Η «Λούσι» περνούσε πολύ χρόνο στα δέντρα –Πέθανε όταν έπεσε κάτω
Η διάσημη «Λούσι», ένας Αυστραλοπίθηκος που ήταν μακρινός πρόγονος του σύγχρονου ανθρώπου, περνούσε πολλές ώρες σκαρφαλωμένη στα δέντρα, όταν δεν περπατούσε στη γη. Μάλιστα, είναι πιθανό ότι πέθανε ακριβώς όταν έπεσε από ένα δέντρο.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα επιστημονική μελέτη, που χρησιμοποίησε εξελιγμένες τεχνικές τομογραφίας ακτίνων-Χ υψηλής ανάλυσης για να αναλύσει τα οστά του απολιθωμένου σκελετού της Λούσι και να τα συγκρίνει με αυτά των ανθρώπων και των πιθήκων. Η έρευνα δείχνει ότι οι πρόγονοί μας συνέχιζαν να ζουν πάνω στα δέντρα για αρκετό καιρό αφότου είχαν εξελιχθεί να βαδίζουν στα δύο -και όχι πια στα τέσσερα- πόδια τους.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον παλαιοανθρωπολόγο Τζον Κάπελμαν του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, ανέφεραν ότι η ανατομία των γεροδεμένων χεριών της «Λούσι» προδίδει πως τα χρησιμοποιούσε για να πιάνεται από τα κλαδιά των δέντρων και να σκαρφαλώνει σε αυτά για ώρες, όπως κάνουν οι χιμπατζήδες, οι στενότεροι γενετικά συγγενείς του ανθρώπου.
Οι επιστήμονες «αποκάλυψαν» πως έπεσε η Λούσι από το δένδρο και κατόπιν πέθανε.
Η «Λούσι» -που σήμερα φυλάσσεται στο Εθνικό Μουσείο της Αιθιοπίας- είχε ανακαλυφθεί το 1974 από τον ανθρωπολόγο Ντόναλντ Γιόχανσον του Πανεπιστημίου της Αριζόνα στην περιοχή Αφάρ της Αθιοπίας. Η ανακάλυψή της είχε προκαλέσει διεθνή αίσθηση, καθώς έριξε φως στην προέλευση του «έμφρονος ανθρώπου» (Homo sapiens), που εμφανίσθηκε στην Αφρική πριν περίπου 200.000 χρόνια.