Να βγω ή να μείνω να δω σειρά; – Κι όμως υπάρχει λύση!
Ο τρόπος που βλέπουμε τηλεόραση αλλάζει και πλέον μας δίνει νέες δυνατότητες – Ποια είναι τα 3 πράγματα που έχουν αλλάξει εντελώς τη μικρή οθόνη τα τελευταία 3 χρόνια
Φέτος που αποφασίσατε να αποκτήσετε κοινωνική ζωή, να πάτε ένα θέατρο, ένα εστιατόριο, μία βόλτα, αποφάσισε η τηλεόραση να βάλει τα καλύτερα σίριαλ και τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες. Προκύπτει λοιπόν αβίαστα το δίλημμα: Και τώρα τι κάνω; Πηγαίνω βόλτα ή κλείνομαι σπίτι για να δω τηλεόραση;
Πριν βιαστείτε να προβληματιστείτε, πρέπει να σκεφτείτε ότι ο τρόπος που βλέπουμε τηλεόραση πλέον έχει αλλάξει για τα καλά!
Ούτε είμαστε αναγκασμένοι να μένουμε καθηλωμένοι σε μία καρέκλα περιμένοντας το αγαπημένο μας σίριαλ, ούτε περιμένουμε να επιλέξει κάποιος άλλος για εμάς τι θα δούμε. Αντίθετα, πλέον η άποψή μας μετράει όσο ποτέ.
Νέες δυνατότητες που στο παρελθόν ούτε που μπορούσαμε να φανταστούμε έχουν κάνει την εμφάνισή τους και πλέον έχουμε ουσιαστικό ρόλο στην επιλογή ακόμα και στη διαμόρφωση αυτών που βλέπουμε.
Ποιες είναι όμως οι τρεις σημαντικότερες αλλαγές που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια;
1. PVR: Προσωποποιημένο και on demand περιεχόμενο. Μία από τις πιο χρηστικές λειτουργίες είναι το PVR, δηλαδή η δυνατότητα εγγραφής του περιεχομένου, ώστε να μπορείς να δεις ό,τι θες, όποτε το θες. Το περιεχόμενο προσωποποιείται και μέσω του PVR βλέπουμε τα αγαπημένα μας προγράμματα την ώρα που εμείς επιλέγουμε. Τη λύση αυτή προσφέρει η Wind Vision, απολύτως δωρεάν για τους συνδρομητές. Για παράδειγμα μπορούμε να γράψουμε τα αγαπημένα μας προγράμματα και σειρές και να τα παρακολουθήσουμε, όχι μόνο την ώρα που θέλουμε, αλλά όσες φορές επιθυμούμε και από όποια συσκευή επιλέξουμε. Όχι μόνο από την τηλεόραση, αλλά και από το κινητό, τον υπολογιστή, το tablet. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να «οπλιστείς» με το τηλεκοντρόλ σου ή το smartphone/tablet σου και να αναζητήσεις το αγαπημένο σου πρόγραμμα μέσα από οποιονδήποτε οδηγό προγράμματος. Επιλέγεις το κουμπί ΕΓΓΡΑΦΗ και φτιάχνεις την προσωπική σου βιβλιοθήκη με αυτά που μόνο εσύ θέλεις να βλέπεις!
Μπορείς να εγγράψεις έως και 180 ώρες από τα προγράμματα της επιλογής σου και παραμένουν διαθέσιμα για 3 μήνες. Πολύ σημαντικό είναι ότι η εγγραφή δεν χρειάζεται κάποιον εξωτερικό σκληρό δίσκο, καθώς όλα αποθηκεύονται στο cloud!
2. Διαδραστικό περιεχόμενο. Όλο και πληθαίνουν τα προγράμματα με διαδραστικό περιεχόμενο που εσύ μπορείς να επιλέξεις την εξέλιξη που θέλεις. Το Black Mirror «Bandersnatch» του Netflix είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που ανέβασε πολύ τον πήχη βάζοντας εμάς τους τηλεθεατές να αναμιχθούμε στην ιστορία. Ο τηλεθεατής έπαιρνε αποφάσεις, χωρίς να γνωρίζει η απόφασή του τι επιπτώσεις θα έχει.
Αντίστοιχη αγωνία για το τι θα αποφασίσουμε ζήσαμε και στο «You Vs. Wild» του Netflix, με τον Bear Grylls, έναν από τους πιο διάσημους παρουσιαστές ριάλιτι επιβίωσης. Στα επεισόδια βοηθούσαμε τον Grylls να ξεπεράσει δύσκολες καταστάσεις και αποφασίζαμε τι θα φάει, τι θα κάνει και γενικώς τι θα αντιμετωπίσει στην προσπάθειά του να μείνει ζωντανός σε ζούγκλες, βουνά, ερήμους και δάση. Η επιτυχία τέτοιων προγραμμάτων είναι τόσο μεγάλη που το Netflix ετοιμάζει και νέες διαδραστικές σειρές. Ο αντιπροέδρος Καινοτομίας Προϊόντων της πλατφόρμας, Todd Yellin, έχει δηλώσει ότι οι νέες διαδραστικές σειρές θα είναι από διαφορετικά είδη, ακόμα και ρομαντικές κομεντί όπου ο θεατής θα μπορεί να διαλέξει το ταίρι του πρωταγωνιστή!
3. Ακμή των social media! Το Facebook, το Twitter και το Instagram επηρεάζουν και ανατροφοδοτούν το τηλεοπτικό περιεχόμενο που παράγεται σε τέτοιο βαθμό, που ούτε το φανταζόμασταν. Πλέον όσο πιο meme-able είναι το παραγόμενο πρόγραμμα, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να επιβιώσει στην τηλεοπτική-streaming αρένα. Αναπαράγομαι στα social media, άρα υπάρχω, θα μπορούσαμε να πούμε για να αποδώσουμε το πνεύμα που επικρατεί. Ένα meme σήμερα έχει πολύ μεγαλύτερη δυναμική ακόμα και από το ίδιο το επεισόδιο! Και με αυτόν τον τρόπο ο χρήστης γίνεται ο πρωταγωνιστής, καθώς δείχνει αυτά που του αρέσουν, που τον απασχολούν αλλά και τον κάνουν να γελάει.