Φίδια-ρομπότ κάνουν εγχειρήσεις μέσα στο ανθρώπινο σώμα

Φίδια-ρομπότ κάνουν εγχειρήσεις μέσα στο ανθρώπινο σώμα
 
Φανταστείτε ένα μικροσκοπικό φίδι να έρπεται μέσα στο σώμα σας με σκοπό να βοηθήσει τον χειρουργό να εντοπίσει ασθένειες και να κάνει εγχειρήσεις.

Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Επιστήμονες και γιατροί χρησιμοποιούν έρποντα μεταλλικά εργαλεία για να πραγματοποιήσουν χειρουργικές επεμβάσεις στην καρδιά, τον προστάτη και άλλα όργανα.

Τα «φιδορομπότ» είναι εξοπλισμένα με κάμερα, ψαλίδι και νυστέρι, αλλά και με «τένοντες» που επιτρέπουν τον έλεγχό τους από τον χειρουργό.

Στο μέλλον θα μπορούσαν να εξοπλιστούν με αισθητήρες που μετρούν βιοχημικές παραμέτρους ή ελέγχουν τη λειτουργία των νεύρων.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι δεν θα αργήσει η μέρα που τα ρομπότ-φίδια θα κυκλοφορούν αυτόνομα στον ανθρώπινο οργανισμό για ιατρικούς σκοπούς.

Όπως δηλώνει ο Μάικλ Αργκεντσιάνο, επικεφαλής της καρδιολογικής κλινικής του Πρεσβυτεριανού Νοσοκομείου της Νέας Υόρκης και του Κέντρου Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια, τα φιδορομπότ λειτουργούν ως μικρά χέρια μέσα στους ασθενείς, σαν να λέμε ότι ο χειρουργός συρρικνώθηκε και εργάζεται πάνω στο όργανο.

Τα «φιδορομπότ» αναπτύσσει ο o Δρ Χάουι Τσόζετ στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon του Πίτσμπουργκ. Είναι εύκαμπτα και έχουν διάμετρο όσο ένα κέρμα.

Ο Δρ Τσόζετ αναπτύσσει οφιοειδή ρομπότ για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, παρόμοια με το φίδι-ρομπότ τηςFukushima Robotics Lab το οποίο σχεδιάστηκε για ερευνητικές δραστηριότητες.

Πηγή: econews.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC