Η Apple κατέθεσε ακόμα μια αμφιλεγόμενη πατέντα

Η Apple κατέθεσε ακόμα μια αμφιλεγόμενη πατέντα
 
Ίσως το χειρότερο πράγμα ακόμα και για έναν επαγγελματία φωτογράφο είναι να πρέπει να φωτογραφήσει πρόσωπα ή τοπία με κόντρα τον ήλιο, σε χαμηλό ή υψηλό φωτισμό και γενικώς σε συνθήκες που δεν ευνοούν τη φωτογράφηση.

Τα περισσότερα smartphones ήδη χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές στις φωτογραφικές μηχανές τους προκειμένου να εξαλείψουν αυτό το πρόβλημα χωρίς να απαιτείται πανάκριβος εξοπλισμός.

Με την εισαγωγή της αναγνώρισης προσώπων καθώς και της παρακολούθησής τους (face recognition/tracking) και την αυτόματη παραμετροποίηση τους φωτός, της έκθεσης και της εστίασης (face-based metering/focus) με βάση την αναγνώριση κάθε smartphone μπορεί να κάνει ακόμα και τον πιο… «άσχετο» χρήστη, φωτογράφο.

Το παράδοξο είναι πως το γραφείο πατεντών και εμπορικών σημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών χορήγησε στην Apple πατέντα για μια υποτιθέμενη τεχνική μέτρησης που κάνει ακριβώς ό,τι κάνουν όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

Το λογισμικό αναλαμβάνει να ανιχνεύσει τα πρόσωπα σε μια φωτογραφία (face recognition/tracking) και να προσαρμόσει την έκθεση του φωτός προκειμένου να αποδώσει τον καλύτερο δυνατό φωτισμό (face-based metering/focus).

https://i0.wp.com/techit.gr/wp-content/uploads/2012/08/fetcher_916.jpeg?w=1110

Το πρόβλημα και ταυτόχρονα το μεγάλο ερώτημα, είναι πως τα παραπάνω χαρακτηριστικά όχι μόνο τα συναντάμε εδώ και χρόνια στην πλειοψηφία των φωτογραφικών μηχανών, Nikon, Canon, Sony και πολλές ακόμα, αλλά και στις φωτογραφικές μηχανές αρκετών smartphones, είτε ως βασικό χαρακτηριστικό είτε ως third-party εφαρμογή!

Βέβαια το γραφείο πατεντών και εμπορικών σημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών δεν φημίζεται και τόσο για την πολιτική των εγκρίσεων του. Πολλές φορές δεν ελέγχει καν αν υπάρχουν στοιχεία «prior act», δηλαδή αν ήδη έχει υλοποιηθεί η ιδέα από τρίτους στο παρελθόν, απλά εγκρίνει την πατέντα και αφήνει το δικαστήριο να βγάλει το φίδι από την τρύπα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC