Η πρώτη γυναίκα από τη Σαουδική Αραβία που γίνεται αστροναύτης
Μια ιστορική στιγμή για τον γυναικείο κόσμο και όχι μόνο εκτυλίχθηκε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), που υποδέχτηκε δύο αστροναύτες από τη Σαουδική Αραβία εκ των οποίων η μία, είναι η πρώτη γυναίκα στα αραβικά χρονικά. Η 34χρονη Rayyanah Barnawi θα περάσει δέκα ημέρες στο σταθμό, στη διάρκεια των οποίων θα πραγματοποιήσει μελέτες για τα βλαστοκύτταρα και τον καρκίνο του μαστού.
Η αποστολή θα γίνει σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία Axiom Space και με σκάφος μια άλλης αμερικανικής εταιρείας, της Space X. Η γυναίκα αστροναύτης θα συνοδεύεται από άλλον έναν Σαουδάραβα αστροναύτη και δύο Αμερικανούς, στο πλαίσιο της δεύτερης ιδιωτικής αποστολής της Axiom στον ΔΣΣ στις αρχές του επόμενου έτους, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.
Κατά τη διάρκεια του 10 ημερών ταξιδιού της γύρω από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό η Rayyanah Barnawi, που ασχολείται με τη βιοϊατρική, σχεδιάζει να προχωρήσει σε έρευνα για τα βλαστοκύτταρα και τον καρκίνο του μαστού. Η ελπίδα της είναι να εμπνεύσει τις γυναίκες της Μέσης Ανατολής ανεξαρτήτως των καταβολών και του background τους, όπως αναφέρει το BBC.
«Στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο θέλω να πω ότι το μέλλον είναι πολύ φωτεινό. Θέλω να κάνετε μεγάλα όνειρα, να πιστεύετε στον εαυτό σας και να πιστεύετε στην ανθρωπότητα», είπε σε ένα video από το διάστημα η Rayyanah Barnawi.
«Το διάστημα ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα και αυτός είναι ένας από τους λόγους που η Axiom Space είναι στην ευχάριστη θέση να ξεκινήσει μια νέα συνεργασία με τη Σαουδική Επιτροπή Διαστήματος, προκειμένου να εκπαιδεύσει και να στείλει στο διάστημα Σαουδάραβες αστροναύτες, μεταξύ των οποίων την πρώτη γυναίκα», είχε δηλώσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μάικλ Σουφρεντίνι.
Στο διάστημα έχει ήδη βρεθεί στο παρελθόν ένας Σαουδάραβας, ο πρίγκιπας Σουλτάν μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ, οποίος είχε πετάξει με το αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο Discovery το 1985. Υπενθυμίζεται ότι από τις αραβικές χώρες το πιο προχωρημένο και φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα διαθέτουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κάτι που ασφαλώς δεν έχει απαρατήρητο από τη Σ.Αραβία.