Ετοιμάζουν «χαράτσι» για τα startups και τις ΙΚΕ!
Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, η κυβέρνηση περνούσε έναν νόμο από τη Βουλή που επέτρεπε στους νέους να ανοίξουν επιχείρηση με κεφάλαιο μόνο ένα ευρώ πληρώνοντας ελάχιστα σε έξοδα και χωρίς να μπλέξουν πολύ με το ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ). Σήμερα, βλέποντας ότι (ειδικά) οι νέοι ανταποκρίθηκαν, ετοιμάζεται να επιβάλλει χαράτσι και σε αυτές τις εταιρείες πίσω από τις οποίες κρύβεται η όποια καινοτομία «παράγει» η χώρα αυτή τη στιγμή.
Για να αποδειχτεί για μια ακόμη φορά ότι ο ευκολόπιστος πολίτης σε αυτή τη χώρα τιμωρείται και μάλιστα παραδειγματικά. Ο λόγος για τις ΙΚΕ, τις ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες ή αλλιώς τις «εταιρείες του ενός ευρώ» όπως ονομάστηκαν καθώς επιτρέπεται να συσταθούν χωρίς ιδρυτικό κεφάλαιο (για την ακρίβεια με κεφάλαιο ένα ευρώ) ή με εισφορά κεφαλαίου σε εργασία ή ακόμη και υπό μορφή εγγυήσεων. Τα «δώρα» που έκανε πριν από ενάμιση χρόνο το υπουργείο Ανάπτυξης σε αυτές τις εταιρείες ήταν ουκ ολίγα:
1. Χαμηλό κόστος ίδρυσης καθώς για τη σύσταση μιας ΙΚΕ δεν απαιτείται καν συμβολαιογραφική πράξη
2. Μικρότερο κόστος λειτουργίας καθώς παρά το γεγονός ότι η εταιρεία τηρεί διπλογραφικά βιβλία, δεν οφείλει να δημοσιεύει ισολογισμούς και άλλες μεταβολές στο ΦΕΚ με αποτέλεσμα να εξοικονομούνται αρκετά χρήματα
3. Το σπουδαιότερο ίσως πλεονέκτημα συγκριτικά με τις ΕΠΕ και τις Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες εταιρείες, ήταν ότι ο νόμος έδινε το δικαίωμα στους εταίρους να ασφαλίσουν στον ΟΑΕΕ μόνο το διαχειριστή της εταιρείας και όχι και τους μετόχους. Αυτό ήταν πολύ μεγάλο πλεονέκτημα τόσο σε σύγκριση με τις ΟΕ (όπου πρακτικά ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ όλοι οι εταίροι) όσο και με τις ΕΠΕ. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα;
Παρά την ύφεση, να παρατηρηθεί έκρηξη στις ιδρύσεις νέων εταιρειών με τη μορφή της ΙΚΕ. Ήδη στο ηλεκτρονικό μητρώο έχουν καταγραφεί περισσότερες από 2500 νέες ιδρύσεις χωρίς στον αριθμό να συμπεριλαμβάνονται και οι μετατροπές από άλλη νομική μορφή (η οποία μετατροπή άλλωστε, επετράπη μετά τον Ιούλιο του 2013 λόγω καθυστέρησης στην έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης. Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που τηρεί το ΓΕΜΗ, ο κατάλογος περιλαμβάνει σχεδόν το σύνολο των επιχειρηματικών προσπαθειών που καταβάλλουν αυτή την περίοδο νέοι και καινοτόμοι να φτιάξουν τη δική τους επιχείρηση και να ξεφύγουν από το βραχνά της ανεργίας.
Αυτό το εκρηκτικό κύμα ίδρυσης νέων επιχειρήσεων με αυτή την ευέλικτη μορφή, επιχειρεί τώρα να ανακόψει ο ΟΑΕΕ. Η πρόεδρός του, στην προσπάθειά της να καλύψει τις μαύρες τρύπες του ταμείου που διοικεί (και οι οποίες κατά κύριο λόγο οφείλονται στο ότι τις εισφορές του πληρώνει εγκαίρως μόνο ο ένας στους δύο) ζητάει (μεταξύ άλλων) να καταργηθεί η ευεργετική διάταξη που επέτρεπε μόνο στον διαχειριστή να ασφαλιστεί στον ΟΑΕΕ. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι θα υποχρεωθούν να ασφαλιστούν και οι εταίροι με αποτέλεσμα να ανατραπούν (εκ των υστέρων) και μετοχικές ισορροπίες και προϋπολογισμοί επιχειρήσεων.