Η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει την απαγόρευση του Tik Tok στις ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει την απαγόρευση του Tik Tok στις ΗΠΑ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε σε συνέντευξή του στο Fox News τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ “σίγουρα εξετάζουν” να απαγορεύσουν το TikTok και άλλες κινεζικές εφαρμογές κοινωνικών μέσων δικτύωσης προκαλώντας ανησυχία γύρω από το ζήτημα της εθνικής ασφάλειας και το απόρρητο των τεχνολογικών εταιρειών και ανοίγοντας παράλληλα άλλο ένα μέτωπο στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας.

Ο Πομπέο δήλωσε ότι η κυβέρνηση “έχει εργαστεί πάνω σε αυτό το ζήτημα για πολύ καιρό” προσθέτοντας πως οι Αμερικανοί χρήστες θα πρέπει να κατεβάσουν τη συγκεκριμένη εφαρμογή εκτός αν θέλουν “οι προσωπικές τους πληροφορίες να πέσουν στα χέρια του Κινεζικού κράτους”.

Οι παρατηρήσεις του Πομπέο έρχονται μετά από έντονες ανησυχίες τόσο από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών όσο και των Δημοκρατικών, οι οποίοι θεωρούν ότι το TikTok είναι μεταξύ των πιο γνωστών κινεζικών εταιρειών τεχνολογίας που αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Πέρυσι ο ηγέτης της μειοψηφίας της Γερουσίας, Chuck Schumer και ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής Tom Cotton ζήτησαν να γίνει μια έρευνα σε εθνικό επίπεδο σχετικά με την εφαρμογή λόγω των ανησυχιών πως η Κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να αναγκάσει την μητρική εταιρεία ByteDance να της παραδώσει τα δεδομένα των χρηστών.

Το TikTok αρνήθηκε τους ισχυρισμούς για κοινή χρήση των δεδομένων με το Πεκίνο και έκανε κινήσεις προκειμένου να μετριάσει τις ανησυχίες των Αμερικανών. Παράλληλα πρόσφατα ο Kevin Maye προσελήφθη διευθύνων σύμβουλος και COO της ByteDance o οποίος και ορκίστηκε πως τα δεδομένα των χρηστών δεν θα καταλήξουν σε σέρβερς στην Κίνα.

Συνολικά 45 εκατομμύρια χρήστες του TikTok εδρεύουν στις ΗΠΑ σύμφωνα με τη Statista.

H εταιρεία πάντως εγκατέλειψε τις δραστηριότητές της στο Χονγκ Κονγκ από τότε που το Πεκίνο επέβαλε τον αμφιλεγόμενο νόμο περί εθνικής ασφάλειας που όπως υποστηρίζουν οι επικριτές του περιορίζει την ελευθερία των πολιτών μεταξύ των οποίων και την ελευθερία λόγου. Ο νέος νόμος δίνει στο Πεκίνο τη δύναμη να καταργήσει οτιδήποτε θεωρεί πως μπορεί να προκαλέσει ανατροπή και αυτό θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια των δεδομένων, λένε οι επικριτές.

Η ByteDance είναι ένα από τα πιο λαμπρά αστέρια στο τεχνολογικό οικοσύστημα της Κίνας και αποτελεί απόδειξη ότι οι εγχώριες εταιρείες μπορούν να ανταγωνιστούν τους γίγαντες της Silicon Valley. Αυτή η επιτυχία την έκανε στόχο και μέρος του εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Τα σχόλια του Πομπέο είναι τα πιο πρόσφατα από μια σειρά σχολίων σχετικά με την εθνική ασφάλεια και τις τεχνολογικές εταιρείες της Κίνας. Η Huawei είναι άλλος ένας υψηλός στόχος της κυβέρνησης Τραμπ ο οποίος ισχυρίζεται ότι η εταιρεία είναι μία από τις 20 εταιρείες που λειτουργούν στις ΗΠΑ αλλά ελέγχονται από την Κίνα. Ο Τραμπ έχει περιορίσει σημαντικά τις εμπορικές σχέσεις με τον δεύτερο μεγαλύτερο κατασκευαστή κινητών στον κόσμο εν μέσω του εμπορικού πολέμου με την Κίνα. Επίσης προσπάθησε να πείσει συμμάχους της να εξαιρέσουν την Ηuawei και την ΖΤΕ από το 5G δίκτυό τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC