«Έξυπνα» γυαλιά χαρίζουν το φως σε ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα όρασης
Βρετανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον δρ. Στέφεν Χικς, δημιούργησαν «έξυπνα» γυαλιά για ανθρώπους με σοβαρή απώλεια όρασης.
Τα γυαλιά βελτιώνουν τις εικόνες των κοντινών ανθρώπων και αντικειμένων χάρη στους ειδικούς φακούς τους, που διαθέτουν μία τρισδιάστατη κάμερα και έτσι παρέχουν μια πολύ πιο καθαρή εικόνα. Μερικοί άνθρωποι που τα χρησιμοποίησαν δοκιμαστικά, κατάφεραν για πρώτη φορά να δουν τους σκύλους που τους βοηθούσαν να κυκλοφορήσουν στο δρόμο.
Οι εικόνες της κάμερας γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας από έναν υπολογιστή και στη συνέχεια προβάλλονται σε πραγματικό χρόνο στους φακούς- οθόνη. Ο κάτοχος των γυαλιών ουσιαστικά βλέπει αυτό που τα γυαλιά του δείχνουν και το οποίο είναι πιο φωτεινό και με σαφέστερα περιγράμματα.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι, έπειτα από διαδοχικές βελτιώσεις της τεχνολογίας, τα γυαλιά πλέον είναι έτοιμα να εγκαταλείψουν το πεδίο των ερευνητικών δοκιμών και να αξιοποιηθούν ευρέως, σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους, παρέχοντας μεγαλύτερη ανεξαρτησία στις κινήσεις των ατόμων με προβλήματα όρασης. Όσοι τα έχουν δοκιμάσει, δηλώνουν ενθουσιασμένοι, καθώς μπορούν να δουν πράγματα που δεν μπορούσαν ως τώρα, όπως τα ίδια τα χέρια τους, λεπτομέρειες σε πρόσωπα, τις σκάλες, τα εμπόδια μπροστά τους κ.α.
Προς το παρόν, πάντως, το πρόβλημα είναι ότι τα γυαλιά είναι αρκετά μεγάλα σε μέγεθος και ενσωματωμένα σε μια κάσκα, ενώ ο κάτοχός τους πρέπει να μεταφέρει, σε ένα σακίδιο στην πλάτη, έναν μικρό φορητό υπολογιστή, που είναι συνδεμένος μέσω καλωδίου με τα γυαλιά. Όμως οι Βρετανοί επιστήμονες ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν τελικά να μειώσουν σημαντικά το μέγεθος των γυαλιών, ώστε να μην διαφέρουν από τα φυσιολογικά. Αισιοδοξούν επίσης ότι θα μειωθεί το κόστος τους στο ύψος ενός κινητού τηλεφώνου.
Σε πρώτη φάση, οι ερευνητές θα κατασκευάσουν μια παρτίδα 100 γυαλιών έως το τέλος του έτους, τα οποία θα προσφέρουν σε ολικά ή μερικά τυφλούς για να τα δοκιμάσουν. Αν όλα πάνε καλά, μέσα στα επόμενα χρόνια θα αρχίσει η παραγωγή περισσότερων «έξυπνων» γυαλιών.