«Έσβησε» ο υπερυπολογιστής Roadrunner

«Έσβησε» ο υπερυπολογιστής Roadrunner
 
Το Εθνικό Εργαστήριο τού Λος Άλαμος, στο Νιου Μέξικο των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι ο υπερυπολογιστής Roadrunner «έκλεισε», σύμφωνα με το BBC.

Ο υπερυπολογιστής, ο οποίος κατασκευάστηκε το 2008 από την IBM, ήταν ο πρώτος που λειτούργησε σε ρυθμό «petaflop», το αντίστοιχο των 1.000 τρισ. υπολογισμών ανά δευτερόλεπτο.

Έχει χρησιμοποιηθεί σε έρευνες για πυρηνικά όπλα, αλλά και για εξερεύνηση μακρινών σημείων τού Σύμπαντος.

«Ο Roadrunner κατόρθωσε να βάλει την επιστημονική κοινότητα να σκεφτεί με νέους τρόπους σχετικά με την κατασκευή και τη χρήση υπερυπολογιστών», δήλωσε ο Γκάρι Γκρίντερ, εργαζόμενος στο Εθνικό Εργαστήριο τού Λος Άλαμος, στο Νιου Μέξικο.

Ο αντικαταστάτης του Roadrunner ονομάζεται Cielo. Χρησιμοποιείται από το 2010 στο Εργαστήριο του Λος Άλαμος σε έρευνες για οπλικά συστήματα.

Το κόστος κατασκευής του Roadrunner έφτασε τα 94,2 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, το κόστος του Cielo ήταν 42 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το Εργαστήριο του Λος Άλαμος, η Cielo έχει ταχύτερη επεξεργασία δεδομένων από το Roadrunner.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC