Η εξέλιξη της τεχνολογίας στην εκτύπωση προσκλητηρίων
Το προσκλητήριο γάμου αποτελεί την επίσημη επιστολή με την οποία καλούμε τον παραλήπτη της να παρευρεθεί σε ένα από τα πλέον σημαντικά γεγονότα για τη ζωή κάθε ανθρώπου, το γάμο του… Ενώ λοιπόν αποτελεί μία απλή ανακοίνωση – πρόσκληση για ένα γεγονός, η σπουδαιότητα του γεγονότος αυτού καθιστά χωρίς καμία αμφιβολία το προσκλητήριο του γάμου μας ορόσημο για την υπόλοιπη ζωή μας.
Παραδοσιακά το ύφος ενός προσκλητηρίου είναι επίσημο και τυπικό και αποστέλλεται στον παραλήπτη του πέντε με οκτώ εβδομάδες πριν την ημερομηνία του μυστηρίου. Όπως και σε κάθε ανάλογη περίσταση, η αποστολή των προσκλητηρίων του γάμου αποτελεί προνόμιο, αλλά και υποχρέωση του οικοδεσπότη.
Ιστορικά στις δυτικές κοινωνίες αποτελούσε υποχρέωση της μητέρας της νεαρής νύφης να ετοιμάσει για λογαριασμό της οικογένειας της νύφης τα προσκλητήρια και να τα αποστείλει η ίδια στους παραλήπτες τους. Συχνά για την εκπλήρωση της υποχρέωσης αυτής επιστρατεύονταν από την μητέρα της νύφης, φίλοι και συγγενείς και σε εξαιρετικές περιπτώσεις ακόμη και προσωπικοί γραμματείς, προκειμένου να επιλέξουν τη λίστα των καλεσμένων και να αποστείλουν τις προκλήσεις, ενώ σπανιότερα τα πρόσωπα αυτά υποκαθίσταντο από επαγγελματίες για την παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας.
Με την επανάσταση της τεχνολογίας των υπολογιστών, υπάρχει σήμερα η δυνατότητα χρησιμοποιώντας το κατάλληλο λογισμικό, να εκτυπώσει κανείς απευθείας στο φάκελο της πρόσκλησης το όνομα κάθε παραλήπτη ξεχωριστά από τη λίστα των καλεσμένων.
Πριν την ανακάλυψη της τυπογραφίας από το Γουτεμβέργιο το 1447, οι γάμοι στο δυτικό κόσμο ανακοινώνονταν από τον ντελάλη της πόλης. Καθένας που ενημερωνόταν με τον τρόπο αυτό για το γεγονός, αποτελούσε αυτόματα μέρος του χαρμόσυνου αυτού γεγονότος.
Στο Μεσαίωνα, λόγω του αναλφαβητισμού, που αποτελούσε κανόνα για την εποχή, η πρακτική της αποστολής γραπτών προσκλήσεων γάμου ξεκίνησε και περιορίστηκε στους κόλπους της αριστοκρατίας. Οικογένειες με οικονομική επιφάνεια ανέθεταν σε μοναχούς, που εξασκούσαν την τέχνη της καλλιγραφίας, να φιλοτεχνήσουν τις προσκλήσεις. Για να προσδώσουν μεγαλύτερη επισημότητα στο γεγονός τα προσκλητήρια αυτά έφεραν συχνά το οικόσημο της οικογένειας και σφραγίζονταν με βουλοκέρι.
Γύρω στα 1600 π.Χ και παρά τη χαμηλή ποιότητα των παραδοσιακών μεθόδων εκτύπωσης, εδραιώθηκε η συνήθεια ανακοίνωσης του επερχόμενου γάμου, μέσω των εφημερίδων της εποχής. Το 1642 μία νέα μέθοδος εγχάραξης σε μέταλλο εισήγαγε νέες ιδέες για τα προσκλητήρια γάμου που ήταν μάλιστα προσιτές ακόμα και στη μεσαία τάξη.
Αργότερα στη βιομηχανική επανάσταση με την ανακάλυψη της λιθογραφίας κατέστη πλέον δυνατή η μαζική παραγωγή προσκλητηρίων γάμου. Η παράδοσή τους παρά ταύτα εξακολουθούσε να γίνεται χέρι με χέρι, λόγω της έλλειψης αξιοπιστίας του εκκολαπτόμενου ταχυδρομικού συστήματος. Μάλιστα, συχνά για να αποσοβηθεί ο κίνδυνος καταστροφής της πρόσκλησης, λόγω του τρόπου παράδοσής της χρησιμοποιούνταν δύο φάκελοι, κάτι που συναντάται ακόμα και στις μέρες μας.
Αμέσως μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η συνύπαρξη των δημοκρατικών αρχών που επικράτησαν με την ραγδαία βιομηχανική ανάπτυξη έδωσαν τη δυνατότητα ακόμα και στο μέσο άνθρωπο να μιμηθεί το lifestyle και τον υλισμό των αριστοκρατών. Μάλιστα η ανάπτυξη της θερμογραφίας ενθάρρυνε την ανάπτυξη του κλάδου των γαμήλιων προσκλητηρίων, τα οποία τελικά έγιναν προσιτά σε όλα τα βαλάντια και ταυτόχρονα εμφανίστηκαν και τα προσκλητήρια βάπτισης που θεωρούνται έως και σήμερα απαραίτητα για την εκτέλεση του μυστηρίου βάπτισης.
Σήμερα επικρατούν στο χώρο του γαμήλιου προσκλητηρίου διάφορες τάσεις, όπως η χρήση μεθόδων στοιχειοθεσίας με καλλιτεχνικές πινελιές, όπως η ανάγλυφη εκτύπωση, ή η χρήση τεχνικών laser για την εγχάραξη σε διάφορα υλικά (ξύλο, ακρυλικό, μέταλλο).
Η πιο δημοφιλής τάση σήμερα είναι η παραγγελία προσκλητηρίων γάμου μέσω διαδικτύου. Χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο και επιλέγοντας ανάμεσα σε ένα από τα πολλά site που παρέχουν την αντίστοιχη δυνατότητα, μπορεί κανείς επιλέξει, να οργανώσει και να παραγγείλει εύκολα το προσκλητήριο του γάμου του.
Πηγή άρθρου: http://polygrafos.gr/blog/?p=