Κωνσταντίνος Πάντος: Ο “μάγος” της γονιμότητας που δίνει ελπίδα σε ζευγάρια όλου του κόσμου
Συνέντευξη: Κλέλια Χαρίση ( Clelia Charissis)
Μοντάζ: Ηλιάννα Σπυροπάλη
Με σχεδόν τριάντα χρόνια πείρας στη μαιευτική και γυναικολογία και είκοσι πέντε χρόνια ως ειδικός στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας, ο Κωνσταντίνος Πάντος διαθέτει εμπειρία πάνω σε όλες τις πτυχές της θεραπείας και της τεχνολογίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Ένας άνθρωπος σεμνός, ταπεινός, χαμογελαστός, φιλόξενος, μας άνοιξε την « πόρτα των γνώσεων, της ηθικής και της ψυχής του» στην κατοικία του όπως θα έλεγε κανείς ,την Κλινική ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ , αν σκεφτεί πως ο χρόνος της δουλειάς του δεν περνάει απο τη ζωή του, αντιθέτως… όλη του ζωή περνάει μέσα απο το χρόνο της προσφοράς του.
Ίσως δεν είναι τυχαίο το Επίθετο ΠΑΝΤΟΣ καθώς τον συναντάμε «ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΡΩΝ ΣΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ»!
Δείτε το πρώτο μέρος της συνέντευξης:
Έχοντας συνάψει αξιόλογες διεθνείς επιστημονικές συνεργασίες, για τη διεξαγωγή έρευνας, την αξιολόγηση και τη βελτίωση κλινικών εφαρμογών στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με εθνικά και διεθνή ιδρύματα και πανεπιστήμια όπως το Εργαστήριο Ανοσολογίας και Βλαστικών Κυττάρων Monash (MICSL), Μελβούρνη, Αυστραλία, το Εργαστήριο Μοριακής Γενετικής GENOMA, Ρώμη, Ιταλία, το Εργαστήριο Ιατρικής Γενετικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ελλάδα, PGS Taskforce, την ESHRE – Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (European Society of Human Reproduction and Embryology)… αποτέλεσε το 1994 ο Πρωτοπόρος ιδρυτής του Κέντρου Ανθρώπινης Αναπαραγωγής , μιας ιδιωτικής μονάδα αντιμετώπισης της ανθρώπινης υπογονιμότητας, η οποία τώρα είναι μια από τις μεγαλύτερες, πιο ολοκληρωμένες, εξειδικευμένες μονάδες παροχής υπηρεσιών γονιμότητας στην Ευρώπη με πάνω από 4000 κύκλους IVF ετησίως.
Ανάμεσα στις ιδρυτικές του καινοτομίες του εξωτερικού ανήκει και η Μονάδα Ανθρώπινης Αναπαραγωγής του Διαγνωστικού Κέντρου Medsana στο Βουκουρέστι, Ρουμανία (1997-2002).
Δέχεται υπογόνιμα ζευγάρια από ολόκληρο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, της Αυστραλίας και των ΗΠΑ. Μόνο στην Αυστραλία, κατά τη διάρκεια των πέντε τελευταίων ετών, πάνω από 500 μωρά έχουν γεννηθεί από ζευγάρια τα οποία υποβλήθηκαν σε IVF διαδικασίες στην εν λόγω μονάδα.
Ο «άνθρωπος που χαρίζει χαμόγελα ζωής » χαίρει διεθνούς αναγνώρισης για την υψηλή ποιότητα ιατρικής περίθαλψης ,την αποτελεσματικότητα των μεθόδων και για το πρωτοποριακό έργο στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας ενσωματώνοντας πάντοτε με επιτυχία νέες και πρωτοποριακές τεχνολογίες στη φροντίδα των ασθενών με αποκορύφωμα την υπερσύγχρονα εξοπλισμένα ιδιωτική κλινική ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ όπου και μας υποδέχτηκε.
Σήμερα, ο Δρ Πάντος ως Επιστημονικός Διευθυντής της Κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ αλλά και ως Γενικός Γραμματέας της Εθνικής Ιατρικής Εταιρίας Αναπαραγωγής, συνεχίζει να ανοίγει το δρόμο με τις νέες ιδέες του και τις εφαρμογές του στην αναπαραγωγική γενετική μελετώντας πάντα τις πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις, συμβάλλοντας ως καταλύτης στις καινοτομίες της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής:
-«Εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τα ζευγάρια που δικαιωματικά έχουν την ανάγκη να αποκτήσουν τη δική τους οικογένεια με τον πιο εύκολο και αποδοτικό τρόπο.
-«Πάντα ήθελα να προσφέρω και να βλέπω το χαμόγελο και τη χαρά που φέρνει το παιδί στην αγκαλιά της μαμάς και μίας οικογένειας.
Εντωμεταξύ η εξωσωματική είναι και μια ειδικότητα που έχει πολλές άγνωστες πτυχές. Αυτή τη στιγμή διανύουμε μια πολύ έντονη εποχή υπογεννητικότητας στην Ελλάδα όπου ο πληθυσμός μειώνεται κατακόρυφα κυρίως για το λόγο ότι έχουν αλλάξει οι αντιλήψεις και ο τρόπος διαβίωσης της σύγχρονης εποχής.
Μέσα από τη δραστηριότητα μας καταφέραμε και ανοίξαμε νέους δρόμους για τη νέα γενιά. Οι γυναίκες χαίρουν γονιμοποίησης σε πολύ μεγαλύτερες ηλικίες πλέον χάρη στην εξέλιξη της επιστήμης».
Για παράδειγμα, οι γυναίκες είναι πολύ πιο προσηλωμένες από ποτέ στα πτυχία τους και στα μεταπτυχιακά τους φτάνοντας πολύ σύντομα σε ηλικίες άνω των 40 ετών για τις οποίες η φύση δεν δίνει σημασία για την ομορφιά της γυναίκας ούτε για την προσπάθειά της να φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Δυστυχώς τα όρια αυτά τα οποία η ίδια φύση έχει θέσει, η κοινωνία μας δεν τα γνωρίζει: Για παράδειγμα, η ηλικία των 35 ετών για την γυναίκα είναι ήδη περασμένη κατά τη φύση. Απο την άλλη, σε αυτή την ηλικία μία γυναίκα στην εποχή μας δεν έχει καν ολοκληρώσει τα μεταπτυχιακά της. Γι’ αυτό και βρισκόμαστε στα σκαριά της δημιουργίας μίας «νέας καμπάνιας περί γονιμότητας» η οποία θα έχει ως μότο « Ολοκληρώστε την οικογένεια που ονειρευόσασταν ταυτόχρονα με οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια είτε στον Ακαδημαικό είτε στον επαγγελματικό στίβο».
Δείτε το δεύτερο μέρος της συνέντευξης:
Στην ερώτησή μας αν η «ανάγκη υποβοήθησης για γονιμότητα» χτυπάει περισσότερο στα νέα ζευγάρια τις γυναίκες ή τους άντρες, ο Δρ Πάντος απαντά :
-Το πρόβλημα υπάρχει και στους δυο, 40-40. Το υπόλοιπο 20 τοις εκατό αφορά το ζευγάρι.
Το κυριότερο πρόβλημα στις γυναίκες είναι όπως σας είπα και πρωτύτερα η ηλικία τους. Βέβαια στον ανδρικό πληθυσμό παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα της συγκέντρωσης και της ποιότητας του σπέρματος.
Σε σχέση με το ζευγάρι, το στρες και η έλλειψη επίγνωσης για το πότε θα πρέπει να υπάρξει η επαφή για σύλληψη, είναι ανασταλτικοί παράγοντες και χρειάζεται καθοδήγηση.
Πέρα απο αυτά, είναι απαραίτητο το ζευγάρι να γνωρίζει τις αναγκαίες εξετάσεις στις οποίες θα ήταν καλό να υποβληθεί όπως μια σαλπιγγογραφία η οποία θα μας δείξει αν οι σάλπιγγες είναι ανοιχτές, κάποιες ορμονικές εξετάσεις, ένα σπερμοδιάγραμμα όσο απλό και αν φαίνεται είναι καθοριστικό για το μέλλον του ζευγαριού.
Η επιστήμη έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα πλέον που είναι ικανή να βοηθήσει ακόμη και περίπλοκες συνθήκες.. ολιγοσπερμία, η και αζωοσπερμία όταν δεν υφίσταται σπέρμα κάνοντας μία βιοψία στον όρχι , λαμβάνοντας πρόωρες μορφές σπερματοζωαρίου η κάποια σπερματοζωάρια απο τους όρχεις ώστε να μπορέσουμε να γονιμοποιήσουμε τα ωράρια της συζύγου μέσω της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Πρόσφατα ξένα περιοδικά μιλούν για άλλη μία φορά μετά το CNN για τα «επιστημονικά χρυσά χέρια του ΔΡ ΠΑΝΤΟΥ» και μία απο τις μεγάλες ευλογίες που προσέφερε χαρίζοντας στη γνωστή ηθοποιό του Μπόλυγουντ Tania Zaetta δυο υπέροχα δίδυμα στα 46 της χρόνια!!
-«Ένα απο τα πιο ενθαρρυντικά θαύματα της επιστήμης στην Ελλάδα του σήμερα είναι πως σε λίγο καιρό απο τώρα οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση θα μπορούν να προβούν σε « φυσική σύλληψη».
Οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση ή στην περιεμμηνόπαυση θα μπορούν να προβούν σε φυσική σύλληψη με τη μέθοδο PRP σύμφωνα με την οποία γίνεται έγχυση αιμοπεταλίων απο το ίδιο αίμα της γυναίκας στις ωοθήκες με σκοπό να τις αναζωογονήσουν ώστε να αναπαράγουν εκ νέου ωοθηλάκια».
Ακόμα και σε αυτή την αναφορά μας παραμένει ταπεινός με μόνο καμάρι την τοποθέτηση πως η Ελλάδα μας τα τελευταία χρόνια έχει μεταμορφωθεί επιτυχώς σε Χώρα Ιατρικού Τουρισμού:
-«Ο ιατρικός τουρισμός και ο όρκος του Ιπποκράτη έχουν και συνεχίζουν να προσφέρουν άριστες υπηρεσίες στην Ελλάδα όχι μόνο σε σχέση με τις μονάδες εξωσωματικής αλλά σε σχέση με όλη την Οικονομία.
Στη κλινική μας , τη Γένεσις Αθηνών, έρχονται ζευγάρια απο περισσότερες απο 67 Χώρες για να βοηθηθούν.
Ταλαιπωρημένα ζευγάρια τα οποία στη Χώρα τους επιχείρησαν πολλές προσπάθειες δίχως να βρεθεί η αιτία για την υπογονιμότητά τους».
Το ερώτημα που πηγάζει απο τέτοιου είδους ραγδαίες εξελίξεις στην Επιστήμη και στην κάθε εκάστοτε κοινωνία με τη σειρά της είναι αν η εξέλιξη της επιστήμης θα μπορούσε να αποτελέσει μία « επανάπαυση» στη φυσική εγρήγορση που η φύση επικαλείται αφού πλέον μπορεί μία γυναίκα να κάνει τεκνοποιήσει σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία έως τα 50.
Σε αυτό το δίλημμα ο κος Πάντος μας απαντά με απόλυτη ειλικρίνεια και σεβασμό στους απώτερους σκοπούς και νόμους της φύσης:
–Όντως, οι περισσότερες γυναίκες άνω των 45 ενώ μένουν έγκυες απο ωάρια ξένης δότριας, είναι ικανές να τεκνοποιήσουν δίχως να υποστεί το έμβρυο κάποιου είδους μετάλλαξη η ανωμαλία λόγω της χαμηλης ποιότητας γηρασμένου ωαρίου.
–Θα μπορούσαν βέβαια οι γυναίκες άνω των 35 να καταψύξουν τα ωάρια τους και εφόσον δεν έχουν σύντροφο ή σκοπό να ολοκληρώσουν την οικογένειά τους με αυτό τον τρόπο, να τα χρησιμοποιήσουν αργότερα είτε γονιμοποιημένα είτε αγονιμοποίητα.
-Η σύστασή μας όμως είναι: «Αποκτήστε παιδιά, ολοκληρώστε οικογένεια όσο πιο νωρίς στη ζωή σας».
Βέβαια, είμαστε πάντα υπέρμαχοι της φυσικής σύλληψης ακόμη και στη δύσκολη εποχή του κορονοιού
Παράλληλα με τις συστάσεις της πολιτείας περί πρόληψης, επειδή θα υπάρξουν και άλλοι κορονοιοί στο μέλλον, η ζωή δε σταματάει εδώ ούτε η ανάγκη απόκτησης παιδιού… συνεχίζεται!
Εμείς είμαστε εδώ να βοηθήσουμε σε περίπτωση που η «φυσική προσπάθεια σύλληψης αποτύχει».
Το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο ισχύει στην Ελλάδα είναι πως η κάθε γυναίκα έχει το δικαίωμα να προβεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση έως την ηλικία των 50 σε αντίθεση με άλλες χώρες που δεν υπάρχει η συγκεκριμένη ηλικιακή απαγόρευση. Στις ΗΠΑ δεν υπάρχει ανώτατο όριο ενώ στις περισσότερες χώρες το όριο έχει μεταβεί στην ηλικία των 55.
Οι περισσότερες γυναίκες λοιπόν πάνε σε γειτονικά κράτη όπως η Αλβανία για αυτό τον λόγο.
Είναι κρίμα απο τον Θεό να μην μπορούμε εμείς ως κοινωνία να συμβαδίσουμε με αυτές τις νέες τάσεις της εποχής αυξάνοντας και εμείς το όριο ηλικίας αντί να χάνει η επιστήμη απο τα χέρια της σημαντικές περιπτώσεις ζευγαριών που θέλουν να τεκνοποιήσουν.
Στην εποχή μας, μια εποχή μεταβολών, οι αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία της οικογένειας αποτελούν πλέον ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Από την εκτεταμένη οικογένεια έχουμε περάσει στη μορφή της πυρηνικής, αλλά και της μονογονεϊκής οικογένειας.
Η μονογονεϊκή οικογένεια δεν είναι ένα νέο φαινόμενο αν αναλογιστούμε ότι στο παρελθόν κάποιοι απο τους κυριότερους λόγους ήταν ο πρόωρος θάνατος απο ασθένειες, πολέμους, μετανάστευση ή εγκατάλειψη.
Η κοινωνικο-οικονομική απελευθέρωση της γυναίκας έχει φέρει μαζί της και το φαινόμενο πολλές γυναίκες να νιώθουν την ανάγκη να φέρουν στον κόσμο και να μεγαλώσουν ένα παιδί χωρίς κάποιον άντρα μαζί τους.
«Πλησίον αυτή της φιλοσοφίας» βρίσκεται επιστημονικά η μέθοδος της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μέσω των μονάδων τράπεζας σπέρματος όπως η « Κρυογονία» στις οποίες κάθε γυναίκα όπως μας λέει ο Επιστημονικός Διευθυντής της ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ μπορεί αν απευθυνθεί διατηρώντας το αναφαίρετο δικαίωμα στη μητρότητα:
-Όλες οι γυναίκες έχουν δικαίωμα στη μητρότητα αποκτώντας ένα παιδάκι.
Εγώ προσωπικά υπερασπίζομαι αυτό τους το δικαίωμα.
Αν θα μπορούσε να επικαλεστεί κάποιος τα « εν ζωή απομνημονεύματα του Κωννου Πάντου»,
ανάμεσα στις χρυσές σελίδες των δημοσιευμάτων της έρευνας και της ανακάλυψης..
Θα βρείτε πολλά μικρά χαμόγελα…
Αποτυπωμένα σε φωτογραφίες, σε κάθε γωνιά της κατοικίας ΓΕΝΕΣΙΣ..
και μαζί με αυτά,
Πολλές εικόνες Αγίων..εικόνες φερμένες απο τα χέρια των πιστών ανθρώπων εκείνων που επικαλούνται το Θείο για να γίνουν γονείς…εικόνες στις οποίες προσευχήθηκαν για να έρθει το θαύμα της γέννησης…
Εικόνες που όταν το θαύμα τους εκπληρώθηκε,
πήραν τη θέση τους δίπλα στην ευλογία της επιστήμης,
στα γραφεία εκείνων..
που ακόμη και αν οι ίδιοι δεν το γνωρίζουν,
ευλογημένοι είναι με τόση προσευχή πάνω απο το βλέμμα τους..!
Ευχαριστούμε την Peugeot Hellas και την κα Κορίνα Βαλιράκη για τη συνεργασία.
Την Κλέλια Χαρίση ντύνουν: shop&trade Hellas, Saucony Opus4jewelry Depolo