Επιτυχημένη η ολοκλήρωση του EuroRIs-NET

Επιτυχημένη η ολοκλήρωση του EuroRIs-NET
 

Το ευρωπαϊκό έργο EuroRIs-Net, το οποίο κάλυψε τις δράσεις των Εθνικών Σημείων Επαφής για το πρόγραμμα «Ερευνητικές Υποδομές» την περίοδο 2007-2011, ολοκληρώθηκε με επιτυχία τον Οκτώβριο 2011. Το ΕΚΤ, ως συντονιστής, διοργάνωσε διεθνή συνάντηση εργασίας με θέμα «Research infrastructures at the heart of the Innovation Union: Current challenges for national & regional stakeholders», στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 120 άτομα από 30 χώρες.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν σημαντικά ζητήματα όπως η ανταλλαγή και υιοθέτηση καλών πρακτικών για την ενσωμάτωση των υποδομών σε περιφερειακές δράσεις, η σύνδεσή τους με την αριστεία και την καινοτομία, ο ρόλος των ηλεκτρονικών υποδομών στην εξυπηρέτηση των αναγκών της επιστημονικής κοινότητας κ.ά. Εκτός από τα Εθνικά Σημεία Επαφής για τις «Ερευνητικές Υποδομές», συμμετείχαν 14 ακόμα δίκτυα από άλλες θεματικές περιοχές του 7ου ΠΠ, ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα, έργα ερευνητικών υποδομών, εθνικές και περιφερειακές αρχές καθώς και εκπρόσωποι της βιομηχανίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, πραγματοποιήθηκε έκθεση poster και οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν τόσο για έργα τύπου ESFRI, Ι3 και e-infrastructures, όσο και για ευκαιρίες χρήσης και προοπτικές συμμετοχής σε υποδομές.

O εκπρόσωπος της ΕΕ Χρήστος Προφίλης (Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας, Μονάδα Ερευνητικών Υποδομών) παρουσίασε τις δυνατότητες συνέργειας του προγράμματος «Ερευνητικές Υποδομές» με πρωτοβουλίες στα διαρθρωτικά ταμεία, δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα καλής εφαρμογής. Τα συμπεράσματα της ενδιάμεσης αξιολόγησης του 7ου ΠΠ για τις Ερευνητικές Υποδομές παρουσίασε ο καθ. Κώστας Φωτάκης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και μέλος της αντίστοιχης Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της ΕΕ. Υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο των ερευνητικών υποδομών στην προσέλκυση ικανών επιστημόνων στην Ευρώπη, τη διαρκή εκπαίδευσή τους, τον κοινό προβληματισμό στις παγκόσμιες προκλήσεις και την ενίσχυση της περιφερειακής καινοτομίας.

Ο Wim Jansen (Γενική Διεύθυνση «Κοινωνία της Πληροφορίας και Μέσα Επικοινωνίας», Μονάδα Geant & e-infrastructure) συντόνισε το στρογγυλό τραπέζι με θέμα «National, regional and international experiences on RIs implementation – Is RIs’ use and development optimized» που ανέδειξε καλές πρακτικές και προκλήσεις για την ολοκλήρωση των ερευνητικών υποδομών σε διεθνές, ευρωπαϊκό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Περισσότεροι από 20 ομιλητές συμμετείχαν συνολικά στις συνεδρίες, αναδεικνύοντας σημαντικές προκλήσεις όπως: θέματα βιωσιμότητας, κοινωνικο-οικονομικά οφέλη, τη συμμετοχή της βιομηχανίας στις Ερευνητικές Υποδομές, τις υπηρεσίες προς τους χρήστες, την αντιμετώπιση της κατάτμησης της έρευνας, τη μεγιστοποίηση της συνεργασίας με σταθερά μοντέλα διακυβέρνησης των υποδομών και την ολοκλήρωση ερευνητικών δομών, δεδομένων και καινοτομικών αποτελεσμάτων (με σημαντική υποστήριξη από τις ηλεκτρονικές υποδομές που αναπτύσσονται).

Περισσότερες πληροφορίες για τα δίκτυα EuroRIs-Net και EuroRIs-Net+ είναι διαθέσιμα στον δικτυακό τόπο του έργου. Μπορείτε επίσης να ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα των Ερευνητικών Υποδομών, τις στρατηγικές και τις πολιτικές για την ανάπτυξή τους, τις δυνατότητες διακρατικής πρόσβασης, το ημερολόγιο εκδηλώσεων, κ.ά.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC