοδοτείται από την κινηματογραφική βιομηχανία, είχαν παραδώσει πέρσι στα γραφεία του Γενικού Εισαγγελέα της Πορτογαλίας αρκετές κούτες γεμάτες έγγραφα με IP διευθύνσεις χρηστών.

Το group υποστήριζε πως το σύνολο των χρηστών που χρησιμοποίησαν αυτές οι διευθύνσεις ήταν χρήστες δικτύων ανταλλαγής αρχείων, με λίγα λόγια «πειρατές» και απαίτησαν από τις αρχές να προβούν σε διώξεις εναντίον τους. Τα πράγματα όμως δεν πήγαν όπως περίμεναν τα μέλη του ACAPOR αφού μετά από έρευνα του Τμήματος Ερευνών και Ποινικής Δράσης της χώρας, οι περίπου 2000 διευθύνσεις IP δεν έγιναν δεκτές από το δικαστήριο. Ο εισαγγελέας αποφάνθηκε πως η διακίνηση αρχείων για προσωπική χρήση δεν είναι παράνομη!

«Από νομικής άποψης και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι χρήστες ταυτόχρονα κατεβάζουν και ανεβάζουν (αρχεία) σε αυτά τα δίκτυα, θεωρούμε αυτήν την συμπεριφορά ας νόμιμη, έστω και αν υποθέσουμε ότι οι χρήστες συνεχίζουν να μοιράζονται τα αρχεία αφού τελειώσει το download», έγραφε η απόφαση του δικαστηρίου.

Ο εισαγγελέας είπε ακόμα ότι το δικαίωμα στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την ελευθερία της έκφρασης στο διαδίκτυο δεν θα πρέπει να περιορίζεται σε περιπτώσεις όπου οι παραβάσεις δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας δεν γίνονται για εμπορικούς σκοπούς. Υποστήριξε επίσης πως μια διεύθυνση IP δεν είναι κάποιο πρόσωπο εξηγώντας ότι το πρόσωπο που συνδέεται με κάποια IP δεν είναι απαραίτητα και ο ίδιος ο χρήστης που την χρησιμοποιεί για λήψη παράνομων αρχείων. Τόνισε ακόμα πως ακόμα και αν η διακίνηση παράνομων αρχείων για προσωπική χρήση θεωρηθεί παράνομη, θα έπρεπε οι ίδιοι οι καλλιτέχνες να δηλώνουν ρητά ότι δεν επιτρέπουν την αντιγραφή για προσωπική χρήση.

Έτσι λοιπόν μετά την Σουηδία, μια ακόμα χώρα μέσω του νομικού της συστήματος κρίνει πως δεν θα πρέπει να διώκονται όσοι χρήστες «κατεβάζουν» πειρατικό υλικό, μουσική, ταινίες και παιχνίδια δηλαδή, εφόσον αυτά αποσκοπούν σε καθαρά προσωπική χρήση.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC