Ευνοημένη η Samsung από την πώληση της Motorola

Ευνοημένη η Samsung από την πώληση της Motorola

“Παρατάει” το Magazine UX λόγω Google; Τέλος και τα Nexus;

Όταν αναφερθήκαμε στην 10ετή συμφωνία αμοιβαίας αδειοδότησης που κατέληξαν οι Google και Samsung –οι οικονομικοί αλλά και άλλοι όροι παρέμειναν μυστικοί- δεν γνωρίζαμε ότι θα ακολουθούσε ένα… ντόμινο από ανακοινώσεις και αλλαγές στο τοπίο του Android, ωστόσο μάλλον έπρεπε να το περιμένουμε.

Καταρχήν, είχαμε την συμφωνία της Google με την Lenovo για την πώληση του τμήματος συσκευών της Motorola Mobility (τα δικαιώματα όλων των ευρεσιτεχνιών της Motorola παραμένουν στην Google ωστόσο). Σύμφωνα με αναφορές, η Samsung τότε αντιμετώπισε με σκεπτικισμό την εξαγορά της Motorola Mobility ενώ δυσαρεστήθηκε λένε κάποιοι με την ανακοίνωση των Moto X και Moto G από την Google, που αποδείχτηκαν αρκετά πετυχημένες συσκευές στις κατηγορίες τιμής τους.

Η Samsung με την ανάπτυξη του Tizen OS, άρχισε επίσης να εξερευνά την δυνατότητα να προτείνει την δική της πλατφόρμα στην αγορά, που θα συνόδευε με όλες τις υπηρεσίες της εκμεταλλευόμενη τη δημοτικότητας της. Αυτή η κίνηση αποτέλεσε μοχλό πίεσης προς την Google, η οποία σύμφωνα με κάποιους αναλυτές έχει χάσει εδώ και καιρό τον έλεγχο του Android. To πρώτο Tizen smartphone αναμένεται να το δούμε στο MWC σε λιγότερο από ένα μήνα, ωστόσο μετά την συμφωνία με την Google, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το μέλλον του… ακυκλοφόρητου ακόμα λειτουργικού συστήματος.

Μαθαίνουμε ότι η Samsung, τώρα που η Google, στην οποία ανήκει το Android OS δεν θα έχει κανένα όφελος από την πώληση… hardware τουλάχιστον στην mobile αγορά, αναμένεται να μειώσει την έκταση των παραμετροποιήσεων (customization) στο Android και πως θα ξεκινήσει την προώθηση των υπηρεσιών της Google.

Σύμφωνα με ένα άρθρο του Recode, η Samsung με το Magazine UX και τις υπηρεσίες που προσφέρει είναι ξεκάθαρο πως είχε στόχο να διαφοροποιηθεί σημαντικά από τους υπόλοιπους κατασκευαστές στην αγορά του Android. Μάλιστα, ενδέχεται το Magazine UX να είχε και ρόλο… “δούρειου ίππου”, αφού το πιθανότερο είναι να το βλέπαμε σε κάποια παραλλαγή και στις Tizen συσκευές της εταιρείας. Εξαιτίας της Google ωστόσο, η Κορεάτικη εταιρεία αναμένεται να… κάνει πίσω.

Η συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο εταιρείες, φαίνεται πως τοποθετεί την μεταξύ τους σχέση σε νέες βάσεις. Αν και κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί, η Samsung αναμένεται είτε να αλλάξει σημαντικά το Magazine UX, είτε να το… εγκαταλείψει πάντα σύμφωνα με πληροφορίες του Recode.

gallery_286955_891_38980

Το Magazine UX ανακοινώθηκε παράλληλα με τις σειρές tablets Galaxy Tab/Note PRO και σύμφωνα με φήμες θα έκανε την εμφάνιση του σε επερχόμενα κινητά της Κορεάτικης εταιρείας. Όσο αφορά στις υπηρεσίες, η εταιρεία έχει εξοπλίσει το Samsung Hub με πολλές νέες λειτουργίες και νέο περιεχόμενο μεταξύ των οποίων είναι και η δυνατότητα πρόσβασης σε ταινίες, σε μουσική, σε βιβλία ή παιχνίδια. Όλα τα παραπάνω έρχονται σε αντίθεση με το όραμα της Google για το Android OS και η οπτική της Samsung έπρεπε να ευθυγραμμιστεί με αυτή της Google.

Η τελευταία κατασκευάζει 78 εφαρμογές για το Android, και σε μερικές περιπτώσεις παρατηρούμε σχεδόν μία ντουζίνα από αυτές να είναι προεγκατεστημένες σε συσκευές του είδους. Αυτό είναι φυσικό από την μία, αφού η Google θέλει τις εφαρμογές αυτές να “συνδέονται” μεταξύ τους, ώστε όλες οι λειτουργίες να μπορούν να εναλλάσσονται με αρμονία από την μία εφαρμογή στην άλλη.

H συμφωνία της Samsung με την Google ήρθε την στιγμή που το 25% των συσκευών στην Κίνα που κυκλοφόρησαν το τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς που μας πέρασε δεν διέθεταν προεγκατεστημένες τις υπηρεσίες της Google μεταξύ των οποίων και το Google Play store. Λέγεται ότι στις νέες συσκευές της με Android, η Samsung θα τονίζει και θα δίνει έμφαση στις υπηρεσίες της Google που αφορούν στην μουσική, στις κινηματογραφικές ταινίες ή στα e-books και όλα αυτά σε βάρος του in-house λογισμικού και των υπηρεσιών που έχει αναπτύξει η Κορεάτικη εταιρεία αλλά και σε βάρος των υπηρεσιών και των εφαρμογών τρίτων εταιρειών που τελευταία βλέπουμε σε συσκευές της (Dropbox, Evernote, TripAdvisor κ.ά).

Μία ακόμη εξέλιξη, που και αυτή για την ώρα βρίσκεται στη σφαίρα της… φαντασίας, ή τέλος πάντων των φημών, είναι ότι η Google αναμένεται να σταματήσει την πώληση συσκευών Nexus. Οι συσκευές του είδους, αντιμετωπίζονται ως ανταγωνιστικά προϊόντα από τους υπόλοιπους κατασκευαστές Android συσκευών. Επόμενο είναι, η Google να θέλει να διατηρήσει σε εξαιρετικό επίπεδο τις σχέσεις της με τους κατασκευαστές hardware οπότε είναι πολύ πιθανό, από το 2015 σύμφωνα με φήμες, να πάψει να κυκλοφορεί “Nexus” συσκευές. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι θα πάψει να πουλάει μέσω του Google Play store συσκευές τύπου “Google Play Edition” πάντως.

gallery_286955_891_89239

Τώρα μένει να δούμε ορισμένα πράγματα στην πράξη. Άραγε η Lenovo με την εξαγορά της Motorola Mobility θα γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής Android συσκευών (η εταιρεία έρχεται άλλωστε και στην Ελλάδα με τέσσερα νέα μοντέλα όπως θα γνωρίζετε ήδη); Ποια θα είναι η τύχη του Tizen τώρα που η Google επανέρχεται στην θέση της ως εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού και όχι ως και κατασκευαστής mobile συσκευών;

Άραγε σκοπεύει η Κορεάτικη εταιρεία να προσαρμόσει όλες τις υπηρεσίες της σε αυτό μετά την ενδεχόμενη «αποκαθήλωση» τους από τις Android συσκευές της ή θα “σαμποτάρει” την εξέλιξη του λόγω Android; Η Google από την άλλη θα σταματήσει τις “Nexus” συσκευές; Όπως βλέπετε, τα αναπάντητα ερωτήματα είναι πολλά. Μέρα, με την μέρα, θα ξεδιαλύνεται το τοπίο.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC