Η χρήση κινητού δεν ευθύνεται για την παρουσίαση καρκίνου στα παιδιά
Χίλια άτομα ηλικίας 7 με 19, συμπεριλήφθηκαν στην μελέτη και συγκεκριμένα η Wall Street Journals αναφέρει ότι 352 ανέπτυξαν καρκίνο μεταξύ το 2004 και το 2008.
Οι υπόλοιποι ήταν ελεγχόμενοι συμμετέχοντες ίδιας ηλικίας, φύλου και γεωγραφική τοποθεσίας με αυτούς που είχαν εμφανίσει καρκίνο. Όλοι ερωτήθηκαν για το πόσο χρόνο σπαταλούσαν χρησιμοποιώντας το κινητό τους τηλέφωνο.
Ένας από τους συμμετέχοντες γιατρούς δήλωσε πως δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε την πιθανότητα αύξησης του ρίσκου εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου στα παιδιά, ενώ σίγουρα οι χρήστες με συνεχή χρήση θα πρέπει να αποτελέσουν ξεχωριστό δείγμα.
Από την άλλη τα αποτελέσματα δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως οριστικά, μιας και τα παιδιά αποστέλλουν μηνύματα κειμένου περισσότερο από το να πραγματοποιούν κλήσεις, ενώ τα περισσότερα χρησιμοποιούν τα κινητά τα τελευταία 4 χρόνια.
Η μελέτη διαπίστωσε πως δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του ποιού μέρους, δεξιού ή αριστερού, κρατάμε το κινητό και παρουσίασης κάποιου όγκου.
Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την υστερία που είχε προκληθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τον περασμένο Μάιο, με την ανακοίνωσή που χαρακτήριζε τα κινητά ως πιθανώς καρκινογόνα και πως ευθύνονται για μία αύξηση 40% των γλοιωμάτων σε ανθρώπους που χρησιμοποιούσαν κινητά για 30 λεπτά την ημέρα για 10 χρόνια.
Αυτή η έκθεση καταρρίφτηκε από τον Economist, ένα μήνα αργότερα, και μάλιστα στον αντίλογο αυτό υποστηρίχθηκε πως τα κινητά δεν είναι ικανά να δημιουργήσουν ούτε ελεύθερες ρίζες στο ανθρώπινο σώμα.
Συγκεκριμένα, ανέφερε πως τα κινητά εκπέμπουν μη ιονίζουσα ακτινοβολία, η οποία έχει ναι μεν αρκετή ενέργεια για να προκαλέσει δονήσεις σε άτομα ενός μορίου, αλλά όχι αρκετή για να καταφέρει να απομακρύνει ένα ηλεκτρόνιο.
Η απάντηση του ΠΟΥ, ήταν ότι μπορεί τα αποτελέσματα να μην ήταν 100% ακριβής, επειδή οι συμμετέχοντες που έπασχαν από καρκίνο μπορεί να μην είναι σε θέση να ανακαλέσουν την ακριβή συχνότητα χρήσης του κινητού τηλεφώνου τους.