Η ΕΕΤΤ βάζει φρένο στα «παζάρια» των καταναλωτών στις συνδρομές κινητών

Η ΕΕΤΤ βάζει φρένο στα «παζάρια» των καταναλωτών στις συνδρομές κινητών

Μικρή ανάκαμψη στην αγορά κινητής τηλεφωνίας καταγράφει έρευνα της Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ). Παράλληλα, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), σε μια προσπάθεια να θέσει τέλος στα «παζάρια» που κάνουν οι καταναλωτές με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, αλλάζει τον κανονισμό φορητότητας τηλεπικοινωνιακού αριθμού.

Πλέον κάθε (τηλεφωνική) αίτηση φορητότητας θα παραμένει στον νέο πάροχο της επιλογής του καταναλωτή και δεν θα κοινοποιείται επί ένα 14ήμερο στον υφιστάμενο πάροχο. Μέσα στο 14ήμερο ο καταναλωτής θα έχει δικαίωμα να υπαναχωρήσει χωρίς καμία κύρωση, αλλά μετά την παρέλευσή του θα υφίσταται τις συνέπειες ενός υπογεγραμμένου συμβολαίου. Εφόσον ο χρήστης επιθυμεί να μεταφέρει τον αριθμό του σε ένα άλλο δίκτυο νωρίτερα από το 14ήμερο, αυτό θα γίνεται μόνον εφόσον δώσει εγγράφως την εντολή αυτή, η οποία ενέχει τον ρόλο ενός υπογεγραμμένου συμβολαίου. Ο νέος κανονισμός τέθηκε σε ισχύ από χθες, Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018, και σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, θέτει και τις δύο πλευρές, καταναλωτές και επιχειρήσεις, ενώπιον των ευθυνών τους.

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας, φαίνεται ότι η αγορά πέρυσι οδηγήθηκε σε μικρή ανάκαμψη, για πρώτη φορά από το 2008. Συγκεκριμένα, εκτιμάται αύξηση των εσόδων από υπηρεσίες κατά 2,1%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες η Ενωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, πέρυσι η αγορά κινητής τηλεφωνίας ανήλθε σε 2,09 δισ. ευρώ. Τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής διαμορφώθηκαν σε 1,87 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα αφορούσαν πωλήσεις εξοπλισμού (κινητά, αξεσουάρ κ.λπ.).

Οι πωλήσεις από υπηρεσίες, σύμφωνα με τη μελέτη, παρουσίασαν για πρώτη φορά θετικό πρόσημο στη μεταβολή τους μετά το 2008. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA), από την άλλη πλευρά, μειώθηκαν οριακά (-0,3%) και διαμορφώθηκαν στα 0,69 δισ. ευρώ. Είναι όμως η μικρότερη ποσοστιαία μείωση που καταγράφεται από το 2010. Τέλος, ο κλάδος της κινητής παρουσίασε καθαρά κέρδη προ φόρων 133 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη μελέτη τα στοιχεία της οποίας επεξεργάστηκε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας επένδυσαν πέρυσι 334 εκατ. ευρώ ή το 48,4% των λειτουργικών τους κερδών ή το 17,8% των ετήσιων εσόδων τους. Οι επενδύσεις πέρυσι σημείωσαν αύξηση 13% και η μεταβολή αυτή αποδίδεται στις ανάγκες ανάπτυξης των νέων δικτύων γενιάς (4G). Aντίθετα, οι χρεώσεις υπέστησαν άλλη μία γενναία μείωση, η οποία ανήλθε στο 38% για τις υπηρεσίες δεδομένων και στο 6% στις υπηρεσίες φωνής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, από το 2010 και μετά, οι χρεώσεις υπηρεσιών φωνής έχουν υποχωρήσει κατά 48% και των δεδομένων κατά 80%.

Τέλος, η μελέτη ανεβάζει σε 696 εκατ. ευρώ τα δημόσια έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές από τον κλάδο και σε 556 εκατ. ευρώ τα έσοδα από τις άμεσα συνεργαζόμενες επιχειρήσεις (αλυσίδες καταστημάτων).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC