ΝΑΣΑ: «Είμαστε εντελώς ανέτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την πρόσκρουση αστεροειδή στη Γη» -VIDEO
Η ανθρωπότητα είναι δυστυχώς εντελώς απροετοίμαστη για μια ξαφνική επαπειλούμενη πρόσκρουση κομήτη ή αστεροειδούς στη Γη, προειδοποίησε ένας επιστήμονας της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).
Η NASA στις ανακοινώσεις της πάντα προσπαθεί να καθησυχάζει τον κόσμο δεν σκορπά τον πανικό κάθε φορά που ένας αστεροειδής η μετεωρίτης περνάει κοντά από τον πλανήτη μας, αντιθέτως βέβαια με τις περισσότερες ιστοσελίδες που λένε από το «δυνητικά επικίνδυνους αστεροειδείς», μέχρι του ότι έρχεται το «τέλος του κόσμου».
Αλλά καθώς η ίδια η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) ανιχνεύει περίπου πέντε νέους αστεροειδείς κάθε βράδυ, υπάρχουν ένα σωρό εκεί έξω που περιμένουν ακόμα να «ανακαλυφθούν», και αν κάποιος από αυτούς μας «επισκεφθεί» εξ απήνης, η μόνη επιλογή που θα έχουμε είναι να προετοιμαστούμε όσο γίνεται για το χειρότερο.
Μιλώντας στο διεθνές συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης στο Σαν Φρανσίσκο, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», ο δρ Τζόζεφ Ναθ του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Goddard ανέφερε ότι παρότι οι δυνητικά επικίνδυνοι κομήτες και αστεροειδείς είναι υπεβολικά σπάνιοι, μια πρόσκρουση στον πλανήτη μας θα μπορούσε να εξαφανίσει τον ανθρώπινο πολιτισμό. Γι’ αυτό, ως μέτρα προφύλαξης, ο κ Ναθ πρότεινε η NASA να κατασκευάσει ένα πύραυλο αποτροπής, ο οποίος θα είναι έτοιμος για παν ενδεχόμενο, καθώς και ένα διαστημικό σκάφος παρατήρησης.
Ο πύραυλος θα μπορούσε να εκτοξευθεί το πολύ μέσα σε ένα χρόνο. Είτε θα έφερε πυρηνική κεφαλή για να διαλύσει τον αστεροειδή, είτε απλώς θα επιδρούσε κινητικά πάνω του και θα τον «έσπρωχνε» σε άλλη τροχιά. «Βασικά, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, αν υπάρξει μια απειλή», τόνισε ο Ναθ, επισημαίνοντας ότι σήμερα χρειάζονται περίπου πέντε χρόνια για να εκτοξευθεί ένα διαστημικό σκάφος. Όμως πιθανώς η ανθρωπότητα δεν θα έχει την πολυτέλεια να περιμένει τόσο πολύ μέχρι να αντιδράσει στον εξ ουρανού κίνδυνο. Πρόσφατα η NASA δημιούργησε ένα γραφείο πλανητικής άμυνας, ενώ και η ESA έκανε κάτι ανάλογο στην Ιταλία.