«Καινούργιοι δρόμοι στη θεωρία των αλληλεπιδράσεων»
Όπως επιβεβαιώνει, μιλώντας στο newsbeast.gr ο ερευνητής του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Δημήτρης Λουκάς, οι επιστήμονες έχουν φτάσει σε μια σπουδαία ανακάλυψη και όλα δείχνουν ότι πρόκειται για το Σωματίδιο του Θεού.
«Έχει ανακαλυφθεί ένα καινούργιο σωματίδιο, στη δική μας γλώσσα λέγεται συντονισμός. Υπάρχει πολύ υψηλός βαθμός πιθανότητας, αυτό να είναι το σωματίδιο του Higgs», λέει.
Και εξηγεί τι σημαίνει αυτή η ανακάλυψη: «Η καθημερινότητά μας χαρακτηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Ο ηλεκτρισμός, οι επικοινωνίες ακόμα και το φως που δεχόμαστε από τον ήλιο οφείλονται σε ένα ενιαίο πεδίο που είναι το ηλεκτρομαγνητικό, το οποίο έχει ως χαρακτηριστικό σωματίδιο, το φωτόνιο.
Κατά αντίστοιχο τρόπο, η διαδικασία με την οποία παίρνουμε μάζα, τα σωματίδια, π.χ. ο πυρήνας ενός πρωτονίου, το ηλεκτρόνιο, η ύπαρξη ενός αντίστοιχου πεδίου, το οποίο λέγεται σωματίδιο του Higgs. Με απλά λόγια, γεμίζει όλο το χώρο.
Το σημαντικό στοιχείο για το σωματίδιο του Higgs είναι ότι αποτελεί τον ελλείποντα κρίκο σε ένα μοντέλο, το οποίο λέμε δόκιμο πρότυπο των αλληλεπιδράσεων και το οποίο τα τελευταία τριάντα χρόνια έχουν επιβεβαιωθεί οι θεωρητικές του προβλέψεις σε πολύ υψηλό βαθμό ακρίβειας από τις πειραματικές παρατηρήσεις.
Άρα, το γεγονός ότι βρίσκουμε το σωματίδιο αυτό, εάν είναι όντως το Higgs και εδώ έχουμε ακόμα να διανύσουμε ένα δρόμο για να πιστοποιήσουμε ορισμένες άλλες ιδιότητές του, κλείνει με μεγάλο βαθμό επιτυχίας ένα ολόκληρο θεωρητικό και πειραματικό μοντέλο».
Πάντως, όπως προσθέτει, πρέπει να περάσει ένα διάστημα μηνών για να καταλήξουν οι επιστήμονες στο τελικό αποτέλεσμα της ανακάλυψής του. «Εκτιμάμε ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουμε αρκετά πειραματικά δεδομένα για να μελετήσουμε τα στοιχεία τα οποία θα πιστοποιήσουν ότι πρόκειται για το σωματίδιο Higgs ή εάν αυτό το καινούργιο σωματίδιο ή συντονισμός όπως λέμε, είναι κάτι καινούργιο. Ακόμα και στην περίπτωση που θα είναι κάποιο καινούργιο, μας ανοίγει καινούργιους δρόμους στην θεωρία των αλληλεπιδράσεων», καταλήγει.
Ακούστε τι είπε ο δρ. Δημήτρης Λουκάς