Οι κορυφαίες εφαρμογές του 2012
Η λυσσαλέα μάχη iOS και Andoid επεκτάθηκε και στις εφαρμογές, με εξωφρενικά applications να κυκλοφορούν στην αγορά, για όλα τα γούστα και για κάθε… ήθος!
Από τις εντελώς περιττές -αλλά θεαματικές- μέχρι και τις πλέον χρηστικές, οι εφαρμογές που είδαν το φως της ημέρας το 2012 διευκόλυναν τις δραστηριότητές μας σε smartphones και ταμπλέτες ή έκαναν απλώς τα πράγματα απείρως πιο συναρπαστικά.
Από την απειρία των applications, ιδού οι 10 καλύτερες εφαρμογές που λανσαρίστηκαν φέτος…
Νο 10 – Figure (iPhone)
Η παντελής έλλειψη γνώσεων μουσικής σύνθεσης δεν παίζει κανένα ρόλο για το Figure! Με λιγότερο από ένα δολάριο (ακόμα λιγότερα σε ευρώ), μετατρέπεσαι ευθύς σε Μότσαρτ: στρώνεις ένα beat, το γαρνίρεις με ολίγον από bassline και ολοκληρώνεις τη δημιουργία με μια μελωδία και έναν τόνο που ανταποκρίνονται στα μουσικά σου γούστα. Και μόλις κάνεις την αρχή και πάρεις το κολάι, οι ηλεκτρονικές μουσικές απόπειρές σου θα σου δώσουν κάποια στιγμή το αριστούργημα που αναζητούσες…
Νο 9 – Current Caller ID (Android)
Έχεις νιώσει ποτέ όταν συνομιλείς στο smartphone με τον κολλητό ότι δεν έχετε τι να πείτε; Αν ναι (κι αν έχεις φυσικά smartphone με λειτουργικό Android), το Current Caller ID είναι που χρειάζεσαι, αφού θα σε γεμίσει με ενδιαφέροντα θέματα συζήτησης όταν σε καλέσει κάποιος από τα φιλαράκια! Δεν το κάνει ωστόσο με τυχαίο τρόπο: συνδέεται στα social media του ανθρώπου που σε καλεί και παραθέτει θέματα συζήτησης σύμφωνα με τα τελευταία status updates και tweets του! Υπέροχο…
Νο 8 – Burner (iPhone)
Έχεις μετανιώσει ποτέ που έδωσες τον αριθμό του κινητού σου ελαφρά τη καρδία; Αν χρησιμοποιούσες την εφαρμογή Burner, θα μπορούσες να δώσεις ένα προσωρινό νούμερο που θα «έκαιγες» τη στιγμή που το ραντεβού στα τυφλά γινόταν περίεργο! Τα ψηφία μίας χρήσης ξεκινούν από 1,99 δολάρια και διαρκούν για 20 λεπτά κλήσης ή 7 ημέρες. Αν λοιπόν η σχέση γίνει κομματάκι πιο σοβαρή, το Burner μπορεί να επεκταθεί ή να διαγραφεί, ανάλογα με την ικανότητά σου να δεσμεύεσαι…
Νο 7 – Instagram (Android)
Το να προσθέτεις στις φωτογραφίες του κινητού σου φίλτρα που τις κάνουν να μοιάζουν παλιομοδίτικες ή να τις «κλαδεύεις» ώστε να σχηματίζουν ένα τέλειο τετράγωνο θα ακουγόταν εξωφρενική ιδέα πριν από την εμφάνιση του Instagram στην αγορά. Κι όμως, η δημοφιλέστατη photo-sharing πλατφόρμα άλλαξε τον τρόπο να βλέπουμε τις φωτογραφίες, κι όταν μάλιστα επεκτάθηκε από το iPhone στο Android μέσα στη χρονιά, πρόσθεσε λεγεώνες ολόκληρες χρηστών στη νέα φωτογραφική αισθητική…
Νο 6 – Paper (iPad)
Ας μεταφερθούμε κάποια χρόνια στο παρελθόν, όταν συνηθίζαμε να χρησιμοποιούμε ένα επίπεδο υλικό που το έλεγαν «χαρτί», πάνω στο οποίο σχηματίζαμε ιδιόρρυθμα ιερογλυφικά με άλλα χαμένα στα βάθη του χρόνου μέσα, όπως το μολύβι ή το μελάνι. Αν νιώθεις νοσταλγία για τις μέρες εκείνες, μπορείς πράγματι να τις αναβιώσεις με την εφαρμογή Paper, που σου επιτρέπει να γράφεις, να σχεδιάζεις και να ζωγραφίζεις σε επιφάνειες που μοιάζουν με ηλεκτρονικό χαρτί! Κι ενώ δεν πρόκειται για πυρηνική φυσική, η ρεαλιστικότατη ωστόσο απεικόνιση της αίσθησης πολλαπλών μέσων πάνω στην οθόνη του tablet πρόκειται για καθόλου εύκολο χαρακτηριστικό, που το Paper το κάνει να φαίνεται παιχνιδάκι…
Νο 5 – Chrome (iOS, Android)
Ο δημοφιλής browser της Google έγινε διαθέσιμος για φορητές συσκευές, κι αυτό ήταν πράγματι μεγάλα νέα! Το πρόγραμμα περιήγησης Chrome σου επιτρέπει να συνεχίζεις το σερφάρισμά σου από εκεί ακριβώς που το άφησες, καθώς συγχρονίζει τη λειτουργία του μεταξύ υπολογιστή και κινητού τηλεφώνου. Κι αν θέλεις να περάσεις απαρατήρητος στο Internet, η προαιρετική του λειτουργία «incognito» διαγράφει το ιστορικό περιήγησης και τα cookies μόλις τελειώσεις το σερφάρισμα…
Νο 4 – iTranslate Voice (iPhone, iPad)
Αν έχεις κάποτε βρεθεί ξένος σε ξένη χώρα, το iTranslate Voice είναι προφανώς το εργαλείο που χρειάζεσαι για να επικοινωνήσεις κάποια στιγμή με τους ντόπιους. Λες μια φράση στην iOS συσκευή σου στη μητρική σου γλώσσα (ή στα αγγλικά τέλος πάντων) και η εφαρμογή θα στη μεταφράσει στη στιγμή και θα την αναπαράγει κιόλας δυνατά σε μια από τις προκαθορισμένες 20 γλώσσες! Είναι σαν φορητός Πύργος της Βαβέλ ή σαν να έχεις στο πλευρό σου έναν προσωπικό διερμηνέα…
Νο 3 – Flipboard (Android)
Μια από τις καλύτερες (αν όχι η καλύτερη) εφαρμογές για να ενημερώνεσαι ειδησεογραφικώς αποτελούσε εδώ και πολύ καιρό σταθερή αναφορά για τα προϊόντα της Apple και επιτέλους πέρασε και σε Android αυτή τη χρονιά. Το Flipboard συγκεντρώνει (και επιμελείται) νέα από όλο τον κόσμο και τα κατηγοριοποιεί σε διάφορες θεματικές, κι όλα αυτά σε ένα κομψότατο περιβάλλον. Η πραγματική του δύναμη κρύβεται ωστόσο αλλού: τρυπώνει στα κοινωνικά σου δίκτυα και τα RSS feeds σου για να σου δώσει τις ειδήσεις εκείνες που είναι σίγουρο ότι θα σε ενδιαφέρουν. Και πράγματι το καταφέρνει!
Νο 2 – SwiftKey 3 (Android)
Είναι ζωντανό! Και πανέξυπνο! Το SwiftKey 3 είναι ένα εικονικό πληκτρολόγιο για το Android που μαθαίνει τις συνήθειές σου όσο περισσότερο το χρησιμοποιείς, προβλέποντας ποια λέξη θα πληκτρολογήσεις στη συνέχεια. Η εφαρμογή σκανάρει τα e-mails, τα SMS και τα κοινωνικά σου δίκτυα για να μάθει τον τρόπο γραφής και έκφρασής σου, μετατρέποντας ενδεχόμενα λάθη σε συνεκτικές φράσεις. Το περίεργο είναι το πόσο σοκαριστικά ακριβές είναι, αλλά και το πόσο γρήγορα σου επιτρέπει να σχηματίζεις τα γραπτά σου κείμενα. Μέχρι και να πληκτρολογείς σε πολλαπλές γλώσσες ταυτόχρονα μπορείς!
Νο 1 – OnLive Desktop (iPad / ταμπλέτες Android)
Με τα Windows 8, η Microsoft έκανε ένα αποφασιστικό βήμα προς το βασίλειο της ταμπλέτας. Το OnLive Desktop αναπαράγει συγκεκριμένα τμήματα της λειτουργίας των Windows, παρέχοντας μια εμπειρία που οι χρήστες των tablets είχαν ξεχάσει. Η εφαρμογή σου δίνει το δικό σου εξατομικευμένο περιβάλλον Windows, με πρόσβαση στη σουίτα εφαρμογών του Microsoft Office (Word, Excel και Powerpoint) που λειτουργεί μάλιστα σε υπηρεσία cloud. Όσο για τη βασική έκδοση, είναι δωρεάν…