Αθώα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την πολιτική πόλωση

Αθώα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την πολιτική πόλωση

Πολύ συχνό είναι το φαινόμενο της πολιτικής πόλωσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεν είναι λίγες οι φορές που πολιτικοί όπως ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχουν δείξει με το δάχτυλο τα social media ως τους κατ’ εξοχήν ενόχους.

Το σκεπτικό των επικριτών είναι ότι οι χρήστες τείνουν να εκτίθενται σε απόψεις μόνο των ομοϊδεατών τους, συχνά με πολωτικό τρόπο, αυτοπαγιδευόμενοι και αναπαράγοντας χωρίς αντίλογο εμπρηστικά σχόλια φίλων και παραπλανητικές ή συνωμοσιολογικές «ειδήσεις» (που δεν είναι ειδήσεις).

Όμως μια νέα αμερικανική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πολιτική πόλωση είναι πιο υπαρκτή όχι στους ανθρώπους 18 έως 40 ετών, αλλά στους μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες άνω των 75 ετών, οι οποίοι κάνουν μικρότερη έως καθόλου χρήση του Facebook και των άλλων κοινωνικών μέσων.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Στάνφορντ και Μπράουν, με επικεφαλής τον καθηγητή οικονομικών Τζέσε Σαπίρο, που έκαναν τη μελέτη για λογαριασμό του Εθνικού Γραφείου Οικονομικής Έρευνας (NBER) των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους New York Times ανέλυσαν στοιχεία ανά ηλικιακή ομάδα, συσχετίζοντας τη χρήση του διαδικτύου με το βαθμό πολιτικής πόλωσης κάθε ομάδας.

Ο δείκτης των τάσεων πολιτικής πόλωσης που προέκυψε αποκαλύπτει ότι οι ηλικιωμένοι, ιδίως αυτοί άνω των 75 ετών, εμφανίζουν μεγαλύτερη αύξηση πολιτικής πόλωσης μετά το 1996 (κατά 0,38 μονάδες) σε σχέση με τους ανθρώπους έως 40 ετών (αύξηση πόλωσης μόνο κατά 0,05 μονάδες στο ίδιο διάστημα).

«Είναι πολύ απλοϊκό να πει κανείς ότι η πολιτική πόλωση αυξάνεται, επειδή οι άνθρωποι καταναλώνουν τα online μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Διότι έτσι δεν μπορεί να εξηγηθεί το ότι η πολιτική πόλωση αυξάνεται τουλάχιστον εξίσου γρήγορα μεταξύ των ηλικιωμένων, όσο και μεταξύ των νεότερων», δήλωσε ο Τζ. Σαπίρο.

«Η γνώμη μου είναι ότι τα ψηφιακά μέσα δικτύωσης δεν είναι ο ένοχος για της μεγάλης κλίμακας αλλαγές που βλέπουμε, αν και μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο», προσέθεσε. Μια εναλλακτική εξήγηση για τη μεγάλη πολιτική πόλωση, όπως είπε, είναι η εντεινόμενη εισοδηματική ανισότητα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC