Κενό ασφαλείας στο Facebook
Η διαδικασία μάλιστα είναι εξαιρετικά απλή: αρκεί κάποιος να συμπληρώσει μία φόρμα με τα στοιχεία σας (όνομα και email), τη σχέση που είχε μαζί σας (φίλοι, συγγενείς, συνεργάτες κτλ) και ένα αποδεικτικό θανάτου που να φέρει το όνομα σας, είτε αυτό είναι πλαστογραφημένο, είτε πρόκειται για απλή συνωνυμία.
Το Facebook έχει υποπέσει αρκετές φορές στο παραπάνω σφάλμα και το παράδοξο είναι πως, ακόμα και αν ο ίδιος ο χρήστης (υποτιθέμενος αποθανών) δηλώσει πως στη πραγματικότητα είναι ακόμα εν ζωή, η υπηρεσία κάνει πολλές μέρες μέχρι να του ενεργοποιήσει και πάλι το λογαριασμό.
Οι υπεύθυνοι του κοινωνικού δικτύου σε σχετικές δηλώσεις τους τόνισαν πως «προσπαθούμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί, όταν δεχόμαστε τόσο ευαίσθητα αιτήματα και παρέχουμε μία διαδικασία προσφυγής για τις περιπτώσεις που κάνουμε λάθος».
Δε μας εξήγησαν όμως πως είναι δυνατόν να μην υπάρχει έστω μία επιβεβαίωση του email λογαριασμού των χρηστών ή γιατί θεωρήθηκε έγκυρο ένα πιστοποιητικό θανάτου κάποιου κατά 50 χρόνια μεγαλύτερου από τον John Herrman του τεχνολογικού site Buzzfeed, όταν δοκίμασε τη συγκεκριμένη διαδικασία.