Καινοτόμα ελληνική εφεύρεση με σπουδαίες προοπτικές βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» του Πολυτεχνείου
Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Εικονολήπτης: Χάρης Γκίκας
Μία καινοτόμα και με σπουδαίες, όπως διαφαίνεται, προοπτικές, εφεύρεση που υπόσχεται να μειώσει σε σημαντικό βαθμό την κατανάλωση ενέργειας σε μια σειρά εφαρμογών, φιλοξενείται το τελευταίο διάστημα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Συγκεκριμένα στο Εργαστήριο Στοιχείων Μηχανών της Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών πραγματοποιούνται δοκιμές καθώς και συνέχιση των ερευνών για την εφεύρεση του Φώτιου Οικονομίδη, ο οποίος έπειτα από χρόνια εξέλιξης μιας πρωτότυπης ιδέας, «έπεισε» με τα αποτελέσματα που παρουσιάζει η καινοτόμα συσκευή του τους επιστήμονες του Πολυτεχνείου ώστε να «αγκαλιάσουν» την ιδέα.
Η συσκευή του περιλαμβάνει εσωτερικά ένα πολύπλοκο σύστημα γραναζιών που επιτυγχάνουν την διαχείριση σημαντικής ποσότητας ενέργειας με μίνιμουμ απώλειες και αποτελεί ουσιαστικά έναν «γραναζωτό μειωτήρα στροφών με ανακυκλοφορία ισχύος με εκτεταμένη χρήση της μεθόδου κατεργασίας μέσω ηλεκτροδιάβρωσης σύρματος», όπως μας εξηγεί ο Βασίλειος Σπιτάς, Αναπληρωτής Καθηγητής του ΕΜΠ στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, ο οποίος αντιλήφθηκε από την πρώτη στιγμή τις προοπτικές της εφεύρεσης.
Το κόστος κατασκευής για τη συσκευή είναι ιδιαίτερα χαμηλό, σε σχέση με τις συμβατικές μεθόδους, αλλά ο βαθμός απόδοσης είναι εξαιρετικά υψηλός, ενώ η εφεύρεση επιδέχεται και βελτιώσεων! Απλά, μπορούμε να το φανταστούμε ως ένα σύστημα γραναζιών – κατά αναλογία μπορούμε να το παρομοιάσουμε με τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων – υψηλής παραγωγικότητας.
Ο προσωπικός φίλος του εφευρέτη και επιχειρηματίας εκ της Σουηδίας Γεώργιος Τζανής, στέκεται αρωγός στις προσπάθειες του Φώτιου Οικονομίδη, χρηματοδοτώντας τις έρευνες, ενώ ο ίδιος διαβλέπει μια ατελείωτη γκάμα εφαρμογών και χρήσεων της συσκευής, και μάλιστα πολύ σύντομα, στον βαθμό μάλιστα που μπορεί να… επιφέρει «τομή» στον τρόπο που καταναλώνεται η ενέργεια στις μεταφορές, στη βιομηχανία αλλά και στις συσκευές μας!
Δείτε το ρεπορτάζ του zougla.gr μέσα από το εργαστήριο του Πολυτεχνείου και γνωρίστε την καινοτόμα εφεύρεση η οποία, ίσως, σύντομα μας απασχολήσει ξανά: