Ερευνητές κατασκεύασαν το πρώτο ανθρωποειδές επιδέξιο ρομποτικό χέρι

Ερευνητές κατασκεύασαν το πρώτο ανθρωποειδές επιδέξιο ρομποτικό χέρι
 
Ερευνητές από την Ιταλία και τη Γερμανία δημιούργησαν το πρώτο στον κόσμο ρομποτικό χέρι με πραγματικές ανθρώπινες διαστάσεις, το οποίο έχει πέντε δάχτυλα και είναι ικανό να πιάσει και να χειριστεί με ανθρώπινη δεξιότητα τόσο βαριά αντικείμενα, όσο και εύθραυστα όπως ένα αυγό.

Η κατασκευή ρομπότ που να μπορούν να χειρίζονται επιδέξια διάφορα αντικείμενα, έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα δύσκολο έργο για τους μηχανικούς, οι οποίοι προσπαθούν να βελτιώσουν τα ανθρωποειδή ρομπότ, ώστε να γίνουν μελλοντικά πιο ικανά να βοηθούν τους ανθρώπους στο νοικοκυριό, στο εργοστάσιο και σε διάφορες άλλες εργασίες, όπως οι αποστολές διάσωσης.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, υπάρχουν ήδη βιομηχανικά ρομπότ που μπορούν να πιάνουν και να μετακινούν αντικείμενα, όμως δεν έχουν την επιδεξιότητα και ακρίβεια ενός ανθρώπινου χεριού, ώστε π.χ. να πιάσουν ένα αυγό και να το μεταφέρουν χωρίς να το σπάσουν.

Οι Ευρωπαίοι ερευνητές, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, δημιούργησαν ένα τέτοιο χέρι που το ονόμασαν «Dexmart Hand» και το οποίο μπορεί τόσο να σηκώσει ένα βάρος πέντε κιλών, όσο και να πιάσει ένα αυγό χωρίς πρόβλημα. Για την καλύτερη μέχρι σήμερα επίτευξη επιδεξιότητας ρομποτικού χεριού, έκανε λόγο ο ερευνητής Κλαούντιο Μελχιόρι του πανεπιστημίου της Μπολόνια.

Το χέρι διαθέτει ένα πρωτόγονο «εγκέφαλο», ο οποίος, σε συνδυασμό με αισθητήρες, του επιτρέπει να υπολογίζει πόση δύναμη πρέπει να ασκήσουν τα τεχνητά δάχτυλά του για να πιάσει ένα αντικείμενο, χωρίς ούτε να του πέσει, ούτε να το συμπιέσει υπερβολικά.

«Η ικανότητα του ρομποτικού χεριού είναι τόσο όμοια με αυτή των ανθρώπων, που το όραμα των ρομπότ ως προσωπικών βοηθών στο νοικοκυριό, στο γραφείο ή στο εργοστάσιο γίνεται ολοένα πιο ρεαλιστικό», δήλωσε ο ερευνητής του ίδιου πανεπιστημίου Τζιανλούκα Πάλι.

(φωτογραφία αρχείου)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC