Ηλιακή μπαταρία από τρίχα

Ηλιακή μπαταρία από τρίχα
 
Τη μικρότερη και ελαφρύτερη ηλιακή μπαταρία μέχρι σήμερα ανέπτυξαν Ιάπωνες ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο, σε συνεργασία με το αυστριακό πανεπιστήμιο Johannes Kepler University.

Η πρωτοποριακή ηλιακή μπαταρία δεν ξεπερνά σε πάχος τα 1,8 μικρόμετρα. Είναι πιο λεπτή από τον ιστό της αράχνης… τόσο λεπτή που τυλίγεται σε μια τρίχα.

Είναι ελαστική και έχει το ένα δέκατο του πάχους των λεπτότερων ηλιακών κυψελών που κυκλοφορούν στην αγορά.

Για να αναπτύξουν τη μπαταρία οι ερευνητές εφάρμοσαν σε μια πλαστική ταινία, πάχους 1,4 μικρομέτρων, μελάνι που περιείχε έναν οργανικό ημιαγωγό.

Όπως υποστηρίζουν, η πιο λεπτή μπαταρία μέχρι σήμερα φτάνει σε πάχος τα 25 μικρόμετρα.

Κάθε γραμμάριο της ηλιακής μπαταρίας παράγει 10 watt ενέργειας. Η ηλιακή ενέργεια μετατρέπεται σε ηλεκτρική με απόδοση 4,2%, ποσοστό πολύ χαμηλό συγκριτικά με τα συμβατικά ηλιακά πάνελ.

Η ελαστικότητα της μικροσκοπικής μπαταρίας συνεπάγεται και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, ειδικά όταν λυγίζει. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι από τη στιγμή που θα καταφέρουν να αυξήσουν την αποδοτικότητά της, η μπαταρία θα διατεθεί στην αγορά μέσα σε πέντε χρόνια.

Πηγή: econews.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC