Νάξος: Το φιλόδοξο σχέδιο μετατροπής της Νάξου στο πιο «έξυπνο» νησί της χώρας παρουσιάζει σήμερα η Amazon

Νάξος: Το φιλόδοξο σχέδιο μετατροπής της Νάξου στο πιο «έξυπνο» νησί της χώρας παρουσιάζει σήμερα η Amazon

Tον τρόπο με τον οποίο η Νάξος θα μετατραπεί προσεχώς στο «εξυπνότερο» νησί της χώρας μας θα παρουσιάσει σήμερα η εταιρεία Amazon, η μεγαλύτερη επιχείρηση πώλησης αγαθών και υπηρεσιών στον κόσμο. Στις 18:30 το απόγευμα έχει προγραμματίσει να ξεδιπλώσει σε όλη την έκταση το πιλοτικό πρόγραμμα, μέσω εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί σε γνωστό ξενοδοχείο της περιοχής, υπό την αιγίδα των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υγείας και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Η ιδέα είχε προταθεί αρχές Ιουλίου του 2021 στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκείνες τις ημέρες, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, Τζεφ Μπέζος, απολάμβανε τις διακοπές του στην Αντίπαρο μαζί με επιφανείς φίλους μετά των συζύγων τους. Στην παρέα βρισκόταν και ο Αμερικανός ιδρυτής της Amazon. Ο πρωθυπουργός που βρισκόταν στην Πάρο, «πετάχτηκε» στο γειτονικό κυκλαδίτικο νησί, προκειμένου να δειπνήσουν όλοι μαζί. Πάνω στη συζήτηση o κ. Μπέζος ρίχνει την ιδέα στον πρωθυπουργό. «Πώς θα σας φαινόταν εάν επιχειρούσαμε να μετατρέψουμε ένα από τα κοσμοπολίτικα νησιά σας σε smart (σ.σ. «έξυπνο»); Θα μειώναμε την ενεργειακή και περιβαλλοντική του επιβάρυνση από τη δραστηριότητα κατοίκων και τουριστών, θα αναβαθμίζαμε σημαντικά την ποιότητα ζωής και θα τον μετατρέπαμε σε πόλο έλξης ψηφιακών νομάδων (δηλαδή ατόμων που έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου όπως είναι π.χ. οι συγγραφείς, οι σχεδιαστές ιστοσελίδων, κ.λπ.)». Εκείνη τη βραδιά μπήκαν οι βάσεις προκειμένου η Amazon να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιό της.

Δοκιμαστικές πτήσεις drones για αποστολή φαρμάκων

Η Νάξος θα αρχίσει να βιώνει μια διαφορετική πραγματικότητα ως smart island («έξυπνο νησί»). Ήδη πετάνε δοκιμαστικά πάνω από το μεγαλύτερο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων, με μόνιμο πληθυσμό 7.000 κατοίκων, μη επανδρωμένα αεροχήματα τύπου drones που προβλέπεται να μεταφέρουν γρήγορα και με ασφάλεια φάρμακα και βιολογικό υλικό σε απομακρυσμένες περιοχές τόσο στη Νάξο όσο και άλλα κοντινά νησιά (π.χ. στην Αμοργό, στη Σχοινούσα, στην Πάρο στη Δονούσα ή στην Ίο).

Εάν για παράδειγμα ένας ασθενής χρειάζεται επείγουσα φαρμακευτική περίθαλψη, θα απογειώνεται το drone π.χ. από το νοσοκομείο και θα κατευθύνεται μέσα σε λίγα λεπτά στο σπίτι του ενδιαφερόμενου, ακόμη και εάν αυτό βρίσκεται σε ένα απομακρυσμένο βουνό. Στην παρούσα φάση πετάνε με χειροκίνητο έλεγχο καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης. Στο επόμενο στάδιο ο χειριστής θα παρακολουθεί το πτητικό μέσο εάν ακολουθεί απρόσκοπτα το προκαθορισμένο δρομολόγιο και αφού όλα βαίνουν καλώς, στην τελευταία φάση οποιοσδήποτε γιατρός ή νοσηλευτής θα τοποθετεί στο drone τα φάρμακα ή το βιολογικό υλικό (π.χ. μπουκάλα με αίμα) και θα δίνει την εντολή ώστε να φθάσει το πολύτιμο φορτίο στον προορισμό του.

Παροχή υπηρεσιών τηλεϊατρικής

Παράλληλα στο νησί θα παρέχονται προηγμένες υπηρεσίες τηλεϊατρικής για κατοίκους και επισκέπτες. Θα μπορούν να γίνονται διαγνώσεις και εκτιμήσεις της κατάστασης του ασθενούς εξ αποστάσεως, να δίνονται οι απαιτούμενες οδηγίες, να υπάρχει συστηματική παρακολούθηση ατόμων με χρόνιες παθήσεις χωρίς να χρειάζεται ο ιατρός να μεταβαίνει σε απομακρυσμένες περιοχές, να παρακολουθούνται με τον ίδιο τρόπο ασθενείς με μετεγχειρητική φάση και στο απώτερο μέλλον θα αντιμετωπίζονται ακόμη και πιο σύνθετες περιπτώσεις.

Μη επανδρωμένα αεροχήματα για τις ανάγκες του Λιμενικού

Εκτός από τις ιατρικές μονάδες όμως, θα διαθέτουν drones και οι λιμενικές αρχές της Νάξου. Διαφορετικού τύπου μη επανδρωμένα αεροχήματα που θα είναι εφοδιασμένα με σύγχρονες κάμερες και πομπούς. Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή της περιοχής θα στέλνει τέτοια drone βαρέως στρατιωτικού τύπου και δη ελληνικής κατασκευής, σε συμβάντα περιμετρικά του νησιού και σε απόσταση έως 12 χιλιόμετρα), ακόμη και υπό ακραίες καιρικές συνθήκες.

Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στις λιμενικές εγκαταστάσεις του νησιού που θα διαθέτουν μια υπερσύγχρονη από τεχνολογικής απόψεως μαρίνα για να δένουν τα μικρά σκάφη, τα μεγάλα κότερα και τα θηριώδη γιοτ. Μέσω μιας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα οι κυβερνήτες των σκαφών πριν καν προσεγγίσουν τη Νάξο θα γνωρίζουν σε ποιο σημείο υπάρχει διαθέσιμο μέρος να δέσουν, πόσο είναι το βάθος σε κάθε σημείο, πού μπορεί να υπάρχουν τυχόν σκόπελοι και ποιες είναι οι παροχές της μαρίνας (π.χ. νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, δωρεάν σύνδεση στο Διαδίκτυο, κ.λπ.).

Αισθητήρες για τις θέσεις στάθμευσης οχημάτων

Αντίστοιχα θα υπάρχουν αισθητήρες που θα κάνουν ευκολότερο το παρκάρισμα των αυτοκινήτων στη στεριά. Μέσω ενός κυκλώματος τύπου Internet of Things (σ.σ. έτσι ονομάζεται το δίκτυο επικοινωνίας πληθώρας συσκευών, αυτοκινήτων καθώς και κάθε αντικειμένου που ενσωματώνει ηλεκτρονικά μέσα, λογισμικό και συνδεσιμότητα στο Ίντερνετ ώστε να γίνεται ανταλλαγή δεδομένων) θα προσδιορίζονται ποιες είναι οι θέσεις για ΑΜΕΑ, για το Λιμενικό Σώμα, για την ΕΛ.ΑΣ., για την Πυροσβεστική Υπηρεσία και άλλους φορείς, καθώς και που μπορούν να σταθμεύουν κάτοικοι και τουρίστες. Μάλιστα εάν κάποιος παρκάρει το αυτοκίνητό του π.χ. σε θέση για άτομα με ειδικές ανάγκες, το σύστημα θα ενημερώνει αυτόματα τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να επιβληθεί το προβλεπόμενο πρόστιμο στον παραβάτη.

Άδειασμα των κάδων σκουπιδιών με ειδοποίηση

Με τη χρήση ανάλογης τεχνολογίας θα γνωρίζουν οι υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου Νάξου πότε γεμίζουν οι κάδοι απορριμμάτων προκειμένου να πηγαίνουν τα απορριμματοφόρα να τους αδειάζουν. Οι γνωρίζοντες επισημαίνουν πως θα δούμε πολύ σύντομα μια άλλη Νάξο που θα αποτελέσει την αρχή ώστε να πολλαπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια τα smart islands. Θυμίζουμε ότι το πρώτο εγχείρημα μετατροπής ενός ελληνικού νησιού σε «έξυπνο» πραγματοποιήθηκε στην Αστυπάλαια αλλά σε μικρότερη κλίμακα και παροχές.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC