Επεκτείνεται το φάσμα του 4G στην Ευρώπη
Αυτή η ζώνη χρησιμοποιείται επί του παρόντος αποκλειστικά για ασύρματες επικοινωνίες UMTS (παγκόσμιο σύστημα κινητών τηλεπικοινωνιών), γνωστές ως δίκτυα 3G.
Με την απόφαση υποχρεώνονται τα κράτη μέλη να ανοίξουν το σχετικό ραδιοφάσμα έως τις 30 Ιουνίου 2014 το αργότερο, ενώ καθορίζονται επίσης οι εναρμονισμένες τεχνικές προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν τη συνύπαρξη διαφορετικών τεχνολογιών.
Με βάση τα παραπάνω, η ΕΕ πρόκειται στο εξής να έχει στη διάθεσή της έως και διπλάσια ποσότητα ραδιοφάσματος για ασύρματες ευρυζωνικές επικοινωνίες υψηλής ταχύτητας σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλαδή γύρω στα 1000 MHz.
Η απόφαση της Επιτροπής σημαίνει ότι οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες να επενδύσουν στη βελτίωση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, προς όφελος του συνόλου της οικονομίας, ενώ στην πορεία του χρόνου οι καταναλωτές θα απολαμβάνουν ταχύτερη μεταφορά δεδομένων και περισσότερες ευρυζωνικές υπηρεσίες.
Μεγαλύτερη πρόσβαση σε ραδιοφάσμα για τεχνολογίες 4G συνεπάγεται ουσιαστική συμβολή στην επίτευξη του στόχου του ψηφιακού θεματολογίου που αφορά την καθολική ευρυζωνική κάλυψη της ΕΕ με ταχύτητα τουλάχιστον 30 Mb/s το αργότερο έως το 2020 (βλ. IP/10/581, MEMO/10/199 και MEMO/10/200
Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Neelie Kroes δήλωσε τα εξής: «Αυτό το επιπλέον ραδιοφάσμα για τις κινητές επικοινωνίες 4G στην Ευρώπη σημαίνει ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε καλύτερα στη μεταβαλλόμενη και αυξανόμενη ζήτηση για ευρυζωνικές υπηρεσίες. Θα ήθελα να δω τα κράτη μέλη να σπεύδουν να αλλάξουν τις υπάρχουσες άδειες Όλοι θα βγούμε κερδισμένοι με ταχύτερες ασύρματες συνδέσεις στην Ευρώπη».
Με την απόφαση επιβάλλεται εναρμονισμένη ελευθέρωση της ζώνης των 2 GHz (στους 1920-1980 MHz, σε συνδυασμό με τους 2110-2170 MHz) σε όλα τα κράτη μέλη, αποφεύγοντας κατακερματισμό της εσωτερικής αγοράς στη μελλοντική χρήση της εν λόγω ζώνης.
Η εισαγωγή ευελιξίας στη χρήση των ζωνών ραδιοφάσματος μέσω άρσης των τεχνολογικών περιορισμών συνιστά έναν οικονομικά αποδοτικό τρόπο για την εγκατάσταση προηγμένων ασύρματων υποδομών, σε ανταπόκριση στη ζήτηση της αγοράς.
Ιστορικό
Το ραδιοφάσμα είναι εξαιρετικά πολύτιμος, αλλά διαρκώς σπανιότερος πόρος. Η κοινωνικο-οικονομική του σημασία έχει αυξηθεί εντυπωσιακά δεδομένου ότι οι ασύρματες υπηρεσίες, όπως η ευρυζωνική πρόσβαση και το «διαδίκτυο των πραγμάτων» καθίστανται διάχυτες σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας και της κοινωνίας των πολιτών. Πηγές του κλάδου προβλέπουν ότι, έως το 2015, η παγκόσμια κίνηση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας θα έχει αυξηθεί κατά 26% ετησίως. Μέχρι τότε, περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες και άλλες κινητές συσκευές θα μπορούν να συνδεθούν με το διαδίκτυο.
Η εκρηκτική ανάπτυξη της ασύρματης κίνησης δεδομένων, παράλληλα με τη μη επάρκεια ελεύθερου ραδιοφάσματος, απαιτεί ευφυέστερη προσέγγιση στη διαχείριση του ραδιοφάσματος. Πρέπει να περιλαμβάνει καλύτερη αξιοποίηση των ήδη χρησιμοποιούμενων ζωνών ραδιοφάσματος, για παράδειγμα, μέσω άρσης τεχνολογικών περιορισμών και μερισμού (κοινής χρήσης) του ραδιοφάσματος.
Το επίγειο ζεύγος της ζώνης των 2 GHz (στους 1920-1980 MHz σε συνδυασμό με τους 2110-2170 MHz) χρησιμοποιούνταν κατά κανόνα για επικοινωνίες UMTS (δίκτυα 3G, τρίτης γενιάς), ως αποτέλεσμα της λεγόμενης απόφασης UMTS, που εγκρίθηκε το 1999 και με την οποία δρομολογήθηκε η συντονισμένη και σταδιακή εισαγωγή UMTS σε ολόκληρη την ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου του 2002.
Κατά την εφαρμογή του προγράμματος για την πολιτική ραδιοφάσματος, και ιδίως επιδιώκοντας την επίτευξη του στόχου διάθεσης τουλάχιστον 1200 MHz για ασύρματες ευρυζωνικές υπηρεσίες, η λειτουργία του μητρώου ραδιοφάσματος, καθώς και η ευέλικτη και μεριζόμενη χρήση του ραδιοφάσματος αποτελούν προτεραιότητες στη μεταρρύθμιση του ραδιοφάσματος στην ΕΕ με σκοπό την προώθηση της καινοτομίας, την αποδοτική χρήση και τις επενδύσεις.
Κατά συνέπεια, η απόφαση της Επιτροπής επιβάλλει ευέλικτη χρήση της ζώνης των 1920-1980 MHz και των 2110-2170 MHz για υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών στην ΕΕ, με βάση προηγμένες ασύρματες τεχνολογίες όπως η LTE και περαιτέρω προηγμένες τεχνολογίες. Οι εξελίξεις στον κλάδο δείχνουν ότι οι τεχνολογίες αυτές είναι όλο και περισσότερο σε θέση να προσφέρουν ταχύτητα 30 Mbps σε πολλούς χρήστες ταυτόχρονα, παρέχοντας έτσι στους καταναλωτές ευρυζωνική σύνδεση υψηλής ταχύτητας σε ανταγωνιστικές τιμές.
Η Επιτροπή εξετάζει επίσης ένα επακόλουθο μέτρο για το μη συζευγμένο επίγειο ραδιοφάσμα των 2 GHz (στους 1900-1920 MHz και στους 2010-2025 MHz), που επί του παρόντος διατίθεται για χρήση από δίκτυα UMTS, αλλά παραμένει αχρησιμοποίητο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια τέτοια πρωτοβουλία θα έχει ως στόχο την εξασφάλιση αποδοτικής χρήσης των μη συζευγμένων ζωνών, πιο επωφελή από οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική άποψη, συνεξετάζοντας εναλλακτικές εφαρμογές στις επίγειες κινητές ευρυζωνικές υπηρεσίες και συνεκτιμώντας τα υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης.
Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή έχει ήδη εκδώσει εντολή προς την CEPT (Ευρωπαϊκή διάσκεψη των διοικήσεων ταχυδρομείων και τηλεπικοινωνιών) να μελετήσει κατάλληλες εφαρμογές και να επεξεργαστεί τις κατάλληλες τεχνικές προϋποθέσεις και τις ρυθμίσεις μερισμού (κοινής χρήσης).