«NASA Space Apps Challenge 2020»: 3.800 νέες ιδέες για τη Γη και το διάστημα
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός«NASA Space Apps Challenge 2020» που διοργανώθηκε διαδικτυακά στις 3-4 Οκτώβριου 2020 από τον φορέα Βιομιμητισμός Ελλάδος Έρευνας και Καινοτομίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας. Φέτος η συμμετοχή άγγιξε τους 20.000 πολίτες από 250 πόλεις και υποβλήθηκαν 3.800 ιδέες συνολικά.
Από το 2012, ο Διεθνής Διαγωνισμός NASA Space Apps Challenge, του Προγράμματος Ανοικτής Καινοτομίας της NASA, συμπεριλαμβάνεται στους μεγαλύτερους παγκόσμιους hackathon στον κόσμο και οι συμμετέχοντες καλούνται να συνεργαστούν και να προτείνουν λύσεις σε προκλήσεις σχετικά με τη γη και το διάστημα!
Η NASA, συνεργάστηκε με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), την Ιαπωνική Υπηρεσία Εξερεύνησης της Αεροδιαστημικής (JAXA), την Καναδική Υπηρεσία Διαστήματος (CSA) και το Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών της Γαλλίας (CNES), προσκάλεσαν προγραμματιστές, επιχειρηματίες, επιστήμονες, σχεδιαστές, κατασκευαστές, καλλιτέχνες και τεχνολόγους καθώς και απλούς πολίτες για να συμμετάσχουν σε ένα ολοκαίνουριο, παγκόσμιο hackathon. Σε διάστημα 48 ωρών, δημιούργησαν περισσότερες από 3.800 εικονικές ομάδες.
Ο τοπικός διαγωνισμός NASA Space Apps Challenge 2020πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, τον Σύνδεσμο Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών. Την διαδικτυακή εναρκτήρια εκδήλωση του τοπικού Διαγωνισμού χαιρέτησε τηλεφωνικώς ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Θανάσης Παιδής.
Βραβεία Φετινού Διαγωνισμού
1ο Βραβείο Get Ready – Mars
Η ιδέα περιγράφει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στις επικοινωνίες οι αστροναύτες στον Άρη με την Γη. Μέσω μιας διαδραστικής εφαρμογής μπορεί να πραγματοποιηθεί με ταυτόχρονη χρήση της τεχνικής νοημοσύνης (ΑΙ) στο διαστημικό σκάφος της μητρικής πλακέτας. Επιπλέον με τη χρήση μίνι δορυφόρων σε τροχιά Άρη θα υπάρχει συνεχής ρυθμός δεδομένων για την ολοκλήρωση της αποστολής.
Μέλη:Ελένη – Μαρία Κορελη, Κωνσταντίνος Κορέλης, Eιρήνη Σταμάτη, Ιωάννης Τάτσης, Λευτέρης Κορελης
Υπόλοιπες ομάδες & ιδέες
Όνομα ομάδας: ECO-GRECOΜέλη :Θωμάς Αρσένης
Όνομα ομάδας: FightFatigueΜέλη : Χρήστος Πολύζος , Ιωαννα Αετοπούλου
Οι δύο πρώτες ομάδες θα διεκδικήσουν το παγκόσμιο βραβείο που είναι ένα ταξίδι στο διαστημικό σταθμό της NASA. Οι διοργανωτές προσφέρουν στις νικητήριες ομάδες δωρεάν συνδρομή στην πλατφόρμα δορυφορικής σύνδεσης SENTINELHUBκαθώς και προνομιακή πρόσβαση στην πλατφόρμα GOOGLECLOUD. Επιπλέον, το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας προσφέρει στην πρώτη ομάδα δωροεπιταγή αξίας 150€.