Περιορισμένη αναμένεται η διείσδυση του Firefox OS για το 2013

Περιορισμένη αναμένεται η διείσδυση του Firefox OS για το 2013
 
Αν ασχολείστε έστω και λίγο με το χώρο των smartphones και tablets είναι βέβαιο ότι θα έχετε ακούσει για το Firefox OS. Πρόκειται για το ανοιχτού κώδικα mobile λειτουργικό που αναπτύσσει η Mozilla και το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει το αντίπαλο δέος του Android.

Μάλιστα η ισπανική Telefónica ήδη παρουσίασε σε πρωτότυπο μια συσκευή με το συγκεκριμένο λειτουργικό. Όπως σχολιάζεται μάλιστα είναι βέβαιο ότι θα είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη εμπορικά στις αγορές όπου υπάρχει ζήτηση για φθηνότερα κινητά.

Επιπλέον το Firefox OS θα μπορεί να εγκατασταθεί σε όλες τις συσκευές στις οποίες τρέχει το Android OS. Παρόλα αυτά έχει πολύ μικρότερες απαιτήσεις σε υπολογιστική ισχύ πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορεί να έχει εξαιρετικές επιδόσεις ακόμη και σε σχετικά φθηνά κινητά η tablets.

Εκτός από την Telefónica βέβαια οι εταιρείες που πρόκειται να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια συμπεριλαμβάνονται η Deutsche Telekom, η Etisalat, η Smart, η Sprint, η Telecom Italia, η Alcatel και η ZTE. Οι πρώτες συσκευές από με το νέο λειτουργικό αναμένεται να εμφανιστούν στις αρχές του επόμενου έτους στη Βραζιλία με κόστος κάτω από 100 δολάρια και όπως είναι φυσικό αναμένεται να γίνουν ανάρπαστες.

Παρόλα αυτά, συνολικά τουλάχιστον για το 2013 δεν αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό αντίπαλο του Android. Σύμφωνα με αναλυτές κατά τον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας του δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 1% της συνολικής παραγωγής smartphone παγκοσμίως. Οι λόγοι, κατ’ αυτούς, είναι τόσο ότι ακόμη δεν το γνωρίζει αρκετά το κοινό, όσο και το γεγονός ότι προς το παρόν δεν υπάρχει μεγάλο οικοσύστημα εφαρμογών.

Φυσικά όλα θα κριθούν από τις δυνατότητες του. Στο βαθμό που μπορεί να παράσχει τις ίδιες δυνατότητες με άλλα λειτουργικά αλλά σε συσκευές χαμηλότερων επιδόσεων, το πιθανότερο είναι ότι σιγά σιγά κατασκευαστές αλλά και χρήστες θα αρχίσουν να το υιοθετούν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι ο χώρος της τεχνολογίας δεν είναι καθόλου στατικός.

Αρκεί μόνο να σκεφτούμε ότι παρόλο που η Nokia και η RIM για πολλά χρόνια κυριαρχούσαν στο χώρο του mobile, τώρα η επιβίωση τους είναι αμφίβολη. Αν λοιπόν το λειτουργικό της Mozilla έχει πραγματικά πλεονεκτήματα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα σπεύσουν να το χρησιμοποιήσουν.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC