Με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης ανακαλύφθηκε άγνωστος σχηματισμός γεωγλυφίας στη Nazca του Περού

Με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης ανακαλύφθηκε άγνωστος σχηματισμός γεωγλυφίας στη Nazca του Περού

Η IBM Power Systems και το Πανεπιστήμιο Yamagata συνεργάστηκαν για να αναπτύξουν μια πλατφόρμα με τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης και ένα γεωσκόπιο που αποκάλυψαν μυστηριώδη και αρχαία γεωγλυφικά.

Νέοι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης, μαζί με τα γεωχωρικά δεδομένα που κατέγραψε το γεωσκόπιο, χρησιμοποιήθηκαν για την εξερεύνηση των Γραμμών της Nazca, στην ομώνυμη επαρχία του νοτιοανατολικού Περού.

Και, χρησιμοποιώντας τα νέα τους εργαλεία, οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναμ νέο σχηματισμό, τον πρώτο που βρέθηκε χρησιμοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Για όλες αυτές τις εξελίξεις ενημερώθηκε ο συνεργάτης της Novibet Ροδόλφος Οντόνι, ο οποίος δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στον χώρο των Digital Media και σε άλλους τομείς της οικονομίας όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, τo real estate και η ναυτιλία.

Το σύστημα που ανέπτυξαν από κοινού η IBM Power Systems και το Πανεπιστήμιο Yamagata ανέλυσε δορυφορικές και άλλες εναέριες φωτογραφίες, εντοπίζοντας ένα ανθρωπόμορφο γεωγλυφικό, το οποίο είχε περάσει απαρατήρητο έως σήμερα.

Η γεωγλυφική μορφή που ανακαλύφθηκε είναι ανθρωπόμορφη, στέκεται στα δυο της πόδια και φαίνεται να έχει τετράγωνο κεφάλι, ενώ κρατά μια ράβδο, που μοιάζει με μπαστούνι. Έχει μήκος περίπου τεσσάρων μέτρων και πλάτος δύο μέτρων, ενώ οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι δημιουργήθηκε μεταξύ του 100 π.Χ. και του 100 μ.Χ.

Οι σχηματισμοί αξιολογήθηκαν μέσω «μιας πολύπλοκης διαδικασίας που οι ερευνητές συνήθως έκαναν με το χέρι, μελετώντας και αναλύοντας διαφορετικές φωτογραφίες, μια πολύ χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία» δήλωσε ο Hendrik Hamann, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας και διακεκριμένο μέλος του ερευνητικού προσωπικού της IBM.

Η αποκάλυψη νέων γραμμών Nazca ήταν πάντα μια δύσκολη αποστολή λόγω του μεγέθους του «λευκού θορύβου» που τους περιβάλλει, δηλαδή των γραμμών άρδευσης, των δρόμων, των μονοπατιών και των χειμάρρων. Με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, το σύστημα  ελέγχει και αξιολογεί αυτόν τον όγκο δεδομένων για να εντοπίσει σχετικές ενδείξεις, με στόχο να επιταχυνθεί η αποκάλυψη και η αξιολόγηση των μορφολογικών χαρακτηριστικών του εδάφους.

Οι ερευνητές του ιαπωνικού Πανεπιστημίου Γιαμαγκάτα, έχοντας ως επικεφαλής τους τον καθηγητή ανθρωπολογίας και αρχαιολογίας Μασάτο Σακάι, χρησιμοποίησαν από το 2018 το σύστημα μηχανικής μάθησης της ΙΒΜ, το οποίο τροφοδότησαν αρχικά με εικόνες από ήδη καταγεγραμμένα γεωγλυφικά, ώστε να το «εκπαιδεύσουν» και στη συνέχεια το τροφοδότησαν με νέες φωτογραφίες.

Οι ερευνητές που μελετούν τις Γραμμές της Νάζκα εδώ και 14 χρόνια, έχουν βρει  συνολικά 143 γεωγλυφικά μέχρι σήμερα. Τα αρχαιότερα, που χρονολογούνται από το 100 π.Χ. έως το 100 μ.Χ., έχουν μήκος ίσο ή μικρότερο των 50 μέτρων, ενώ τα κάπως νεότερα, που χρονολογούνται από το 100 μ.Χ. έως το 300 μ.Χ.,  μπορεί να ξεπεράσουν και τα 100 μέτρα.

Οι Γραμμές της Νάζκα δημιουργήθηκαν όταν κάποιοι έσκαψαν την κόκκινη επιφάνεια της ξερής κοιλάδας της Νάζκα, έως ότου φανεί το άσπρο στρώμα άμμου που βρίσκεται από κάτω. Έχουν καταγραφεί εκατοντάδες απλές γραμμές ή γεωμετρικά σχήματα, και περισσότερα από 70 σχέδια ζώων, πουλιών, ψαριών και ανθρώπων. Οι μεγαλύτερες φιγούρες μπορεί να έχουν μήκος μεγαλύτερο και των 200 μέτρων. Ο λόγος που έκαναν αυτές τις γραμμές μέλη των αρχαίων πολιτισμών του Περού αποτελεί αμφιλεγόμενο ζήτημα για τους επιστήμονες, ακόμη και σήμερα.

Χάρη στο ξηρό, και σταθερό κλίμα της περιοχής, το μεγαλύτερο μέρος των γραμμών έχει συντηρηθεί και διατηρούνται ευκρινείς έως τις μέρες μας. Παρόλα αυτά εξαιρετικά ασυνήθιστες κλιματικές αλλαγές, μεγάλες πλημμύρες ή δυνατοί άνεμοι και αμμοθύελλες, μπορεί να αλλοιώσουν τα σχέδια.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC