Καταθέτουν στο Κογκρέσο οι CEO των Facebook, Apple, Google και Amazon
Εγκαλούνται για τις πρακτικές που ακολουθούν με στόχο να λάβουν το μερίδιο των μικρότερων αντιπάλων τους
Τέσσερις γίγαντες της τεχνολογίας, ο Μαρκ Ζουκερμπεργκ του Facebook, o Τζεφ Μπέζος της Amazon, o Τιμ Κουκ της Apple και ο Σουντάρ Πιτσάι της Google βρέθηκαν ενώπιον του Κογκρέσου απολογούμενοι για τις πρακτικές που ακολουθούν οι εταιρείες τους.
Όπως αναφέρει το CNN, oι CEO δέχθηκαν έντονα πυρά για τη φερόμενη κατάχρηση ισχύος τους στην αγορά.
Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι επιχείρησαν να στριμώξουν τους τέσσερις τεχνολογικούς διευθύνοντες συμβούλους των ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων που διενήργησε την ακρόαση μέσω βιντεοκλήσης, Ντέιβιντ Σισιλίν, δήλωσε ότι οι CEO έχουν ήδη αναγνωρίσει ότι υπάρχει μία ανησυχητική συμπεριφορά.
«Αυτό που ακούσαμε από μάρτυρες κατά την ακρόαση επιβεβαίωσε τα αποδεικτικά στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει τον τελευταίο χρόνο», δήλωσε στο Reuters ο Δημοκρατικός Ντέιβιντ Σισιλίν.
Οι τέσσερις εταιρείες, που έχουν μαζί χρηματιστηριακή αξία περίπου 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, εγκαλούνται ότι επιχείρησαν να αποσπάσουν από τους μικρότερους αντιπάλους αναζητώντας μερίδιο αγοράς.
«Γιατί η Google κλέβει περιεχόμενο από έντιμες επιχειρήσεις;» ρώτησε o Σισιλίν λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Google έκλεψε κριτικές από την Yelp και απείλησε ότι θα διαγράψει το Yelp από τα αποτελέσματα αναζήτησης εάν είχε αντιρρήσεις.
Ο ινδικής καταγωγής διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Σούνταρ Πιτσάι, δήλωσε με απόλυτη ψυχραιμία ότι θέλει να ενημερωθεί με λεπτομέρειες για τα όσα του προσάπτουν της κατηγορίας.
«Ανταποκρινόμαστε στα πιο υψηλά πρότυπα», πρόσθεσε, διαφωνώντας με τον χαρακτηρισμό.
Από την πλευρά του, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook βομβαρδίστηκε από ερωτήσεις σχετικά με την αγορά του Instagram από την εταιρεία το 2012 και κατά πόσον αποκτήθηκε επειδή ήταν απειλή.Ισχυρίστηκε ότι το Facebook πέτυχε με τον αμερικανικό τρόπο, προσφέροντας προϊόντα τα οποία οι πολίτες βρήκαν αξιόλογα, αφού η εταιρεία ξεκίνησε από το τίποτα
«Ανταγωνιζόμαστε εταιρείες που εμφανίζονται σε αυτή την ακροαματική διαδικασία, όπως και πολλές άλλες που πωλούν διαφημίσεις και συνδέουν τους ανθρώπους. Επίσης ανταγωνιζόμαστε και σε παγκόσμιο επίπεδο, και εναντίον εταιρειών που έχουν πρόσβαση σε αγορές στις οποίες εμείς δεν έχουμε», δήλωσε.
«Οι εταιρείες αυτές έχουν υπερβολική δύναμη», δήλωσε ο Ντέιβιντ Σισιλίν, ο Δημοκρατικός βουλευτής που προεδρεύει στην έκτακτη κατάθεση των επικεφαλής αυτών των ομίλων στην Επιτροπή Δικαστικών Θεμάτων με την υποψία ότι καταχρώνται τη δεσπόζουσα θέση τους στην αγορά.
Παραθέτοντας τα κολοσσιαία οικονομικά και όχι μόνο δεδομένα που αποδεικνύουν την ισχύ αυτών των «γιγάντων», ο Σισιλίν τόνισε ότι είναι αναγκαίο να ερευνηθούν οι πρακτικές που ακολουθούν οι συγκεκριμένες εταιρείες επειδή, μετά την κρίση της Covid-19 «θα αναδυθούν ακόμη πιο ισχυρές από προηγουμένως» .
Για τον Τζεφ Μπέζος, τον πλουσιότερο άνθρωπο στον πλανήτη, είναι η πρώτη του κατάθεση ενώπιον του Κογκρέσου.
Ο ίδιος προσπάθησε να ανταποκριθεί στις απαιτητικές ερωτήσεις των βουλευτών, όχι όμως με επιτυχία. Δήλωσε ενώπιον της επιτροπής ότι η Amazon κατέχει μικρό κομμάτι της συνολικής αγοράς λιανικών πωλήσεων και είναι αναγκασμένη να ανταγωνίζεται εταιρείες όπως η Walmart. Κάποιες στιγμές, ο Μπέζος είτε είπε ότι δεν μπορεί να απαντήσει στην ερώτηση ή δεν θυμάται το περιστατικό για το οποίο ρωτήθηκε.
Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με ανάρτησή του στο αγαπημένο του Twitter προειδοποίησε ότι αν το Κογκρέσο δεν αναγκάσει αυτές τις εταιρείες να «παίξουν επί ίσοις όροις, όπως θα έπρεπε να έχουν κάνει εδώ και χρόνια, θα το κάνω εγώ ο ίδιος με διατάγματα».