Φορτίστε το κινητό σας με ένα… φανελάκι!

Φορτίστε το κινητό σας με ένα… φανελάκι!
 
Άλλο ένα σημαντικό βήμα στη δημιουργία ρούχων που μελλοντικά θα μπορούν να φορτίζουν κινητά τηλέφωνα κι άλλες φορητές ηλεκτρονικές συσκευές έκαναν ερευνητές του πανεπιστημίου της Ν. Καρολίνα στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές, μ’ επικεφαλής τον καθηγητή μηχανολόγο-μηχανικό Σιαοντόνγκ Λι, χρησιμοποίησαν ένα φθηνό κοντομάνικο μπλουζάκι που αγόρασαν από ένα κατάστημα της γειτονιάς και το εμπότισαν με ένα διάλυμα φθοριούχου άλατος.

Στη συνέχεια, στέγνωσαν το ρούχο και το θέρμαναν σε υψηλές θερμοκρασίες σε περιβάλλον χωρίς οξυγόνο. Οι ίνες του ρούχου μετατράπηκαν από κυτταρίνη σε ενεργό άνθρακα στη διάρκεια της διαδικασίας, χωρίς όμως το υλικό να χάσει την ευκαμψία του.

Χρησιμοποιώντας μικρά τμήματα των ινών του ρούχου ως ηλεκτρόδια, οι ερευνητές έδειξαν ότι αυτό μπορούσε να λειτουργήσει ως πυκνωτής (κάθε διάταξη που μπορεί να αποθηκεύει και έπειτα να αποδίδει ηλεκτρική ενέργεια). Οι πυκνωτές περιέχονται σχεδόν σε κάθε ηλεκτρονική συσκευή που κυκλοφορεί στο εμπόριο.

Οι επιστήμονες κατόρθωσαν να βελτιώσουν περαιτέρω την ενεργειακή απόδοση του ρούχου-πυκνωτή, επικαλύπτοντας τις ίνες του με οξείδιο του μαγγανίου πάχους μόλις ενός νανομέτρου (δισεκατομμυριοστού του μέτρου), όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι δοκιμές με το «ηλεκτροφόρο t-shirt» έδειξαν ότι μπορεί να επαναφορτίζεται χιλιάδες φορές, χωρίς να χάνει πάνω από το 5% της απόδοσής του. Για τη δημιουργία ενός «σταθερού υψηλής ενεργειακής απόδοσης σούπερ-πυκνωτή» έκαναν λόγο οι ερευνητές.

«Κάθε μέρα φορούμε ρούχα. Μια μέρα τα βαμβακερά φανελάκια μας θα έχουν κι άλλες λειτουργίες, για παράδειγμα θα αποτελούν μια εύκαμπτη συσκευή αποθήκευσης ενέργειας με την οποία θα φορτίζουμε το κινητό ή το iPad μας», δήλωσε ο καθηγητής Σιαοντόνγκ Λι.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC