Η μικρότερη έξυπνη κεραία του κόσμου
Αποκαλώντας την «η μικρότερη έξυπνη κεραία του κόσμου», αφού το μέγεθος της δεν ξεπερνά τα λίγα χιλιοστά, η ομάδα των επιστημόνων ελπίζει πως το νέο της δημιούργημα θα εξαλείψει προβλήματα απώλειας σήματος όπως τη διακοπή των κλήσεων ενώ θα βελτιώσει την κατανάλωση ενέργειας, η οποία αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες της αυξημένης χρήσης μπαταρίας των smartphones.
Η έρευνα και κατασκευή της, η οποία ξεκίνησε από ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ολοκληρώθηκε από την εταιρεία Sofant Technologies και πήρε περίπου επτά χρόνια.
Η τεχνολογία που χρησιμοποίησαν για την κατασκευή της συνδυάζει μονάδες του συστήματος RF-MEMS με «έξυπνο» λογισμικό που μπορεί να εκμεταλλευτεί πλήρως τη συνδεσιμότητα LTE και 4G.
«Ο σχεδιασμός των (σύγχρονων) κεραιών δεν έχει εξελιχθεί με βάση την ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας της κινητής τηλεφωνίας. Τα νέα πρότυπα επικοινωνίας, όπως οι τεχνολογίες LTE και 4G προξενούν μεγάλη πίεση στις υπάρχουσες τεχνολογίες» δήλωσε ο Sergio Tansini, διευθύνων σύμβουλος της Sofant.
«Σαν αποτέλεσμα, κάθε νέα γενιά κινητών τηλεφώνων αποδίδει λιγότερο από τον προκάτοχο της, με προβλήματα όπως χαμένες κλήσεις, απώλεια σήματος, αδύναμες συνδέσεις και εξάντληση της μπαταρίας. Η μικρή κεραία υψηλής απόδοσης της Sofant θα αλλάξει την εμπειρία των χρηστών και την απόδοση των smartphones για πάντα».
Η Sofant σκοπεύει να χορηγήσει άδειες για την κατασκευή των κεραιών της στους μεγαλύτερους κατασκευαστές κινητών παγκοσμίως και προβλέπει κέρδη πάνω από 10 εκατομμύρια λίρες μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Η εταιρεία έχει επιδείξει την τεχνολογία αυτή μέσω ενός πρωτότυπου σε έναν μεγάλο κατασκευαστή OEM, ενώ έχει ήδη προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον από αρκετές εταιρείες.
Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το κυβερνητικό πρόγραμμα Scottish Enterprise το οποίο σχεδιάστηκε για να βοηθήσει την ανάπτυξη τοπικών επιχειρήσεων.